Hlavní obsah

Bundesliga startuje, na českého snajpra Schicka čeká další výzva

Pochopitelně že na něho bude Leverkusen v bundeslize na jaře, které pro Bayer začne už v sobotu utkáním s berlínským Unionem, hodně spoléhat. Vždyť pětadvacetiletý český legionář v jeho službách Patrik Schick nastřílel během mistrovského podzimu šestnáct gólů a svému klubu tak dopomohl nejen ke čtvrté příčce v tabulce, ale i reálné šanci na účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Foto: Dedert Arne, ČTK

Patrik Schick v zápase Leverkusenu s Frankfurtem zářil.

Článek

Docela proměna. V loňské sezoně jste s Leverkusenem usilovali o účast v Lize mistrů marně, letos máte partii rozehranou slibně. Do druhé poloviny soutěže vstupujete na čtvrté příčce, přičemž na třetí Freiburg ztrácíte pouhý bod...

A to jsme na to mohli být ještě lépe. Minimálně o čtyři body jsme přišli zcela zbytečně.

Foto: Becker Marius, ČTK

Patrik Schick dal na podzim Hoffenheimu dvě branky a překonal klubový rekord

Narážíte na prosincové zápasy s Frankfurtem a Hoffenheimem, v nichž jste vedli pokaždé o dva góly, a nakonec byli rádi za bod z domácího střetnutí s Hoffenheimem?

Nejen na ně, i když ztratit dvakrát takto slibně rozehraný zápas bylo trestuhodné.

Smůla?

Nic takového, spíše podcenění či uspokojení. Vždyť s Hoffenheimem jsme doma vedli ještě deset minut před koncem dvoubrankovým rozdílem a pak nechali soupeře vyrovnat. Na tom musíme na jaře stoprocentně zapracovat.

Kandidát na Gól roku FIFA - Patrik Schick

I tak ale musí v klubu vládnout s podzimem spokojenost. V tabulce jste čtvrtí, což účast po v Lize mistrů po roční odmlce zaručuje, takže na Champios League můžete reálně pomýšlet.

Na tu pomýšlíme pravidelně a každý rok se do ní chceme dostat. V bundeslize je to nastaveno jasně - Bayern bude první a ostatní kluby s ambicemi na Ligu mistrů jdou do sezony s cílem se do ní kvalifikovat. V letošní to není a nebude jiné. Bayern soupeře převálcuje a o tři další příčky budou bojovat mužstva za ním.

A vy s Leverkusenem mezi nimi. To se toho s příchodem švýcarského kouče Gerarda Seoanea v mužstvu tolik změnilo?

Hlavní změna přišla skutečně s trenérem. Zatímco v minulé sezoně jsme hráli dost individuálně, což moc neladilo a nefungovalo, on požaduje a zakládá si na tom, abychom hráli týmově. Prostě jako mančaft. A právě na tom jsme dost pracovali.

Nejspíš také rozpoznal, že se vyplatí hrát na Schicka, který se postará o góly. Změnil se s příchodem Seoanea vaše role v mužstvu a váš styl hry?

To bych neřekl. Kádr se sice trochu pozměnil, ale nemyslím, že bych měnil svůj styl hry.

Foto: Karel Felt, Právo

Český kanonýr Patrik Schick a jeho manažer Pavel Paska.

Gólů ale dáváte mnohem víc. Loni jste jich za celou sezonu nastřílel devět, teď už jich máte po polovině bundesligy na kontě šestnáct.

Celé mužstvo je hodně ofenzivně laděné, takže máme slušná čísla a branek dáváme skutečně dost. Někdy je to ovšem na úkor defenzivy, protože často pak chybí vzadu hráči a spoustu gólů také inkasujeme. Proto se musí na jaře dostat útočná a obranná činnost do rovnováhy, pokud chceme figurovat mezi top týmy a bojovat o Ligu mistrů.

Na vaší předchozí štaci v Lipsku musí dost litovat, že vás nechali odejít ke konkurenci. Zvláště teď, kdy je Leverkusen i díky vašim gólů v tabulce čtvrtý, zatímco Lipsko až desáté.

Nevím, ale když jsme proti sobě hráli v minulé sezoně, bavil jsem se jak s bývalými spoluhráči, tak i s trenérem. Byli zaskočeni, že jsem odešel, protože do poslední chvíle mysleli, že v Lipsku zůstanu. A cítil jsem z nich, že chtěli, abych zůstal.

Foto: Dedert Arne, ČTK

V utkání 15. kola německé Bundesligy vstřelil Patrik Schick dvě branky. Na snímku se svými spoluhráči.

Pravdou je, že jste Lipsku ani v loňské, ani v letošní sezoně gól nedal. Šetřil jste bývalé mužstvo, nebo si na vás dávali někdejší spoluhráči větší pozor?

To bych neřekl. Nepociťuji nějakou zvýšenou pozornost soupeřových obránců, i když před zápasem nejspíš probírají, v jakých prostorech se pohybuji a odkud střílím. A že jsem se proti Lipsku neprosadil bude asi tím, že má v bráně Gulácsiho, který patří v bundeslize k nejlepším gólmanům.

Tvrdíte, že změnu herního stylu nepociťujete a že v Leverkusenu se rozhodně nehraje stylem všechno na Schicka. Co se tedy za vaší střeleckou produktivitou skrývá?

Že jsem si po evropském šampionátu dopřál jen týden volna a hned začal s individuální přípravou, abych byl nachystaný a neměl oproti ostatním manko. Že jsem si v klubu vydobyl silnou pozici cítím důvěru od trenéra i vedení. V takovém prostředí se dobře pracuje. A protože hrajeme hodně ofenzivní fotbal, dostávám se často do zakončení. Procentuální možnost situací, ze kterých mohu vstřelit gól, je proto velká.

Takže šestnáct gólů na podzim a šestnáct na jaře?

Ted si hlavně přeju, abych se na šestnácti brankách nezasekl a pokořil ještě vyšší metu. Myslím, že nějakých dvacet či pětadvacet bundesligových gólů by mohlo být reálných. Bude to sice ohromně těžké, ale je to pro mě výzva. A velká.

Stejně jako souboj o korunu krále střelců v bundeslize se snajprem mnichovského Bayernu Robertem Lewandowským, který zatím nasázel o tři góly víc než vy?

Momentálně jsem rád, že se ho držím a mám ho na dohled. Na jaře to však bude složité, protože Bayern pojede dál jako mašina, což je jediná jistota, kterou lze před pokračováním soutěže pronést. Lewandowski proto bude mít v každém utkání spoustu příležitostí, ze kterých bude moci dávat góly. Tím ale netvrdím, že pro něho bude snazší je střílet, protože vstřelit gól je ve fotbale pořád tou nejtěžší věcí.

Reklama

Související témata: