Hlavní obsah

Na plačícího dědečka nikdy nezapomenu, líčil Gündogan, jak drsná byla covidová nákaza, kterou prodělal

zp, dosSport.cz

Najednou byl celý naměkko. Stačilo, aby si vzpomněl na telefonát se svým dědou, který mu z dalekého Turecka volal do Manchesteru hned poté, co se dozvěděl, že jeho vnuk onemocněl a lékaři diagnostikovali nákazu koronavirem. „Bylo to o to horší, že plakal po celou dobu, co jsme spolu mluvili. Od začátku do konce. Měl o mě starost a velký strach. O sebe i celou naši rodinu samozřejmě také,“ přiznával německý reprezentant Ilkay Gündogan, že na telefonát s naříkajícím dědečkem nikdy nezapomene.

Foto: Tim Keeton, Reuters

Ilkay Gündogan nejspíš povede Němce s kapitánskou páskou.

Článek

Přitom legionář ve službách Manchesteru City Gündogan byl jedním z těch, kteří nebrali koronavirovou hrozbu příliš vážně. Zlehčoval ji, nepřipouštěl si, že by se i on, třicetiletý, perfektně trénovaný profesionál mohl nakazit, natož mít zdravotní problémy.

Zářijové testy, které hráči Citizens podstoupili, však obrátily jeho život naruby. Byl jedním ze čtveřice svěřenců trenéra Guardioly, u nichž výsledky vyzněly pozitivně.

Jak moc důležitý je pro českou fotbalovou reprezentaci přípravný duel s Německem?Video: Sport.cz, FAČR

„Zvlášť první tři dny jsem se cítil hrozně zle. Jen s obtížemi jsem dokázal vstát z postele, cítil jsem tlak na prsou, připadal jsem si nesmírně unavený," svěřoval se poté, co přijel na sraz německého národního týmu, na který čeká nejprve ve středu přípravný duel s českou reprezentací a poté zápasy Ligy národů v sobotu v Lipsku s Ukrajinou a příští úterý v Seville se Španělskem.

„K tomu se přidala ztráta chuti a čichu. Zatímco trojice mých klubových spoluhráčů, rovněž pozitivně testovaných, pociťovala jen mírné příznaky, u mě to trvalo dva týdny. Nejspíš i proto, že zpráva o pozitivním testu úplně nabourala mou psychiku. I s ní to zacloumá. Člověk se najednou obává a říká si, že všechno je vlastně ve hvězdách," líčil, jak těžkých pro něho bylo čtrnáct dnů, kdy s koronovirem bojoval.

„Nikdy by mě nenapadlo, že to bude tak drsné. Teď je mé myšlení úplně jiné a budu všem opakovat, že koronavirus je třeba brát vážně," připomínal při předzápasové videokonferenci všem fotbalovým fanouškům, kteří ji sledovali.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw.

Paradox, že své varování posílal právě z Lipska, kde v sobotu došlo k masivním demonstracím proti vládním opatřením majícím zabránit dalšímu šíření koronaviru. Na čtyřicet tisíc lidí se sešlo v centru města na jedné z největších anti-covid demonstrací v celém Německu a skandovali: "Není žádná pandemie: Vraťte nám svobodu! Lžete, je to jen chřipka!"

„Pro mě bylo hrozně těžké vrátit se k tréninku a do přípravy, protože se u mě vyskytly nejsilnější příznaky a nemoc stále přetrvávala," vzkazoval záložník Citizens i jim.

Foto: Guillaume Horcajuelo, ČTK/AP

Guillaume Horcajuelo, ČTK/AP

„Teď už žádné následky prodělané nemoci naštěstí necítím a z úcty, lásky a starosti o své blízké se pokouším vše zvládnout co nejlépe," vykládal Gündogan, který se v říjnu vrátil do kádru i sestavy Manchesteru City, a teď i do německé reprezentace.

A nejspíš jako kapitán, který povede svůj tým nejen ve středu večer proti české reprezentaci, ale i v sobotu proti Ukrajině a v úterý proti Španělsku.

„I my toužíme, aby se vrátila doba, kdy lidé budou moci zase na stadiony, protože kvůli tomu přece fotbal hrajeme. Bylo by krásné, kdyby k tomu došlo rychle, zdraví každého člověka je však důležitější. Proto bychom měli být maximálně opatrní. Berme virus vážně a chraňme lidi kolem nás," apeloval  na všechny nevěřící a pochybující německý reprezentant, který už ví o drsné nemoci své.

Reklama