Hlavní obsah

GLOSA: Mašině na góly v patách! Schick už má před sebou jen Lewandowského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři góly za poločas, hattrick během sedmi minut. Nestává se zase tak často, aby se prestižní liga klaněla českému fotbalistovi. Kanonáda Patrika Schicka v barvách Leverkusenu při drtivé výhře nad Fürthem (7:1) je každopádně událostí víkendu přesahující český, a hlavně bundesligový rybník. Schick už má v tabulce střelců před sebou jen Roberta Lewandowského, který měl podle názoru některých expertů získat Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa místo božského Lionela Messiho...

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Thilo Schmuelgen

Patrik Schick se v utkání proti Fürthu blýskl hned čtyřmi góly.

Článek

Na letním EURO nasázel pět gólů stejně jako Cristiano Ronaldo, s ohledem na zavedení doprovodných kritérií mu ovšem Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce šampionátu nedali. Dostal ji pouze hvězdný Portugalec.

Docela kruté, čert ale vem cenu, byť velmi prestižní. Patrik Schick má ve hře mnohem víc, skvěle rozjetou kariéru. Nikam se po kanonádě na ME nehnal, zůstal v Leverkusenu. A jak jeho zkušený manažer Pavel Paska zdůraznil, vkročil do klíčové sezony, v níž musí svůj kredit obhájit. Pak se uvidí, na co si může po zkušenostech z Itálie a Německa ještě troufnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Patrik Schick přispěl k výhře Leverkusenu čtyřmi gólyVideo: sntv

Schick je zraněný častěji, než je mu milé, o řadu zápasů přichází. Naposledy chyběl celý měsíc, teprve před týdnem se na trávník vrátil. Přesto si vede nadmíru dobře. V prestižní bundeslize je s 12 góly druhým nejlepším střelcem, na Lewandowského ztrácí už jen dvě trefy. A kolik světových útočníků může říct, že je mašině na góly Robertovi v patách...?

Schickův dalekonosný lob z úvodního zápasu českého týmu na ME proti Skotsku je navíc v nominaci na nejhezčí branku roku podle FIFA.

Čtyřgólová show je jen dalším důkazem, že český fotbal má po éře Kollerů a Barošů zase prvotřídního kanonýra. Však také podzimní závěr skupinové fáze kvalifikace na mistrovství světa v Kataru ukázal, jak je národní tým na Schickovi závislý. Musí se modlit, aby byl kanonýr k dispozici na závěrečnou březnovou baráž, kterou reprezentace rozehraje na půdě favorizovaného Švédska.

Tohle bude jeho velká sezona, předpovídá Patriku Schickovi jeho předchůdce Jan KollerVideo: Sport.cz

Jestli s Schickem, nebo bez Schicka, je totiž zásadní rozdíl.

Střelec Leverkusenu pak v neposlední řadě průběžně oslovuje hlasující v domácí anketě Sportovec roku. Zástupci kolektivních sportů v ní mají většinou těžkou pozici, v olympijském roce obzvlášť. Do nejlepší desítky se Schick přesto prosadil a ani v konkurenci medailistů z Tokia nehraje podřadnou roli.

Své kvality potvrzuje průběžně po celý rok a vysílá jasný signál. Česko má zase velkého hráče, který je světovým hvězdám v patách.

Pavel Dosadil

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: