Hlavní obsah

Kovář chytal, Hložek rozhodl o postupu dorážkou. Trenér mluvil i o zranění Schicka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalisté Bayeru Leverkusen proklouzli do dalšího kola Německého poháru, k postupu přes třetiligový Sandhausen pomohli i dva čeští hráči. Brankář Matěj Kovář a útočník Adam Hložek odehráli při výhře 5:2 celé utkání, Hložek vstřelil v 85. minutě za stavu 2:2 vítězný gól. „Potřebujeme v sezoně celý kádr, každého hráče,“ pronesl trenér Leverkusenu Xabi Alonso.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Hložek nastoupil v sezoně teprve podruhé v základní sestavě německého celku, kmital na hrotu. V prvním poločase se propracoval ke třem střelám, na bránu mířila jen ta levačkou ve 12. minutě, kdy si míč pohotově připravil na velkém vápně po odrazu.

Český reprezentant zůstal na hřišti i po čtyřnásobném střídání v 64. minutě, čerstvá síla z lavičky odpor domácích definitivně potlačila. „Střídající hráči měli na výsledek velký vliv,“ potvrdil Xabi Alonso.

Hložek dostal v 76. minutě žlutou kartu, když zastavil rozvíjející se brejk soupeře, v závěru se ale pohyboval na správném místě. V 83. minutě se ještě k dorážce nedostal, za dvě minuty už ano a pohotově míč uklidil do sítě. Jeho trefa se ukázala jako rozdílová, byla na 3:2. Favorit pak jistil výhru a postup dalšími dvěma zásahy v závěru. Hložek zaznamenal v sezoně čtyři góly (tři v poháru, jeden v bundeslize) ve třinácti soutěžních startech. Odehrál zatím 277 minut.

Kovář se v bráně Bayeru představil počtvrté, předtím odchytal všechna tři utkání v Evropské lize. Český brankář nebyl v první půli příliš zaměstnán, dovolil si v ní i efektní přihrávku patičkou, když vyběhl blízko půlící čáry a nahrál spoluhráči.

Ve druhém poločase dvakrát kapituloval, nejprve střelou o tyč, pak se jen ohlédl za hlavičkou Yassina Ben Bally po rozehraném rohu. V 80. minutě udržel Kovář remízový stav, když vytáhl pokus Alexandera Muhlinga na roh.

„Museli jsme vyhrát, což se nám podařilo. Byl to těžký zápas, typický pohárový na těžkém terénu. Rozhodující byla naše šířka kádru. Když jsme v 64. minutě vystřídali, tak jsme poté nakonec přidali branky a vyhráli,“ zhodnotil záložník Leverkusenu Nadiem Amiri.

Třetí český fotbalista Bayeru chyběl, útočník Patrik Schick byl po vleklém zranění třísel k dispozici na tři utkání, ale na tréninku si nyní poranil lýtko a podle zpráv z klubu bude absentovat zhruba tři týdny. „Doufáme, že je to jen něco malého. Není neobvyklé, že se tohle po tak těžkém zranění stane. Věřím, že bude brzy zpátky,“ řekl Xabi Alonso.

Reklama