Hlavní obsah

V sídle německého fotbalu byla razie kvůli možným daňovým únikům

Berlín
Aktualizováno

Kvůli podezření ze závažných daňových úniků prohledali vyšetřovatelé sídlo Německého fotbalového svazu ve Frankfurtu nad Mohanem a domy jeho současných i bývalých představitelů. Šestici funkcionářů úřady podezřívají z toho, že záměrně zfalšovali údaje o příjmech z reklam na stadionech při zápasech národního týmu v letech 2014 a 2015. Podle státního zastupitelství tím způsobili daňové úniky ve výši 4,7 milionu eur (přes 126 milionů korun).

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Policie prohledává sídlo Německého fotbalového svazu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Článek

Na dnešní razii v pěti spolkových zemích se podílelo zhruba 200 lidí. Státní zastupitelství ve své prohlášení nikoho z podezřelých funkcionářů nejmenovalo. V inkriminované době byl v čele svazu Wolfgang Niersbach, který agentuře SID řekl, že u něj prohlídka nebyla.

Podle SID měla do roku 2018 reklamní panely na stadionech při zápasech německé reprezentace na starost švýcarská marketingová firma Infront, s kterou svaz v létě spolupráci ukončil kvůli podezření z nesrovnalostí.

Současný šéf svazu Fritz Keller slíbil, že v kauze bude s vyšetřovateli spolupracovat. Německý fotbal vede od loňského září. "Budu vyžadovat otevřenost a transparentnost a vítám podporu státu při vyšetřování. Aby měl náš fotbal čistou budoucnost," řekl Keller, jenž nahradil po loňských volbách Reinharda Grindela, který odstoupil v dubnu kvůli aféře s nepřiznanými příjmy.

Podezření z daňových úniků je další nepříjemností pro německý svaz. Jeho bývalí předsedové Niersbach a Theo Zwanziger stále čekají na soud kvůli možnému uplácení za přidělení pořadatelství mistrovství světa v roce 2006 Německu.

Reklama

Související témata: