Hlavní obsah

Pavlenka se soustředí na Brémy, ale další rok ve druhé lize si neumí představit

Brankář Brém Jiří Pavlenka před startem jarní části druhé německé ligy myslí víc na boj o postup než na v létě končící smlouvu. Devětadvacetiletý fotbalista nyní o své budoucnosti nechce spekulovat, ale příliš si neumí představit, že by i následující sezonu strávil v druhé bundeslize. Také s ohledem na reprezentaci.

Foto: Sport.cz

Jiří Pavlenka se po zdravotních problémech vrátil do branky (archivní foto)

Článek

"Nerad bych předbíhal, chci se soustředit na poslední půlrok, abychom ho výsledkově zvládli a postoupili. Tomu, co bude v létě, nechávám volný průběh," řekl Pavlenka v rozhovoru s ČTK, který zprostředkovala hráčova agentura Sport Invest.

"Člověk má pořád nějaké ambice. Chtěl bych hrát první ligu a nastupovat mezi nejlepšími. Úplně si nedokážu představit, že bych pokračoval ve druhé lize," doplnil bývalý gólman Ostravy nebo Slavie.

Nebojí se, že by ho Werder přeřadil do B-týmu, pokud by se rozhodl neprodloužit kontrakt nebo by s podpisem dlouho váhal. "Nezažil jsem situaci, že by hráče, který se rozhodl neprodloužit končící smlouvu, hodili do béčka a tím to haslo. Tady se to tak moc nedělá, třeba někteří tolik nehráli, ale pořád byli v kádru," přiblížil Pavlenka.

Loňský rok pro něj byl jedním z nejtěžších v kariéře. "Byl jsem dlouho zraněný, přišel o Euro, sestoupilo se. Věřím, že letos se to obrátí k lepšímu a začneme hned v sobotu proti Düsseldorfu se sbíráním tří bodů a půjdeme za postupem," prohlásil rodák z Hlučína.

Hrozil konec kariéry

Kvůli zranění chvíli myslel i na konec kariéry. "Vypadalo to, že mé potíže s nohou jsou spojené se zády a odezní, ale bohužel to byl jiný problém a řešil se až později. Našli mi tekutinu mezi kostí a nervem. Já ztrácel sílu v noze a stabilitu. Nebyl jsem schopný pořádně chodit, natož abych běhal nebo něco dělal na hřišti," vzpomínal Pavlenka.

"Nejčernější myšlenky, že bych skončil s fotbalem, jsem měl na soustředění. Doktoři nevěděli, co mi přesně je, nenašli nic na rezonanci ani na prvním ultrazvuku. Pak mi specialisté brali mozkomíšní mok a hledalo se, jestli nemám nějaký syndrom, vyvrátil se i nádor. Pak se konečně našel problém s tekutinou a mohl se řešit. Chtěl jsem se vrátit dřív, ale jsem rád i za sedm zápasů na konci podzimu," přidal.

Brémy jsou po 18 kolech v tabulce sedmé, ale ztrácí jen bod na třetí místo znamenající baráž o první ligu. "Všichni chtěli být třeba mezi prvními třemi a mít nějaký náskok. Bohužel to u nás bylo celkem turbulentní. V létě hodně hráčů odešlo a spoustu nových přišlo. V první části sezony po dobrých výsledcích přišly špatné a bylo to nahoru dolů. Až ke konci se to trošku ustálilo, vyhráli jsme třikrát za sebou a dotáhli týmy před námi," uvedl Pavlenka.

Motivací je pro něj i návrat do národního týmu. "Rád bych se tam samozřejmě zase podíval, ale teď se hlavně soustředím, abychom postoupili zpátky, já šel výkonnostně nahoru a dostal se tam, kde jsem byl před zraněním," upozornil čtrnáctinásobný reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Paddy McNair ze Severního Irska obchází českého brankáře Jiřího Pavlenku

K březnové nominaci na semifinále baráže o postup na mistrovství světa proti Švédsku se však neupíná. "Záleží, jak se bude dařit, i na trenérech, jestli budou chtít sahat do současného gólmanského týmu. Nominace mi udělá radost, ale nebudu si nic dělat z toho, když tam nebudu. Přece jenom minulý rok byl náročný a já jsem rád, že můžu zase běhat na hřišti," přiznal Pavlenka.

Před sezonou Brémy opustil i jeho dlouholetý český spoluhráč Theodor Gebre Selassie a posílil svůj bývalý tým Liberec. "Smutno mi samozřejmě je. Odešel nejen Theo, ale i další kluci. Třeba Ludwig Augustinsson nebo Niklas Moisander," konstatoval Pavlenka, jenž od roku 2017 za Werder odehrál 162 soutěžních utkání.

"Jednou bych se do Česka chtěl také vrátit, ale doufám, že na takový krok mám ještě čas. Neříkám, že chci za každou cenu zůstat v Německu. Kdyby se naskytla nějaká nová země a zkušenost, tak bych se tomu nebránil. Na druhou stranu v Německu jsou super podmínky nejen na fotbal, ale i na život s rodinou," dodal odchovanec Baníku.

Reklama

Související témata: