Hlavní obsah

Nebabrat se, nelitovat! Florbalový šampionát pořád může skončit úspěchem

Riga

Duel zklamaných, tak bývá tradičně přezdíván souboj o třetí místo. Ve florbale ho na pátém z posledních šesti světových šampionátů obstarají Češi se Švýcary. Bilance? Dvakrát putoval bronz do Švýcarska, dvakrát do Česka. Utkání se hraje v lotyšské Rize v neděli od 13:45 SEČ (živě na ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz).

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Matěj Jendrišák se snaží prosadit proti finské přesile v semifinále MS.

Článek

Hůře se ze semifinálové porážky sbírá svěřencům Radima Cepka. Zatímco Švýcarům cestu do finále vcelku rázně zatarasili favorizovaní Švédové výhrou 7:2, Češi se o postup tahali proti Finům do posledních sekund.

„Nemůžeme se v tom semifinále babrat. Ve chvíli, kdy se budeme litovat, že jsme prohráli sedm sekund před koncem, nevyhrajeme ani v neděli. Věřím, že ta porážka bude pro nás motivačním prvkem,“ doufá nejlepší český hráč posledních let Matěj Jendrišák.

„Přijeli jsme pro jednu z medailí,“ opakuje kouč Cepek tradiční cíl českého výběru. „Viděl jsem celé jejich semifinále se Švédskem a vím, že nás čeká urputný boj. Hrají skvělé mistrovství světa a taky si přijeli pro jednu z medailí. V semifinále jim to nevyšlo, takže to budou chtít napravit,“ tuší Cepek.

Vyhrát poslední zápas

Pro české hráče by byla případná bronzová obhajoba výrazným povzbuzením do dalšího dvouletého cyklu, který završí světový šampionát v Praze. „Chceme medaili, vyhrát poslední zápas na šampionátu. A když to bude bronz, je to pro nás úspěch,“ má jasno útočník Milan Tomašík.

Pokud ale čeští hráči chtějí z Rigy odjíždět s medailí na krku, musejí změnit bilanci, kterou mají od posledního šampionátu v Göteborgu. Ani jednu z tria elitních zemí Švédsko, Finsko, Švýcarsko v přípravných turnajích neporazili. „Myslím, že po tom, co tu předvádíme, nemůže nikdo říct ani slovo. Jdeme si pro bronz,“ říká Tomašík odhodlaně.

Co bitvu tradiční soupeřů může rozhodnout? „Kdo bude mít fyzických sil, lepší pohyb po hřišti a kdo si za vítězstvím víc půjde. To jsou základní věci,“ ví Jendrišák.

Kdo získá bronzové medaile na florbalovém MS v Rize?
Česko
79,1 %
Švýcarsko
20,9 %
Celkem hlasovalo 612 čtenářů.

Reklama

Související témata: