Hlavní obsah

Brazilskou legendu Alvese odsoudili za sexuální napadení. A musí zaplatit tučné odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři a půl roku natvrdo. Takový trest dostal slavný brazilský fotbalista Dani Alves za sexuální napadení v barcelonském nočním klubu. Ženě navíc musí zaplatit odškodné 150 tisíc eur.

Foto: Diego Vara, Reuters

Dani Alves na starším snímku.

Článek

Hrál na fajnových adresách a během dlouhé kariéry posbíral 43 trofejí. Ovšem teď dostal příběh Daniho Alvese pořádnou kaňku. Soud v Barceloně ho poslal do vězení za sexuální násilí z noci na 31. prosince 2022.

Alves se bránil, že měl se ženou, která ho obvinila ze znásilnění, konsenzuální sex. Jeho verze: žena ho při tanci v klubu sváděla a dobrovolně s ním poté šla na toaletu, kde spolu měli sex. „Nejsem násilník,“ hájil se během třídenního procesu na začátku února. Nejdřív mluvil klidně, ale končil v slzách.

Svoje líčení příběhu několikrát změnil. Nejdřív říkal, že se s ženou v klubu vůbec nesetkal. Pak popřel, že by s ní měl sexuální kontakt. Později ho přiznal, ovšem s tím, že k němu došlo se vzájemným souhlasem. Původní popírání vysvětloval snahou zachránit svoje manželství.

Třiadvacetiletá žena svědčila u soudu zpoza zástěny a se zkresleným zvukem, aby byla zachována její anonymita. Už ve výpovědi pro státní zastupitelství uvedla, že se s Alvesem seznámila v nočním klubu Sutton a doprovodila ho do VIP zóny. Tam ji trojnásobný vítěz Ligy mistrů podle jejích slov uhodil, urážel a znásilnil.

„Bylo prokázáno, že oběť nedala svůj souhlas. Existuje důkaz, vedle svědecké výpovědi žalující strany, který dokládá, že došlo ke znásilnění,“ uvedl soud v prohlášení. Podle soudu žena utrpěla fyzické i psychické následky: například si zranila koleno poté, co ji Alves strčil na zem.

Státní zástupce pro 40letého bývalého obránce požadoval devítileté vězení (právníci žalující strany dokonce dvanáctileté), soud vynesl poloviční trest. Plus zmíněných 150 tisíc eur jako odškodné, v přepočtu zhruba 3,7 milionu korun. Alves se k zaplacení odškodného zavázal bez ohledu na finální verdikt, což soud vzal jako polehčující okolnost. Naopak mu nepomohlo vysvětlení, že byl při činu opilý.

Alves několikrát podal žádost o propuštění na kauci, ale kvůli riziku útěku mu ji pokaždé zamítli.

Barcelona, Juventus, PSG, 126 zápasů za brazilskou reprezentaci, třikrát na mistrovství světa… Brzy může mít Alvesův životopis novou položku: vězení. Zatím do něj nespěchá, podle své právní zástupkyně se proti verdiktu soudu odvolá.

Reklama