Hlavní obsah

Straka o Čvančarovi: Mega kontrakt. Němci emoce milují, tlak bude obrovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu 80. a 90. let odehrál František Straka v bundesligovém Mönchengladbachu přes 80 duelů. Teď na něj a další české fotbalisty naváže útočník Tomáš Čvančara. „Pokud Borussia vynaložila takové peníze, dá Tomášovi prostor a nebude hned tlačit na pilu," komentuje pro Sport.cz Straka. Zmiňuje také, že Čvančara bude muset občas krotit své emoce, i když Němci prý podobné typy hráčů milují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Čvančara přestoupil do Německa z pražské Sparty.

Článek

Mönchengladbach dal za Čvančaru bez bonusů 10,5 milionů eur, jedná se o jeden z nejdražších příchodů v historii klubu. Co to ukazuje?

Gladbach ví, co dělá, jakou provádí investici. Už jen pětiletý kontrakt je mega. Teď je na Tomášovi, aby dokázal očekávání naplnit. Tlak na něj stoprocentně bude. V klubu je obrovská konkurence. Musí si od začátku sjednat respekt a ukázat, že je potřeba s ním počítat a peníze za něj jsou zasloužené.

Očekávání budou jistě veliká...

V první řadě chci Tomášovi pogratulovat. Dostává se do klubu, který je v Německu jedním z největších. Už jen legendy v čele s Lotharem Matthäusem na něco ukazují. Zároveň je to obrovská zodpovědnost. Tlak bude obrovský. Tomáš přichází v situaci, kdy se Borussii moc nedaří. Uplynulá sezona nebyla příjemná, desáté místo bylo obrovské zklamání. Gladbach je klub, který má nejvyšší ambice, tedy hrát minimálně o evropské poháry. Tomáš přichází jako vyskautovaná jednička a jak říkám, tlak na něj bude obrovský. Na druhou stranu, pokud Borussia vynaložila takové prostředky, dá Tomášovi určitě prostor a nebude hned tlačit na pilu. Dostane čas ukázat, že je správnou investicí.

Dokáže Čvančara navázat na Marcuse Thurama, který přestoupil do Interu Milán a právě bývalý útočník Sparty by ho měl nahradit?

Nutno podotknout, že i když jsou oba sice siloví a rychlostně dobře vybavení, Thuram je ve finále úplně jiný typ hráče. Tomáš působí na svou výšku velmi koordinovaně, což je velká výhoda. Dokáže být velmi nebezpečný, nebojí se jít do situací, kde to bolí. Gladbach si bude slibovat góly a nebezpečnost. Thuram měl sice vynikající sezonu, ale pak ho trápila zranění. Tomáš má všechny předpoklady ho nahradit.

Okamžitě?

Bude samozřejmě potřebovat čas. Nakonec jako každý, kdo do Německa přichází. Nemyslím, že tam vletí jako raketa. Bude se muset adaptovat na jiné tempo, herní styl a umět se porvat s řečí. Většina hráčů právě jazyk podceňuje. I když v klubu bude zřejmě hlavně angličtina, tak čím dřív se naučí německy, tím to pro něj bude lepší.

Foto: Nehoda Sport

Ujednáno, podepsáno...! Tomáš Čvančara v dresu Borussie Mönchengladbach a jeho zástupce David Nehoda po uzavření velkého přestupu.

Tomáš Čvančara několikrát ukázal, že má vysoké sebevědomí a nechává volný průchod emocím. Bude se muset v tomto ohledu změnit?

Byl jsem taky takový, měl jsem své sny a plány někde jinde než ostatní. Tomáš je taky typ, který nechává reálně emoce vyplout na povrch. Bude důležité, aby je dokázal ukočírovat, na druhou stranu Němci přesně tohle milují. Potřebují hráče, kteří emoce mají a nebojí se je ukázat. Myslím, že i proto Tomáš přichází. Já jsem tenkrát dostal sedmizápasový distanc, když jsem bodyčekem ukázal, jak se u nás hraje lední hokej. Emoce nakonec musí trochu udržet na uzdě, jinak má ale všechny předpoklady, aby uspěl.

Mönchengladbach přebral trenér Gerardo Seoane, jenž dříve vedl Leverkusen a Patrik Schick se pod ním stal druhým nejlepším střelcem bundesligy. Je to pro Čvančaru výhoda?

Dobré je, že Seoane už německou ligu právě z Leverkusenu zná. Jedna sezona byla povedená, v té minulé se mu nedařilo a byl odvolán. Ale má zkušenosti s českými hráči, což je pro Tomáše určitě dobře. Teď však Tomáš teprve pozná, o čem je fotbal, o čem je zázemí a jak Němci vůbec tento sport vnímají. Mönchengladbach je sice malé město, ale fotbalem žije neskutečným způsobem.

Nedávno se další reprezentant Václav Černý upsal Wolfsburgu. Těší vás, že se česká kolonie v Německu rozrůstá?

Jak Václav Černý odcházel do Holandska, moc se o něm nepsalo. Když jsem viděl poslední zápasy národního týmu, byl rozdílovým hráčem. Je pro mě malinký Arjen Robben nebo Franck Ribéry. Je nevyzpytatelný, dokáže gól dát i připravit. Jsem strašně moc rád, že bundesliga začíná s našimi hráči nabírat na obrátkách. Ukazuje se, že i česká liga, která je mnohdy podceňovaná a špatně se o ní mluví, má velmi zajímavé fotbalisty. Pak už záleží na samotných hráčích. Pamatuji si éru, kdy s plnou slávou odcházeli Václav Pilař nebo Petr Jiráček, jenže se také po relativně krátké době vraceli zpátky. Jde o to ustát tlak, obrovskou konkurenci a umět trenéra přesvědčit, že jste schopní klubu pomoci.

Reklama