Hlavní obsah

Krutá realita, přiznal potupený Xavi. Jsme ale Barca, mnichovský večer bude představovat zlom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažil podobnou potupu jako hráč, teď po dvaceti letech jako trenér. V obou případech vypadla Barcelona z Ligy mistrů hned ve skupině. „Už jako hráč jsem si tuto krutou realitu prožil, teď ji vidím zase. Nesmíme se s ní ovšem smířit, musíme se proti ní vzbouřit,“ prožíval po porážce 0:3 s mnichovským Bayernem pocity obrovské deziluze kouč katalánského velkoklubu Xavi Hernández.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Trenér Barcelony Xavi musel spolknout vyřazení svého týmu z Ligy mistrů

Článek

Před zápasem, který rozhodoval o dalším osudu Barcelony v Lize mistrů a také o její další budoucnosti, přitom doufal a věřil.

Naivně. Marně.

„Snažili jsme se, hráli, co bylo v našich silách, jenže tohle jsou šampioni," ukazoval Xavi na hráče Bayernu, kteří jeho týmu uštědřili další tvrdou lekci. V prvním zápase v Barceloně vyhráli 3:0, v domácí odvetě vypráskali Katalánce stejným výsledkem,

„A to jsme mohli zvítězit mnohem větším rozdílem," sypal sůl do ran Barcelony kouč Bayernu Julian Nagelsmann.

„To je pravda, mohli jsme dopadnout mnohem hůř. Jakmile jsme dostali první gól, bylo veškeré naše sebevědomí pryč," přiznával obránce Barcelony Ronald Araújo před kamerami Movistar, že po trefě Thomase Müllera, mimochodem jeho padesáté v Lize mistrů, už šlo jen o výši skóre.

„Právě teď prostě nepatříme mezi nejlepší týmy v Evropě, i to je realita," postěžoval si na mizérii, do které Barcelona upadla.

A bude ještě hůř, protože v už beztak zdevastovaném klubovém rozpočtu budou příjmy z Ligy mistrů citelně chybět.

Naposledy nepostoupila Barcelona ze skupiny do vyřazovací fáze Champions League v sezoně 2000/2001, tři roky poté se do Ligy mistrů dokonce vůbec nedostala.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Jordi Alba leží na trávníku v zápase proti Bayernu

Jenže v momentální situaci jde o ránu mnohem tvrdší.

„Tohle jsme nechtěli, tohle si naši fanoušci nezaslouží. Jsme v těžké situaci a hodně to bolí, takže ani neumím vyjádřit, jak špatně se cítíme," připojoval se zkušený Sergio Busquets.

„Jsme ale Barca. Tenhle večer a tento zápas musí představovat zlom. Dnes začíná nová etapa Barcelony a začíná od nuly. Musíme toho ale sami od sebe vyžadovat mnohem víc a změnit spoustu věcí," zapřísahal se Xavi, že svůj klub dovede tam, kam během jeho aktivní hráčské kariéry patřil.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Trenér Barcelony Xavi zažil v Mnichově kruté vystřízlivění.

Zase na evropské výsluní.

K vítězstvím a triumfům v Lize mistrů.

„Miluju svůj klub a budu pro něj tvrdě pracovat, aby se něco podobného už neopakovalo. Budeme obtížné dostat ho zpátky, ale naším cílem teď musí být zvítězit v každém zápase. Nejdřív v Evropské lize, která je teď pro nás realitou a kterou musíme vyhrát, pak v Lize mistrů, protože tam Barcelona patří a tu si zaslouží," burcoval Xavi hned po mnichovské lekci své svěřence.

Reklama

Související témata: