Hlavní obsah

Na tribunu dostává pusinky. Partnerka reprezentanta o Leverkusenu, české kolonii i Spartě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Usedli jsme za stůl v malebné kavárně kousek od Leverkusenu. Za nedaleký Bayer, který je hitem fotbalové Evropy, chytá brankář Matěj Kovář. Jeho partnerka Andrea v odlehčenému rozhovoru pro Sport.cz vypráví o soužití s reprezentantem, české kolonii v Leverkusenu i Spartě.

Foto: Profimedia.cz

Matěj Kovář

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje)  Sympatická blondýnka s Kovářem tvoří pár od května 2022. A nosí mu štěstí, vždyť kariéra mladého gólmana od té chvíle nabrala na obrátkách. Spartě vychytal titul, odbyl si debut v dospělé reprezentaci a s Leverkusenem útočí na historický treble. Reakce vyzpovídané? „No, kým to asi bude, že jo,“ vypálila se smíchem. Lepší důkaz pohody českého páru v Německu lze jen těžko najít.

Jak jste se s Matějem seznámili?

Napsal mi na Instagramu. V tu dobu jsem ani nevěděla, že v Anglii nějaký Matěj Kovář hraje. Když pak přijel do Prahy, shodou náhod jsme se potkali v jednom podniku v centru. Prokecali jsme celou noc, pak jsme si začali volat a psát. Před reprezentačním srazem jednadvacítky tehdy dokonce přijel do Česka o týden dřív, aby mohl být se mnou. Teď jsme spolu dva roky a vše je neustále lepší a lepší.

Foto: archiv Andrey Macháčkové

Andrea Macháčková, přítelkyně Matěje Kováře

Jak se tvářila rodina na to, že jste si přivedla fotbalistu?

Na tohle se u nás nehraje. Matěj je inteligentní, naši ho mají moc rádi. Brácha David navíc hraje divizi za Aritmu a k tomu studuje vysokou, takže fotbal je součást našeho života.

Tím pádem se asi dá čekat, že na zápasy Leverkusenu chodíte pravidelně.

Snažím se být na každém utkání. Před prvním zápasem Evropské ligy (4:0 proti Häckenu, pozn. aut.) jsem třeba nevěděla, že Matěj bude chytat. Ve středu jsem odletěla do Prahy, po tréninku mi napsal, že je v základu. Koupila jsem další letenku a ve čtvrtek v sedm ráno spěchala zpátky, abych to stihla. Pokud je Matěj v sestavě, koukám už i na rozcvičku.

Mává vám na tribunu?

Mává. Občas pošle i pusinku. (směje se)

Co na Matějovi nejvíc oceňujete? Kromě posílání pusinek.

Má extrémní charisma, pořád se směje. Vyzařuje z něj pozitivní energie. Je neskutečně pokorný, neznám pokornějšího člověka. Ani teď nedává nijak najevo, že je známý fotbalista. Jako obyčejný kluk z Moravy má otevřenou náruč pro všechny. Že je slavný, si vlastně uvědomím jen ve chvíli, kdy ho někdo požádá o fotku. To se obzvlášť v Praze stávalo často.

Říká se, že brankáři bývají mírně řečeno podivíni. Je i Matěj v něčem zvláštní?

Nepřijde mi, že by byl nějak divný. Ale nevím. Možná jsem jen divná taky. (směje se)

Leverkusen sahá hned po třech trofejích, máte při tak náročném programu i někdy chvilku sami na sebe?

Tohle bývá těžké. Matěj většinou přichází pozdě odpoledne unavený z tréninku, tak se mu snažím dělat domácí pohodu. Volno mívá maximálně jeden den v týdnu, ten trávíme spolu. I když na to Matěj ze začátku nebyl zvyklý, tak chodíme na procházky. Nevydržím sedět doma na zadku. Občas zajdeme na bowling. Nebo si dáme i badminton, to je tak jediné, v čem ho někdy dokážu porazit.

Nebylo by občas vhod, aby se Leverkusenu tolik nedařilo? Společnému času by vypadnutí z Evropské ligy prospělo.

To sice ano, ale lepší je, když chytá a vyhrávají. Pak je doma klid. (směje se)

Pravda, dusno bývá po porážkách asi v domácnosti každého sportovce.

No jo, ale oni tady ještě neprohráli. Podobné to bylo i ve Spartě. I když pamatuji, jak jsme se potkali po derby na podzim 2022 (prohra 0:4 se Slavií) a víceméně jen mlčeli. Sama jsem závodně hrála volejbal, takže vím, jak bolí, když se nepovede zápas.

Vídáte se i s Patrikem Schickem, Adamem Hložkem a jejich partnerkami?

Ano, pravidelně. Navštěvujeme se, nedávno jsme byli i na bowlingu. Když měl Patrik narozeniny, tak jsme se všichni sešli. Jako překvapení pro něj. Holky mi pomohly i ze začátku. Když jsem přijela, Verča (partnerka Adama Hložka) mi napsala, že by se ráda seznámila. O rok dříve udělala Hanka (manželka Patrika Schicka) to samé pro ni. Jsem moc ráda, že tu obě mám.

Foto: archiv Andrey Macháčkové

Matěj Kovář se svojí přítelkyní Andreou Macháčkovou

Znáte se i s partnerkami dalších hráčů?

Ve Spartě to bylo propojenější, seděly jsme při zápasech víceméně všechny pohromadě. Tady se spíše jen pozdravíme a prohodíme pár slov. Ale třeba Xabiho Alonsa s manželkou jsem potkala úplně náhodně, když jsme byli na letišti v Dubaji.

Jaký je Xabi?

Sympoš! (směje se)

Z Leverkusenu jdou zvěsti, že kabina pod ním funguje fantasticky. Pociťujete to nějak i vy?

Jo, určitě. Vůbec mi nepřijde, že by byl kdokoliv namyšlený. I od Matěje vím, že tam není nejmenší problém. Všichni jsou hrozně fajn, často vidím, jak se fotí s fanoušky. Partu mají super, Matěj je z toho nadšený. Lukáš Hradecký (gólmanská jednička Leverkusenu) říkal, že kabina je nejlepší za celou dobu, co je tady. A to už je nějaký ten rok.

Konkrétně šest, navíc dělá kapitána. Jaký s ním má Matěj vztah? Přece jen jsou zároveň i konkurenti v boji o místo v sestavě.

Mají k sobě až překvapivě blízko. Třeba společně chodí na rege. Existuje mezi nimi zdravá soutěživost, ale rozhodně si nedělají žádné naschvály. Naopak. Jen s málo spoluhráči se Matěj baví více.

Na parťáky si ale nemohl stěžovat asi ani na Spartě.

Byl tam hodně spokojený, pomalu se všemi je v kontaktu doteď. Česká kabina je přece jen něco výjimečného, to asi není nikde na světě.

Po české kabině zažívá parádní jízdu v Leverkusenu. Máte ještě nějakou vysněnou zemi, kam byste s ním chtěla za fotbalem vycestovat?

Ty jo… (zamyslí se) Sportovně asi Anglii, přece jen je tam asi nejlepší liga na světě. A pokud by šlo o mě, zamlouvaly by se mi Španělsko a Itálie, tam jsou fajn lidé. Ale není kam spěchat. V Německu se máme skvěle.

Reklama