Hlavní obsah

Leverkusen - Freiburg 2:1Leverkusen i díky Schickově asistenci slaví výhru, Daridu čeká baráž

Fotbalista Patrik Schick v závěrečném kole německé ligy pomohl Leverkusenu asistencí k domácímu vítězství 2:1 nad Freiburgem. Český útočník zakončil sezonu s 24 góly jako druhý nejlepší střelec soutěže. Polský kanonýr Robert Lewandowski uzavřel svůj střelecký účet na 35 trefách, jeho zásah pomohl mistrovskému Bayernu Mnichov alespoň k remíze 2:2 ve Wolfsburgu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Patrik Schick na archivním snímku

Článek

Čtvrté místo a postup do Ligy mistrů si zajistilo Lipsko výsledkem 1:1 v Bielefeldu, který se stal po Fürthu druhým sestupujícím. Baráži se na poslední chvíli vyhnul Stuttgart výhrou 2:1 s Kolínem nad Rýnem. Dvojzápas proti třetímu týmu druhé ligy naopak čeká záložníka Vladimíra Daridu s Herthou Berlín, která neudržela v Dortmundu vedení a podlehla 1:2.

Schick v posledním duelu útočil na klubový rekord Stefana Kiesslinga, který před devíti lety zakončil ligovou soutěž s 25 brankami, tentokrát se ale neprosadil. I proto, že v 54. minutě zvolil místo zakončení nezištnou přihrávku před prázdnou branku na skórujícího Alaria. O chvíli později trefil český kanonýr břevno.

Freiburg bojoval na dálku s Lipskem o premiérovou účast v Lize mistrů, nepomohla by mu ale nakonec ani výhra. K té mu dal naději v 88. minutě Haberer, Bayeru ale v sedmé minutě nastavení zařídil čtvrtý triumf v řadě Palacios.

Freiburg obsadil konečně šesté místo a zahraje si alespoň Evropskou ligu. Stejně jako pátý Union Berlín, který potvrdil formu ze závěru soutěže a díky dvěma trefám Awoniyiho zdolal 3:2 Bochum.

Bayern vedl po Stanišičově první bundesligové trefě a Lewandowského přesné hlavičce o dvě branky, přesto potřetí za sebou nevyhrál, Wolfsburg srovnal zásluhou Winda a Kruseho. Lewandowski se stal posedmé v kariéře králem střelců německé ligy a vyrovnal rekord legendárního Gerda Müllera.

Stuttgart dlouho směřoval do baráže, ve druhé minutě nastavení mu ale proti Kolínu zajistil klíčové tři body Endo. Pomohl mu také Dortmund obratem v duelu s Herthou. Celek z hlavního města poslal do vedení z penalty Belfodil, v 68. minutě ale stejným způsobem srovnal Haaland a v 84. minutě rozhodl Moukoko.

Darida nastoupil jako střídající hráč v 56. minutě, ani on ale nezabránil pádu svého týmu na barážovou příčku. Hertha se dozví soupeře po nedělním vyvrcholení druhé ligy.

Hvězdný Nor Haaland se rozloučil po dvou a půl letech s Dortmundem gólově, od příštího ročníku bude nastupovat za Manchester City. V 89 soutěžních zápasech nastřílel za Borussii 86 branek. V této sezoně skončil v tabulce kanonýrů s 22 zásahy třetí za Schickem.

Bielefeld se vrací do druhé ligy po dvou letech mezi elitou. Proti Lipsku by mu nepomohl ani triumf, o který přišel v nastavení po Orbánově gólové hlavičce.

Německá fotbalová liga - 34. kolo:
Augsburg - Fürth 2:1 (11. Caligiuri z pen., 85. Gregoritsch - 24. Ngankam)
Bielefeld - Lipsko 1:1 (70. Serra - 90.+3 Orbán)
Dortmund - Hertha Berlín 2:1 (68. Haaland z pen., 84. Moukoko - 18. Belfodil z pen.)
Leverkusen - Freiburg 2:1 (54. Alario, 90.+7 Palacios - 88. Haberer)
Mohuč - Eintracht Frankfurt 2:2 (10. a 49. Ingvartsen - 26. Tuta, 35. Borre)
Mönchengladbach - Hoffenheim 5:1 (45.+1 a 68. Hofmann, 26. Stindl, 44. Pléa z pen., 53. Embolo - 3. Kramarič)
Stuttgart - Kolín nad Rýnem 2:1 (12. Kalajdžič, 90.+2 Endo - 60. Modeste)
Union Berlín - Bochum 3:2 (25. z pen. a 88. Awoniyi, 5. Prömel - 55. Zoller, 79. Löwen)
Wolfsburg - Bayern Mnichov 2:2 (45. Wind, 58. Kruse - 17. Stanišič, 40. Lewandowski)
Nejlepší střelci:
35 - Lewandowski (Bayern),
24 - Schick (Leverkusen),
22 - Haaland (Dortmund),
20 - Modeste (Kolín n/R), Nkunku (Lipsko),
15 - Awoniyi (Union Berlín),
...
2 - Darida (Hertha),
1 - Kadeřábek (Hoffenheim)

Reklama

Související témata: