Hlavní obsah

Belgický tank zase v Edenu. Ať Lukaku a další hvězdy hrají, přimlouval se Trpišovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když poprvé hrál v Edenu, na konci napínavého večera se zoufale držel za hlavu. Z jeho smutného pohledu se dalo vyčíst: jak jsem to mohl nedat? Romelu Lukaku před deseti lety neproměnil rozhodující penaltu v bitvě o evropský Superpohár, ale pak se na stadionu Slavie dvakrát vykoupil důležitými góly. Jak dopadne další zastávka belgického čarostřelce v aréně Slavie? Ve čtvrtek večer se tam bude hrát Evropská liga s AS Řím (18.45).

Lukaku, Dybala, Spinazzola. Jen ať AS Řím nastoupí s těmi největšími hvězdami, přeje si kouč Slavie TrpišovskýVideo: Sport.cz

 
Článek

Našteloval si míč na penaltový puntík, dal si kraťoučký rozběh, lajdácky máchl levačkou a… Ne, tohle nemohlo dopadnout dobře. Míč se otřel o dlaň brankáře Manuela Neuera a Bayern slavil triumf v Superpoháru. Předposlední srpnový den roku 2013 byl 20letý Lukaku ve vršovickém Edenu za smolaře číslo jedna.

Na plac šel až v 98. minutě místo Fernanda Torrese, ovšem to hlavní nezvládl. „Velká frajeřina se nevyplatila. Šel na to jako při přáteláku v Horní Dolní,“ hlásil televizní komentátor Jaromír Bosák. Lukaku si rukama prohrábl střapaté vlasy a zklamaný pohled nasměroval kamsi před sebe. „Smůla,“ hlesl jeho parťák z Chelsea, brankář Petr Čech, když se hluboko po půlnoci zastavil ve vydýchané mixzóně u českých reportérů.

Mimochodem, tehdy i tenkrát Lukaka trénoval José Mourinho. Potkali se v Chelsea, Manchesteru United a teď v AS Řím. „Superpohár 2013? Dobře si na to pamatuju. Dvakrát jsme vedli, přesto jsme prohráli,“ vzpomínal Mourinho ve středu večer na tiskovce před partií se Slavií.

Po deseti letech je všechno jinak: obra z Antverp zpackaná penalta v Praze nesložila. Jak by mohla? Dobře ví, že fotbal není všechno. Pochází z chudých poměrů, jeho maminka kdysi ředila mléko vodou. Teď už nemusí, Romelu Lukaku Bolingoli má za sebou několik pohádkových smluv. Aby ne, platí za jednoho z nejlepších útočníků současnosti. Taky si vystřílel nóbl pozici krále střelců belgické reprezentace: ve 112 zápasech stihl 79 gólů, což nikdo před ním nedokázal. Věřte ale, že by to tutově vyměnil za velkou trofej, která výjimečné generaci kolem něj pokaždé utekla.

Eden pro bouráka s mohutnými rameny už dávno není prokletý, v listopadu 2019 tam postrčil Inter Milán k výhře 3:1 ve skupinové fázi Ligy mistrů. V bitvě se Slavií byl nejlepší na place. Zkuste před tehdejším slávistickým stoperem Michalem Frydrychem zmínit jméno Lukaku, blonďákovi z Baníku se o belgickém buldozeru možná zdá dodnes. Dva góly (jeden odvolal VAR), břevno plus asistence u dvou tref kumpána Lautara Martíneze. „Oba útočníci Interu byli skvělí. Rozhodli zápas,“ poklonil se slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

A ještě jedna povedená Lukakova mise v Edenu: předloni pomohl Belgii zachránit remízu 1:1 v kvalifikaci na mistrovství světa. Pamatujete? Češi byli proti tehdejšímu lídrovi žebříčku FIFA lepší, kromě gólu Lukáše Provoda trefili tyč a měli i další šance. Jenže tank s desítkou na dresu se protáhl kolem Ondřeje Čelůstky a vykouzlil vyrovnávací gól.

Teď Lukaku podruhé během tří týdnů vyhlíží další zápas se Slavií. Otázkou je, jestli ho Mourinho nepošetří, jak spekulují italská média. „Chtěl bych, aby on nebo třeba Dybala nastoupili. Kvůli fanouškům i kvůli našim hráčům, které tyhle hvězdy chtějí potkat na hřišti,“ pravil Trpišovský.

Říkal to navzdory nedávné další chmurné zkušenosti s Lukakem: proti vršovické partě skóroval i před dvěma týdny v Římě. Jeho zásah podtrhl mizerný start slávistů, kteří se už po 17 minutách propadli do dvoubrankového manka a prohráli 0:2. „Připravujete se na něj a v zápase ho zdvojujete, ale tím se otvírá prostor pro ostatní, kteří jsou taky hodně kvalitní,“ popsal Trpišovský. „Co na něj platí? Aktivní hra a držení míče: čím víc ho budeme mít my, tím méně pro nás Lukaku bude nebezpečný.“ Povede se to?

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.