Hlavní obsah

Dortmund přivedl reprezentanta navzdory odporu fanoušků. Miluji všechny lidi, dušuje se posila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Borussia Dortmund získala německého reprezentanta Felixe Nmechu, uzavřela s ním kontrakt na pět let. Wolfsburgu za 22letého útočníka zaplatila 30 milionů eur (přibližně 710 milionů korun). Transfer však budí v Německu vášně, především u fanoušků Borussie. Nelíbí se jim, že Nmecha na sociálních sítích sdílí homofobní příspěvky.

Foto: Reuters/Heiko Becker, Reuters

Fotbalový útočník Felix Nmecha během tréninku německé reprezentace.

Článek

„Chystaný přestup v posledních dnech vyvolal kritiku kvůli dvěma internetovým příspěvkům, které Felix sdílel. Bylo pro nás důležité si s ním promluvit o jeho přesvědčení a hodnotách," tlumí napětí klubový generální ředitel Hans-Joachim Watzke.

V únoru Nmecha sdílel například video od pravicového amerického komentátora Matta Walshe na svém Instagramu. V jednom příspěvku Walsh přímo útočí na otce transgender dítěte.

O sedm dnů později hráč zveřejnil odůvodnění. „S odkazem na příspěvek z minulého týdne v mém příběhu musím upřímně říci, že nesouhlasím s většinou toho, co Matt Walsh říká a jak si dělá legraci z lidí. Stále věřím, že Bible je Slovo Boží, a věřím, že každý (včetně mě) nachází svou pravou identitu ve vztahu s Ním," napsal Nmecha.

V pozdějším rozhovoru pro německá média na otázku, zda by si nasadil před zápasem duhovou pásku, která je symbolem solidarity s LGBT komunitami, odpověděl vyhýbavě. „Myslím, že v této situaci bych udělal jen jednu věc: Modlil bych se a ptal se, co Bůh chce, abych udělal. Teď to nemůžu říct, protože to nevím," pronesl Nmecha, který má nigerijského otce a německou matku.

Bezprostředně po přesunu do Dortmundu vydal smířlivé prohlášení. Tvrdí, že jeho některé příspěvky na sociálních sítích byly vytrženy z kontextu. „Jsem křesťan, ale miluji všechny. Nediskriminuji. Doufám, že mi fanoušci dají šanci se navzájem poznat a uvidí, že jsem výborný člověk," podotkl Nmecha, který vyrůstal v Anglii a začínal v Manchesteru City.

Reklama

Související témata: