Hlavní obsah

Velkolepý obrat Leverkusenu, sen o trofeji žije. Češi ale nezářili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zase udeřili v závěru. Fotbalisté Leverkusenu postoupili do semifinále německého poháru vítězstvím 3:2 nad Stuttgartem, ač se duel nevyvíjel podle jejich představ. Kýžená trofej, na kterou klub čeká od roku 1993, je tak zase o krok blíže. Ačkoliv cesta za triumfem byla trnitá. „Urvali jsme to srdcem,“ uvědomuje si trenér Xabi Alonso.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Jonathan Tah, Robert Andrich a Amine Adli z Bayeru Leverkusen se radují po vstřelené brance.

Článek

Houževnatý soupeř dvakrát vedl, Leverkusen tak pokaždé dotahoval. A stíhací jízdu zvládl. Když už se za stavu 2:2 krátce před začátkem nastavení schylovalo k prodloužení, našel Florian Wirtz přesným centrem hlavu Jonathana Taha. Obrovitý stoper se opřel do míče a rázně rozhodl o postupu. Čímž v BayAreně spustil neřízenou erupci radosti.

„Upřímně, už jsem se chystal na prodloužení a vymýšlel, jaké změny provedeme,“ přiznal Alonso. „Musím vyjádřit velký obdiv Stuttgartu. S tak těžkým soupeřem jsme doma v této sezoně ještě nehráli. I on by si zasloužil postoupit,“ smekl někdejší vynikající záložník.

Co tedy rozhodlo o tom, že nakonec křepčil Leverkusen? „DNA našeho mančaftu. Tým má duši, pokaždé bojujeme až do konce. I v těžkých chvílích. Navíc pomohli i náhradníci. Byli připraveni z lavičky ovlivnit zápas, a to se jim podařilo,“ pravil Alonso.

Ano, střídání vítěznému celku vyšla. Což je skvělá zpráva pro trojici Čechů, působících v Leverkusenu. I díky povedenému vstupu svých kolegů do utkání se totiž přiblížili zisku trofeje.

Jenže žolíci dost možná oslabili pozici některých našinců v týmové hierarchii.

Tak si to shrňme. Patrik Schick naskočil do základní jedenáctky a po 64 minutách, dvou neproměněných šancích a jednomu neuznanému gólu kvůli ofsajdu byl ze hry stažen. Za nepříznivého stavu 1:2. Borja Iglesias, jeho náhrada na hrotu, se do statistik nezapsal. U obratu ale přítomen každopádně byl.

Adam Hložek se pak na hřiště podíval až na závěrečných pár desítek sekund. Vyrovnávací branku vstřelil Amine Adli, jeho přímý konkurent v boji o místo. Na plac naskočil výměnou za Jonase Hofmanna ve stejnou chvíli jako Iglesias, a po pouhých dvou minutách pláchl obraně a srovnával na 2:2.

To úplně příznivě pro ani jednoho z reprezentačních útočníků nezní…

Individuálně nejlépe asi zápas dopadl pro gólmana Matěje Kováře. I ten ale, hlavně v prvním dějství, chvilkami působil nezvykle nervózně. A to i během rozehrávky, která platí za jeho největší doménu.

S přibývajícími minutami se ale vzchopil a za stavu 2:2 dokonce parádním výhozem málem asistoval u gólu. Florian Wirtz se nakonec ve vápně soupeře zamotal do kliček, a osud utkání rozsekl až Tah.

První velkou zkoušku týdne tedy Leverkusen zvládl. V sobotu ale v rámci bundesligy na jeho stánek dorazí Bayern, dlouholetý hegemon německé kopané. A zatraceně hladový. Pochopitelně kvůli dvoubodové ztrátě na první místo, které okupuje právě Leverkusen.

„Je to pro nás důležitý zápas, ale tak to je v lize pokaždé,“ mlžil Alonso. „Připravovat se budeme jako vždycky, i když je třeba přiznat, že nás přeci jen čeká Bayern. Nejlepší tým v Německu.“

I ten ale přijede s respektem. I nadále totiž platí, že Leverkusen sezoně zatím ani jednou neprohrál. Úctyhodná šňůra.

Již bude třeba potvrdit. Jízdou Alonsovy družiny navíc žije celé město, které po prvním mistrovském titulu v historii vyloženě dychtí.

Větší motivaci si lze jen těžko přát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.