Hlavní obsah

Nevídané gesto. Fotbalista se zrakovou vadou nerozlišil soupeře, klub vyměnil dresy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to spoluhráč, nebo protihráč? Nezvyklý podtext mělo o víkendu bundesligové utkání mezi Freiburgem a Stuttgartem. Domácí klub se dopředu a dobrovolně vzdal červenobílých dresů, s nimiž nastupuje před vlastními fanoušky. Jeden z fotbalistů Freiburgu trpí zrakovou vadou, s níž by se mu pletli hosté v zeleném ošacení.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní rozhodčí Daniel Siebert v diskusi s fotbalisty Freiburgu a Stuttgartu

Článek

„Hráč by neměl jít na hřiště s tím, že bude 90 minut panikařit kvůli tomu, že nerozpozná dresy,“ vysvětlil trenér Freiburgu Christian Streich. Klub se rozhodl chránit daného hráče a oficiálně neoznámil, o koho šlo.

Určitý stupeň barevné slepoty nicméně není v populaci výjimečný. U žen je poměrně vzácná, ale trpí jí každý dvanáctý muž. Nejčastější formu představuje daltonismus nebo-li porucha vnímání červené a zelené barvy.

„Je to devět procent mužů a 0,8 procenta žen. Pokud bychom hráli v červených dresech a soupeř v zelených, čistě statisticky by to znamenalo, že by problém měli minimálně dva hráči a tři tisíce fanoušků na stadionu,“ doplnil mluvčí Freiburgu Sascha Glunk.

Bundesligový klub se z podobných důvodů nevzdal oblíbené červené barvy poprvé. Už v sezoně 2020/21 odehrál duel proti Augsburgu v nezvyklé žluté kombinaci.

Sobotní výměna úboru Freiburgu štěstí nepřinesla. V derby se Stuttgartem prohrál 1:3 a vzdálily se mu příčky zajišťující postup do evropských pohárů. Spíš na výsledek se bude pamatovat na hezké gesto, které nejspíš Freiburg neučinil naposled.

Související témata: