Hlavní obsah

Ani Marseille, ani Premier League. Manažer líčí, proč si Jurásek vybral Hoffenheim. David se v Benfice zlepšil, míní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozkřiklo, že je český fotbalový krajní obránce či wingbek David Jurásek na odchodu z Benfiky Lisabon, ozvala se řada klubů napříč Evropou. „Až jsem byl překvapený, když David tolik nehrál. Je to dobré i pro jeho sebevědomí. Když se objevil mezi zájemci Hoffenheim, byl naší jasnou prioritou,“ vypočítává pro Sport.cz hráčský agent Martin Krob, který Juráska zastupuje. Dohoda je na světě, třiadvacetiletý reprezentant přišel do Hoffenheimu z Benfiky na půlroční hostování s opcí na přestup.

Foto: archiv Martina Kroba

Fotbalový reprezentant David Jurásek po odchodu do Hoffenheimu se svým agentem Martinem Krobem.

Článek

Šlo to rychle, na samém konci předminulého týdne dala Benfika rodákovi z Dolního Němčí svolení, že může odejít. V pátek Jurásek odletěl do Německa, v sobotu absolvoval zdravotní prohlídku a v neděli se podpisy obchod stvrdil. „Možná jsme trochu zatáhli za ruční brzdu, Davidův vývoj byl extra rychlý, možná až překotný. Benfica je mega klub, kde je obrovský tlak,“ zmiňuje Krob, jenž transfer zařizoval s agenturou EMG Mundial.

Jurásek přicházel do kádru portugalského mistra v létě ze Slavie za čtrnáct milionů eur (tehdy 334 milionů korun), nadějný start přerušilo zranění kotníku. Po vyléčení už se tahový krajní hráč moc neprosazoval. Jeho podzimní bilance se zastavila na šesti startech v lize, třech v Lize mistrů, jednom v domácím poháru a jednom v Superpoháru.

Ohlédnutí? „Je jednoduché. Byla to fantastická zkušenost, David měl kolem sebe skvělé spoluhráče. S Davidem jsme přesvědčení o tom, že je lepší hráč, než když přišel do Benfiky. Bez ohledu na to, že herní vytížení měl menší, než bychom si přáli. Fotbal ale takové věci přináší. Benfica byla ve finále jediná, která dokázala splnit finanční požadavky Slavie. Je to klub, který se v Česku vůbec neodmítá. Teď to vzhledem k odchodu nějak vypadá, ale ta kapitola nemusí být uzavřená. Záleží, jak se Davidovi bude dařit v Hoffenheimu,“ popisuje Juráskův manažer.

Spekulace o budoucnosti bývalého hráče Prostějova, Mladé Boleslavi a Slavie vířily několik týdnů. „Benfica mu dala zelenou ale až minulou neděli 14. ledna. Už předtím to jedny portugalské noviny napsaly a na to konto se začaly o Davida zajímat některé kluby. Musel jsem jim ale říct, že povolení nemáme. I David byl v pohodě, soustředil se na svou práci,“ naznačuje Krob, v jakém rozpoložení se Jurásek nacházel.

Kromě Hoffenheimu se o českého reprezentanta velmi zajímaly Olympique Marseille, Glasgow Rangers či tým z dolní poloviny anglické Premier League. Situaci kolem něj naťukávaly i další kluby z Německa, Itálie, Anglie nebo Francie. „Jeden mi volal ještě v pátek, měl enormní zájem, ale směřovali jsme vše do Hoffenheimu a v pátek už to bylo dohodnuté,“ přibližuje bývalý generální ředitel Slavie.

„Chtěli jsme dobrou soutěž a klub, který bude mít ambice a zároveň rozumné mantinely. Chtěli jsme také vidět Davidovo uplatnění do budoucna. Tohle všechno nám Hoffenheim splňuje, není daleko od pohárů. Je to klub, který je velmi dobře vedený. Myslíme si, že je tam prostor, aby se uplatnil. Neříkám, že tam není konkurence, ta je všude, ale šanci vidíme,“ rozebírá Krob. Hlavním soupeřem pro Juráska by měl být ze současné základní jedenáctky na levém wingbeku Marius Bülter, jenž byl v minulosti útočníkem.

Krok dynamického borce samozřejmě souvisí i s mistrovstvím Evropy. Jurásek by na šampionát do Německa rád jel, cítí, že se novému realizačnímu štábu hlavního kouče Ivana Haška potřebuje ukázat. Plusem pro něj je, že se ze Slavie dobře zná s asistentem trenéra Jaroslavem Köstlem. Komunikace mezi Juráskem a Köstlem a Haškem čile probíhá. „Jsou často v kontaktu,“ přitakává Krob.

Jurásek by se měl v Německu rychle aklimatizovat, v Heidelbergu, v nedalekém městě od základny Hoffenheimu, už si našel ubytování. Tento týden by se měl přestěhovat, dorazí za ním přítelkyně. Podmínky bude mít nachystané. Teď se bude muset ukázat na hřišti.

Reklama