Hlavní obsah

Král o sezoně v Anglii a nynější štaci v Schalke. V bundeslize těžím z West Hamu, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo mu svědčí. Po ročním hostování ve West Hamu United, které záložník Alex Král téměř celé proseděl na lavičce, chytil od léta v Schalke druhý dech. Svými výkony dokonce vzbudil zájem z jiných německých klubů. Český reprezentant ve druhé polovině doléčil zranění zad, o víkendu přispěl k cenné remíze v Mönchengladbachu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král v dresu české reprezentace.

Článek

Vrátil jste se do zápasů po dvou a půl měsících. Jste už stoprocentně fit?

Jsem v pořádku. Jen po větší zátěži je oblast malinko citlivější, ale už můžu dělat všechno naplno, bez jakýchkoli úlev. Teď jsem zpátky a je to dobrý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král při práci s míčem.

Psalo se o potížích s plotýnkou...

Věc byla složitější. Na magnetické rezonanci byl nález, ale ten bolest nezpůsoboval. Nevěděl jsem, co přesně ji způsobuje. V podstatě se vytvořil výpotek z přetížení a byl potřeba čas, aby se vstřebal. Nešlo vůbec o vyhřezlou plotýnku, jak se psalo. Zranění přišlo poměrně v příznivý moment, v přípravě, kdy se nehrály mistráky. Věřím, že jsem si zranění vybral na delší dobu.

Jak jste se cítil na hřišti?

Měl jsem herní pauzu, ale nemyslím, že by to bylo extra poznat. Fyzicky i fotbalově jsem se cítil dobře. Sedí mi i nová role v záloze, kterou od jara mám. S Tomem Kraußem, který hraje vedle mě, je skvělá spolupráce. Mám radost, že nás po víkendovém zápase v Mönchengladbachu chválila i německá média. Je fajn, že jsem mohl tak rychle naskočit zpátky. Hrajeme o záchranu, v naší pozici je důležité, aby byli všichni stoprocentně zdraví a nachystaní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král během utkání kvalifikace MS 2022 proti Bělorusku.

V tabulce jste poslední. Je pro Schalke hratelná záchrana?

Věřím, že ano. Myslím, že během přípravy jsme zpevnili defenzívu. Když tedy nepočítám utkání s Lipskem (Schalke prohrálo 1:6). Zároveň se nám uzdravení hráči, kteří byli dlouhodobě zraněni. Včetně tří stoperů, kteří nám vypadli na podzim. V Mönchengladbachu jsme sahali dokonce po vítězství, druhou půli jsme měli šancí víc. Jak říkám, jsem optimista, máme silný tým.

Cítíte, že se vracíte do bývalé formy?

Hraju bundesligu, která patří mezi pět nejlepších evropských soutěží. Pravidelně nastupuju, mám možnost měřit se s vynikajícími hráči. Těší mě, jak hostování probíhá, byl to jednoznačně správný krok. Jsem v Schalke spokojený, chci přispět k jeho záchraně. Jsem přesvědčený, že mi teď v bundeslize pomáhá rok ve West Hamu, přestože jsem tam příliš šancí nedostal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český reprezentant Alex Král během utkání kvalifikace MS 2022 s Estonskem.

Jak to myslíte?

Psalo se a mluvilo se o tom, že jsem v Anglii ztratil sezonu. S tím rozhodně nesouhlasím. Už jen z pohledu, že anglická liga je nejlepší liga světa. Šlo tedy o kariérní postup. Když jsem ve West Hamu pochopil, že nebudu dostávat tolik příležitostí, soustředil jsem se na sebe. Na každém tréninku jsem pracoval na nedostatcích. V bundeslize z toho těžím.

Z čeho jste usoudil, že ve West Hamu nedostanete prostor?

Neměl jsem špatný vztah s trenérem Moyesem. Jen jsem postrádal interakci, komunikaci. Nedostával jsem zpětnou vazbu. Myslím tím rady nebo připomínky během tréninků. Snažil jsem se poslouchat aspoň rady, které kouč dával ostatním středním záložníkům. Těmito pokyny jsem se posléze řídil. Trenér mi na konci sezony oznámil, že ho mrzí, že jsem šanci nedostal. A také, že se mu líbil můj přístup. Od té chvíle jsem po tom nepátral. Jediné, co jsem po kouči chtěl, bylo, aby mi dal doporučení v případě, že se na mě bude ptát nějaký klub. V souvislosti s tím, že se mu líbil můj přístup. Splnil to.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace ME v Kosovu a Černé Hoře.

Byla pozitivní už jen zkušenost být součástí pro mnohé nejlepší soutěže světa?

Úroveň Premier League je vysoká. Do anglické ligy je nejtěžší se dostat, potom samozřejmě začít hrát. Ale když soutěž srovnám se zápasy Ligy mistrů, Evropské ligy nebo s reprezentačními duely proti soupeřům kvalit Portugalska, je to plus mínus podobná kvalita. Není tam až zase takový rozdíl. Do Premier League chce skoro celý svět, téměř každý fotbalista. Já tam byl, ale neměl jsem tolik možností se ukázat. Ale je mi pořád jen čtyřiadvacet a hraju bundesligu.

Jakou máte další motivaci?

Jsem otevřený v podstatě všemu. Nejsem typ, který by byl patnáct let v jednom klubu. Chci jich vyzkoušet co nejvíc, abych měl porovnání různých soutěží. Byl jsem v Rusku, potom rok v Anglii, teď jsem v Německu. Čím víc zkušeností budu mít, tím líp. Nicméně, pokud by mi někdo nabídl desetiletou smlouvu v Anglii, pochopitelně bych neodmítl. O tom se nemusíme bavit. (smích)

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Alex Král a Risto Radunovič z Černé Hory.

Máte pozastavenou smlouvu se Spartakem Moskva. Tušíte, co vás čeká v létě?

Mám ve Spartaku kontrakt do příštího léta. Nevím, jaká situace bude v létě. Vím ale jistě, že do konce sezony budu v Schalke. Tečka.

Co říkáte soupeřům české reprezentace v kvalifikaci o Euro 2024 (Polsko, Moldavsko, Albánie, Faerské Ostrovy).

Skupina je hratelná a zároveň těžká. Země se vyrovnávají, což není klišé. Pro nás je nejdůležitější, aby byli hráči zdraví a rozehraní. Pokud tomu tak bude, máme velké šance postoupit na Euro.

Reklama

Související témata: