Hlavní obsah

Hložek začal misi v Leverkusenu, musí si najít místo v sestavě. Bude potřebovat čas, vědí v klubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už rozdal několik autogramů a párkrát se vyfotil s fanoušky. Český fotbalový klenot Adam Hložek, jenž tento měsíc oslaví dvacetiny, začal svou misi v Leverkusenu, kde se připojil ke krajanovi a bombarďákovi Patriku Schickovi. Společně mají pomoct Bayeru k úspěchům a třeba i trofejím. Pro šéfa klubu Fernanda Carra nejsou slova o titulu tabu.

Foto: Bayer Leverkusen

Adam Hložek v dresu Leverkusenu.

Článek

Na červnovém reprezentačním srazu nevypadal Adam Hložek nejčerstvěji, dlouhá sezona zakončená vytouženým přestupem ze Sparty do zahraničí se na něm odrazila. Od Bayeru Leverkusen dostal povinně tři týdny dovolenou, vedení německého klubu chtělo mít mladého Čecha, za kterého má na Letnou poslat v přepočtu okolo 450 milionů korun (plus jsou ve hře výkonnostní bonusy a podíl z dalšího případného přestupu), odpočatého.

Hložek vypnul a načerpal energii. Teď už maká v Německu, v týdnu podstoupil fyzické testy a ve čtvrtek se společně s dalšími reprezentanty zapojil do tréninkového procesu. Šutér Patrik Schick, jenž v polovině května podstoupil operaci třísla, už se na novou sezonu rovněž připravuje a mladšímu krajanovi pomáhá v adaptaci.

Udržení Schicka a příchod Hložka podává důkaz o ambicích Bayeru. Zůstat by měl i hbitý krajní záložník Moussa Diaby. Velký ofenzivní talent Florian Wirtz, který se zotavuje z těžkého zranění kolene, prodloužil stejně jako Schick smlouvu do roku 2027. Leverkusen dává jasně najevo, že baží po úspěších, chce trofeje. „Můžeme Bayern s Dortmundem vyzvat a hrát s nimi o nejvyšší příčky," věří gólman Bayeru Lukáš Hrádecký, Fin se slovenskými kořeny.

„Někdo sérii Bayernu přeruší. Doufám, že to bude co nejdříve a že to budeme my. Tvrdě na tom pracujeme," hlásí odhodlaně klubový šéf Fernando Carro při otázce na desetiletou dominanci kolosu z Bavorska. O titulu se nebojí mluvit.

„Ale není to o tom, abychom o zisku titulu monotónně mluvili. Pro mě je důležitější, abychom sami na sebe zvyšovali očekávání. Pokud nemáte ambiciózní cíle, nemůžete ničeho dosáhnout. Takové je moje nastavení," rozvíjí svou myšlenku Carro.

Zájemců bylo dost. Rozhodlo, že v Leverkusenu můžu fotbalově růst, přiznává Adam HložekVideo: Sport.cz, FAČR

Leverkusen čeká v nadcházející sezoně po dvouleté absenci účast v Lize mistrů. V bundeslize obsadil třetí příčku. Nyní bude chtít víc. Česká dvojice by měla značně pomoct. Schick si už vybudoval pevnou pozici a renomé, v posledním bundesligovém ročníku byl se čtyřiadvaceti góly druhým nejlepším střelcem soutěže po Robertu Lewandowském z Bayernu Mnichov.

Hložek stojí na úplném startu. Musí přesvědčit. „Bude potřebovat čas, aby se adaptoval," ví Simon Rolfes, nejvyšší muž ve sportovním úseku Bayeru. „Odehraje jistě hodně zápasů a také nám pomůže," je přesvědčený Rolfes.

Foto: bayer04.de

Adam Hložek v dresu Leverkusenu.

Kde se pro devatenáctiletého ofenzivního univerzála rýsuje místo v sestavě? Podle prvních prognóz v německých médiích by mohl být využíván na levém křídle. „Může hrát na křídle, jako druhý útočník nebo může nastoupit i jako klasická devítka," vypočítává Rolfes. „Určitě mu pomůže, když bude hodně hrát. Někdy si musí pozici v týmu najít. Pro začátek je ale dobré, že je variabilní a využitelný na více místech. To by ale nemělo zůstat jako trvalý stav," přidává bývalý kapitán Bayeru.

Leverkusen odehraje v sobotu první přípravný zápas proti třetiligovému Duisburgu. Příští týden ve čtvrtek pak odjíždí tým na soustředění do Rakouska, kdy by se měl utkat s Panathinaikosem a Udinem. Sezona pro Hložka, Schicka a spol. začíná 30. července pohárovým zápasem na půdě třetiligového Elversbergu. Bundesligu zahájí Leverkusen o týden později v Dortmundu.

Reklama

Související témata: