Hlavní obsah

Bývalý reprezentant se opřel do ženských expertek: Chlapům nemají do fotbalu co mluvit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Málokdo ve světě anglické kopané platí za tak kontroverzní osobu jako Joey Barton. Někdejší středopolař, který si v roce 2007 kopl i za reprezentaci Albionu, nechodí pro ostrá slova daleko. Důkazem budiž jeho vyjádření na adresu žen, jež působí v roli expertek či komentátorek mužského fotbalu. „Do mužského fotbalu nemají co mluvit,“ napsal Barton na sociální síť X, načež se rozjela vlna reakcí.

Foto: @BristolBizz, Twitter

Trenér Bristolu Rovers Joey Barton

Článek

Ještě předtím ale bývalý záložník Manchesteru City či Newcastlu United vysvětlil, proč daný názor zastává. „Ženský fotbal je na vzestupu, což je fantastické sledovat. Ale upřímně, mužský fotbal je úplně jinde. Nemůžu brát vážně nic, co expertky řeknou ohledně mužské kopané. Nemají potřebné zkušenosti, tak nemohou hráčům radit, co v dané situaci udělat. Prostě ne.“ pokračoval Barton na X, kde často odpovídal i na nechápavé reakce.

Jedna z nich například ukazovala právě Bartona, jak podporuje kampaň #hergametoo, která má za cíl dát sbohem sexismu ve sportu. „Tohle je v pohodě. Holky mohou sledovat mužský fotbal. Aspoň vidí, jak se má pořádně hrát. Nemám s tím problém. Také mají ale vlastní sport jménem ženský fotbal, který by měly podporovat. Jejich komentování (mužské kopané) musí skončit. Začíná to být vtip,“ nebral si 41letý Angličan servítky.

Občas byl ale Barton ještě o poznání nemilosrdnější. Sdílel mimo jiné i video z Instagramu Manchesteru City, kde jedna z dívek, která se o účet stará, před utkáním skupiny Ligy mistrů proti Lipsku tvrdí, že vzhledem k předchozí výhře v Německu vedou Citizens průběžně 3:1. Což je vzhledem k systému skupin milionářské soutěže nesmysl. „Co přesně tady řekla špatně?“ tázal se jeden z fanoušků. „Sorry, kámo, jestli se na tohle musíš ptát, řekni si Santovi o …“ odepsal Barton, načež připojil smajlík lilku, symbolizující mužské přirození.

Barton byl také pozván do talkshow britského žurnalisty Pierse Morgana, aby svůj pohled na věc podrobně rozebral. „Chápu, diverzita. Ale musí dávat smysl. Pokud to takhle půjde dál, úplně to zkazí zážitek ze sledování mužské kopané. Pro roli experta je třeba mít něco za sebou, měli by se vybírat na základě toho, co dokázali. Nikoliv kvótami,“ vyprávěl.

„Na prvním zápase West Hamu jsem byla dříve, než se Joey vůbec narodil,“ kontrovala Bianca Westwoodová, která moderuje fotbalová studia na stanici Sky Sports. „Než jsem se vůbec dostala před kameru, musela jsem deset let pozorovat mužské kolegy, kteří nebyli tak dobří jako já. Dostávali příležitosti, které se mi nikdy nenaskytly,“ postěžovala si.

Bartonův názor každopádně nezměnila. „Mužský fotbal má dvě stě let dlouhou historii, ženský čtyřicet. Hrají se v úplně jiné rychlosti. Kamkoliv, kam se podívám, o mém oblíbeném sportu žvaní někdo, kdo k tomu není kompetentní. Svět se zbláznil,“ kroutil hlavou jednonásobný anglický reprezentant.

Později navíc avizoval, že na druhou polovinu ledna připravuje podcast, v němž se danému tématu hodlá věnovat. „Vhodní kandidáti mužského pohlaví nedostanou práci, protože ji místo nich kvůli kvótám zastávají ženy. To je špatně. Proto vyzývám k debatě kohokoliv, kdo si na to věří,“ vyhlásil Barton.

Souhlasíte s názorem Joeyho Bartona?
Ano
92,8 %
Ne
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2319 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  2 : 1 Sparta - Ostrava 2 : 1 dohráno
20240514T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  0 : 1 Ml. Boleslav - Slovácko 0 : 1 dohráno
20240514T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav
Slovácko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.