Hlavní obsah

Šampionát debaklů a kanonád. Pomůžou florbalu na olympiádu?

Michal Osoba (Helsinky)Právo

Japonský gólman Kikuči zatnul ruku v pěst, objímal spoluhráče, pak se rozeběhl podél tribuny a plácal si s fanoušky. Ne, outsiderům skupiny se nepovedla senzace na úkor českých favoritů, to jen za stavu 1:19 Kikuči chytil trestní střílení, a zmírnil tak hrozivý japonský debakl. Konečný stav 25:1 byl nejvyšší výhrou české reprezentace v historii.

Foto: ČFbU

Florbalista Martin Richter v utkání proti Japonsku

Článek

„Myslím, že Japonci jsou tak na úrovni naší druhé ligy,“ odhadoval bek Štěpán Slaný. Oproti nedělnímu večernímu zápasu Švédska s Austrálií to ale byl ještě vcelku „vyrovnaný“ duel. Protinožci s historicky nejúspěšnější zemí florbalové historie inkasovali 39 branek! To dějiny světových šampionátů nepamatují… Jsou takové zápasy důstojné takové akce, jakou je mistrovství světa?

Nedůstojné zápasy

Rozšíření mistrovství světa o šest týmů na šestnáct přineslo konfrontaci florbalově rozvojových zemí se stále úzkou elitou. A tak pět z osmi zápasů prvního dne šampionátu skončilo dvojcifernými výsledky. „Takové zápasy nemají cenu. Musí se špičce přibližovat, ale jinou cestou, tohle není důstojné,“ měl jasno český gólman Tomáš Kafka.

„Ale ty týmy konfrontaci potřebují. My byli před iks lety na stejné úrovni, také jsme dostávali od Švédů a Finů debakly. Bude to trvat, ale za pět deset let se to u těch týmů projeví,“ namítá reprezentační kouč Tomáš Trnavský a srovnává florbal s hokejem. „Když přijeli na hokejový šampionát Japonci, také dostávali dvojciferné debakly. Ale byl to pro ně zážitek, určitě jim to pomohlo,“ ujišťuje.

Cesta bude dlouhá

Záměr Mezinárodní florbalové unie je zřejmý. Čím více bude tento mladý sport rozšířený po světě, tím vyšší budou šance na splnění dlouhodobého florbalového snu – účasti na olympiádě. „Ta cesta bude ještě dlouhá,“ připouští bývalý reprezentační kouč Zdeněk Skružný.

„Prezident naší unie Filip Šuman má vizi, že by se to mohlo povést za deset let. Je pravda, že před deseti lety jsme na mistrovství světa také spali v chatičkách u vody, jedli ve školní jídelně a nikdo nepomyslel, že se bude hrát v takových halách,“ říkal Skružný v útrobách slavné helsinské Hartwall Areny.

Případná cesta pod pět kruhů nebude určitě snadná. „Musíme být realisty, reálně bych to viděl kolem roku 2024. Základ bude se zatím dostat na menší akce jako je universiáda a olympiáda mládeže. S tím, že když se budou konat třeba ve Švédsku, bude to samozřejmě snazší,“ tuší šéf Mezinárodní florbalové unie Tomas Eriksson.

Reklama

Související témata: