Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Reprezentaci bude chybět, Darida porazil i kanonýra Schicka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zase se připomněl, jak moc může fotbalové reprezentaci v baráži o postup na mistrovství světa do Kataru chybět. Bývalý kapitán národního týmu Vladimír Darida vstřelil svůj první gól v sezoně německé ligy. Hertha Berlín sice i tak prohrála, její zkušený záložník si nicméně v analytickém hodnocení vysloužil známku 7,4, díky níž byl nejlepším českým legionářem víkendu. Těsně porazil i kanonýra Patrika Schicka, který se opět trefil. Třetí příčka patří v Turecku působícímu sparťanovi Michalu Trávníkovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Vladimír Darida během utkání Ligy národů se Slovenskem.

Článek
Fotogalerie

Spekulace se objevily, jak by ne. Stále je plný sil, a když hned po posledním zápase na loňském odloženém EURO oznámil, že v nároďáku končí, všem připravil dokonalý šok.

Ujišťuje, že na nikoho z reprezentace není naštvaný, naději na návrat ovšem nedává žádnou.

„Můj konec v reprezentaci byl asi nečekaný pro hodně lidí. Pro mě a pro rodinu však ne. Přemýšlel jsem nad ním dlouho, rozhodnutí jsem měl v hlavě rok. Kdyby bylo EURO v původním termínu, skončil jsem už o rok dřív," potvrdil Vladimír Darida pro Sport.cz v prosincovém podcastu Bodlo.

Škoda, o víkendu se znovu blýskl. Daridův přímý kop z levé strany zapadl do sítě za bezmocného brankáře Schwabeho. Hertha Berlín přesto prohrála doma s Kolínem nad Rýnem 1:3.

Vysoký standard si dál drží Patrik Schick. Útočník Leverkusenu jednou skóroval, jeho 17. gól v sezoně bundesligy stačil jen k domácí remíze 2:2 s Unionem Berlín.

Kandidáti na gól roku FIFA - Patrik Schick

Schick v pěti posledních utkáních nasázel devět branek. Český kanonýr si tak upevnil druhou příčku v bundesligové tabulce kanonýrů a zareagoval na zásah Roberta Lewandowského, jenž zůstává v čele s 20 góly.

Poněkud zapadlým sparťanem je Michal Trávník, který z Letné hostuje v Turecku. Český záložník přispěl gólem k domácí výhře Kasimpasy 3:1 nad Hataysporem. Sedmadvacetiletý fotbalista vstřelil třetí branku v sezoně.

Jak hodnocení vzniká?

Statistické hodnocení SofaScore je odpovědí na rostoucí potřebu kvantifikovat výkony hráčů. Co běžný fotbalový fanoušek vidí během televizního vysílání ve statistikách, je jen zlomek dat shromážděných během zápasu.

Že dám na podzim 16 gólů jsem nečekal, ale po EURU jsem měl velkou chuť, říká Patrik SchickVideo: Sport.cz

V každém utkání je přibližně 1500 různých událostí, které se mohou promítnout do čísel, co se na hřišti stalo. Operátoři ručně zaznamenávají data a shromažďují informace o aspektech, jako jsou držení míče, přihrávky, souboje, nájezdy, běh, pokusy o kličku, přihrávky do šance, střely a další.

Cílem je odvodit z těchto statistik užitečné informace, které by odpovídajícím způsobem shrnovaly výkon hráče.

„Náš tým datových analytiků rok tvrdě pracoval, analyzoval stovky zápasů, identifikoval klíčové ukazatele výkonu a každému z nich přiřadil hodnotu. Přistupovali jsme k fotbalu jako ke komplexnímu dynamickému systému, ve kterém má každý specifickou roli. Konečným výsledkem je propracovaný algoritmus, který generuje hodnocení hráčů na stupnici do 10, v závislosti na tom, co hráči předvedli během svého pobytu na hřišti," vysvětluje společnost.

Reklama

Související témata: