Hlavní obsah

Budeme válčit a věřit, řekl Kováč po zklamání na jihu. Doma jsme ohromně silní, venku nás sráží jedna věc

Doma z nich jde strach, fotbalové Pardubice na nově otevřeném stadionu prohrály jen se Slavií a Spartou. Jenže v arénách soupeřů se tým z města perníku trápí. Ukázalo se to i v Českých Budějovicích: Dynamo v pohodě vyhrálo 3:1 a zachránilo se. „Šlo si za vítězstvím víc, což je pro mě smutné zjištění,“ mrzelo Kováče. Jeho parta půjde do skupiny o záchranu z patnáctého místa, před posledním Zlínem má k dobru dva body.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pardubický trenér Radoslav Kováč (zcela vpravo) musel po porážce 1:3 v Českých Budějovicích pogratulovat svým protějškům Marku Niklovi a Tomáši Zápotočnému.

Článek

Po dvou domácích vítězstvích za sebou to vypadalo, že byste mohli rozjet zajímavou sérii, jenže přišla facka v Budějovicích. Od generálky na nadstavbu jste čekal víc, viďte?

Je to škoda, protože do první branky Budějovic jsme hráli dobře. Za stavu 0:0 jsme dali gól, jenže z ofsajdu, což byla velká škoda. Před prvním gólem Dynama šel z pravé strany Čmelda (budějovický záložník Lukáš Čmelík) přes dva naše hráče, byli jsme málo důrazní. Celý zápas byl takový.

V jakém smyslu?

Budějovice si za tím šly víc, v soubojích i agresivitě. To je pro mě smutné zjištění. Přehrála nás záložní řada Dynama: Čermák dal dva góly a Čavoš třetí. Chystali jsme se na to a taky máme kvalitní střeďáky, kteří nám několikrát udělali body, ale v Budějovicích to nevyšlo.

Nevyšlo to i proto, že Dynamo mělo velkou motivaci dostat se z nejhorší šestky do bezpečné skupiny o umístění? Sám jste uznal, že po prvním gólu Budějovicím narostla křídla.

Za stavu 0:0 jsme byli lepší a věděli jsme, co na nás bude soupeř hrát. Ale po gólu z konce první půle Budějovice narostly a my jsme na to nedokázali zareagovat. I když jsme měli dost šancí, jen jsme snížili na 1:3, což už nic neznamenalo. Kdyby to bylo ještě za stavu 0:2, ještě by se dalo se zápasem něco dělat. Bylo pozdě, Budějovice vyhrály zaslouženě.

Kromě gólu na 1:3 jste ještě třikrát dostali míč do sítě, jenže dvakrát z toho byl ofsajd a jednou útočný faul. Smůla?

Asi jo, ale jak jsem už zmiňoval: do prvního gólu jsme byli lepší, rozhodl náš nedůraz. Venku to máme vždycky tak, že vypadáme dobře, ale dostaneme první gól a je hotovo. Česká liga je o hodně prvním gólu, jenže my to tam venku nejsme schopní dorvat. Tyhle věci potřebujeme změnit, protože teď hrajeme dvakrát právě venku. Příště v Teplicích musíme hrát úplně jinak.

Nemrzí vás proto, že v nadstavbě budete z pěti zápasů hrát doma jen dva?

Je fakt, že doma v Pardubicích jsme čtyřikrát vyhráli: fanoušci nám pomáhají a jsme hodně silní. Ovšem venku se trápíme a ztrácíme, na jaře jsme vyhráli jen v Boleslavi. Herně je to OK, ale jak jsem říkal: přijde první gól soupeře a je to. Sráží nás, že jsme málo agresivní ve vápnech.

Skupina o záchranu bude hodně vyrovnaná, jedenáctý Jablonec a šestnáctý Zlín dělí jen devět bodů. Jak vnímáte vaši výchozí pozici a předposlední místo?

Jsme o dva body nad Zlínem a od začátku říkám, že baráž je pro nás vítězství. Náš plán je jasný. V Budějovicích jsme se mohli dotáhnout, ale nestalo se a naopak Dynamo je z toho venku. Příští sezonu stoprocentně bude hrát ligu, k čemuž mu gratuluju. Zato my se až do konce budeme rvát o holý život. Zaplaťpánbůh, že jsme teď doma dvakrát vyhráli, i díky tomu nejsme poslední. Budeme válčit a věřit, že přes baráž v lize zůstaneme.

  0 : 1 Srbsko - Anglie 0 : 1 dohráno
20240616T21 : 00:00+0200
Srbsko vs. Anglie
Srbsko vs. Anglie
Srbsko
Anglie
  1 : 1 Slovinsko - Dánsko 1 : 1 dohráno
20240616T18 : 00:00+0200
Slovinsko vs. Dánsko
Slovinsko vs. Dánsko
Slovinsko
Dánsko
  Rumunsko - Ukrajina dnes 15 : 00
20240617T15 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Ukrajina
Rumunsko vs. Ukrajina
Rumunsko
Ukrajina
  Belgie - Slovensko dnes 18 : 00
20240617T18 : 00:00+0200
Belgie vs. Slovensko
Belgie vs. Slovensko
Belgie
Slovensko
  Rakousko - Francie dnes 21 : 00
20240617T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Francie
Rakousko vs. Francie
Rakousko
Francie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.