Hlavní obsah

Na stadiónech v Praze a Ostravě nebudou chybět defibrilátory

PRAHA

Při utkáních florbalového mistrovství světa, které začne v sobotu v Ostravě a během příštího týdne se přesune do Prahy, nebudou na stadiónech chybět defibrilátory. Zapůjčení přístrojů, které jsou nenahraditelným pomocníkem při srdečním kolapsu, zprostředkovala Česká společnost podpory zdraví (ČSPZ).

Foto: Česká společnost podpory zdraví

Přenosné defibrilátory nechybějí při zápasech hokejové extraligy. Na snímku přihlíží školení obsluhy přístroje útočník Liberce Andrej Podkonický (uprostřed).

Článek

„Bohužel, ani dobře trénované tělo není perpetuum mobile. Ukazuje se, jak životně důležitá je prevence,“ podotkl ředitel ČSPZ Zdeněk Kučera. „Nezáleží na věku a druhu sportu, k náhlé zástavě krevního oběhu může při vysoké zátěži dojít bez varování,“ dodal.

Posledním smutným případem, kdy mohla přítomnost defibrilátoru na stadiónu pomoci k záchraně života, bylo úmrtí devatenáctiletého hokejisty Avangardu Omsk Alexeje Čerepanova. Za posledních pět let zemřelo na akutní zástavu oběhu čtrnáct sportovců, ponejvíce fotbalistů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.