Hlavní obsah

Česko - Švédsko 5:4 SNParáda! Čeští florbaloví junioři zdolali Švédy a zahrají si o titul

Čeští florbaloví junioři zdolali v semifinále domácího mistrovství světa v Brně Švédsko 5:4 po samostatných nájezdech a budou hrát v neděli od 16:00 o obhajobu zlata s Finskem, které vyhrálo nad Švýcarskem 3:1. V repríze finále z roku 2019 z Halifaxu vedli svěřenci trenéra Jaroslava Berky po první třetině 4:1, Seveřané sice vyrovnali, ale v šesté sérii rozstřelu rozhodl Matěj Havlas.

Foto: Twitter @IFF_Floorball

Mladí čeští florbalisté postoupili do finále po vítězství nad Švédy

Článek

Z úvodní branky se radovali po 62 sekundách hry Švédové, kteří bez ztráty bodu ovládli základní skupinu B. Po bekhendové přihrávce Joela Ekströma z rohu překonal Tomáše Jurca zblízka osamocený Melker Hemmingberg.

Potom ale patřilo úvodní dějství domácím. V 6. minutě vyrovnal Petr Majer, v čase 12:53 otočil stav po rychlém protiútoku Adam Hemerka, v 19. minutě využil přesilovou hru pěti proti třem Matěj Pěnička a 18 sekund před přestávkou se ještě v klasické početní výhodě prosadil kapitán Filip Forman.

"Viděli jsme, jak Švédové hrají. Za posledních šest let svůj styl nezměnili. Měli jsme jasný herní plán. Začátek od nás byl super a možná nás nakopl rychlý gól. Viděli jsme, že to nebude zadarmo. Vítězství proti Švédsku je super, ale my chceme zlato. A s ničím jiným se nespokojíme," řekl kapitán Forman webu Českého florbalu.

V 29. minutě využili přesilovku při vyloučení Matouše Buriana Seveřané díky Emilu Jacobssonovi. Přesně po sedmi minutách třetí části se krátce po skončení oslabení prosadil po úniku Joel Ekström a v čase 49:34 vynutil prodloužení Mattias Lövenfors.

"Mysleli jsme si, že je to hotové. Mrzí nás to a musíme se od toho odpíchnout do dalšího zápasu. Závěr byl ale fantastický. Ubránili jsme oslabení v prodloužení a i díky tomu jsme vyhráli," podotkl Forman.

V nájezdech vládli gólmani

Češi se ubránili ke konci nastavení i při trestu Ondřeje Kawuloka. V nájezdech dlouho kralovali brankáři. Švéda Emila Ödmana překonal až ve čtvrté sérii Šimon Stránský. Jurco inkasoval jen v páté, kdy na něj vyzrál Viktor Hammarstedt, který ale po úspěšném pokusu Havlase napodruhé už neuspěl.

"Měl jsem v hlavě, že bych mohl jít znovu, a ptal jsem se i Šimona Stránského. Řekli jsme si, že půjdu já. Trenér s tím souhlasil a padlo to tam," uvedl Havlas, který v páté sérii mohl rozhodnout, ale na Ödmana nevyzrál.

"Byla to škoda, mohli jsme postup urvat už po šedesáti minutách. Udrželi jsme ale soustředění, týmovou hru a soudržnost, takže jsme vše dotáhli do vítězného konce. Je mi jedno, s kým budeme hrát. Jdeme si pro zlato," doplnil útočník Tatranu Střešovice ještě před druhým semifinále.

"Důležité je vítězství pořádně oslavit v šatně, poté trochu zregenerovat, dopřát si klid a večer pořádný spánek," uvedl Havlas a ocenil podporu fanoušků. "Dneska byli fantastičtí, hnali nás dopředu a jen bych je pozval na zítřejší velkolepou bitvu," dodal Havlas.

Mistrovství světa juniorů ve florbalu v Brně:
Semifinále:
ČR - Švédsko 5:4 po sam. nájezdech (4:1, 0:1, 0:2 - 0:0)
Branky: 6. Majer, 13. Hemerka, 19. Pěnička, 20. F. Forman, rozhodující sam. nájezd Havlas - 2. Hemmingberg, 29. Jacobsson, 47. Ekström, 50. Lövenfors. Rozhodčí: Lewis, Silvo (oba Fin.). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:1. Diváci: 1077.
Finsko - Švýcarsko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
O 5. místo:
Lotyšsko - Německo 8:1 (1:0, 4:1, 3:0)
O 7.- 12. místo:
Slovensko - Estonsko 13:0 (3:0, 2:0, 8:0)
Dánsko - Polsko 3:10 (0:2, 0:2, 3:6).

Reklama

Související témata: