Hlavní obsah

Afričan Costa uzavřel trojlístek sparťanských posil, na odchodu jsou Kweuke a Pamič

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Sparta ještě před pátečním odjezdem na soustředění do Rakouska představila tři letní posily. Z italského Chieva se na roční hostování vrací záložník Kamil Vacek. Do obrany přicházejí Slovák Lukáš Pauschek ze Slovanu Bratislava a Zimbabwan Costa Nhamoinesu z polského Lubinu. „O dalších posilách momentálně nejednáme, naopak intenzivně řešíme odchod Pamiče a Kweukeho,“ říká člen představenstva Jakub Otava.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Letní posily Sparty Praha (zleva): Lukáš Pauschek, Costa Nhamoinesu a Kamil Vacek.

Článek
Fotogalerie

„Vítej doma," slyšel Kamil Vacek, když se po dvou letech zase vrátil do Sparty. Patřil k oblíbencům letenských fanoušků, od nichž mu na uvítanou již přišly první esemesky.

„První sezónu jsem v Chievu nastupoval hodně, druhou už méně. Abych se zase posunul dál, potřebuji hrát pravidelně. Proto jsem zvolil Spartu. Věřím, že i díky italské škole fotbalu dokážu zopakovat výkony, které jsem tady podával," říká záložník, který přichází na roční hostování s opcí.

Také za příchodem dvou cizinců stojí agentura Sport Invest. „Pauschek je velký slovenský talent, který už má za sebou těžké zápasy. Na pravé straně by měl Spartu hodně posílit. Costa pak byl nejlépe hodnoceným levým obráncem polské ligy. Zájem o něj byl v Rusku, Německu i Turecku, ale nakonec jsme nechali doběhnout jeho smlouvu, aby byl volný pro Spartu. Trenér Lubinu Pavel Hapal to oplakal, protože si cenil služeb, jež mu Costa odváděl," charakterizuje nové tváře hráčský agent Viktor Kolář.

Pauschek se Spartě upsal na čtyři roky, Nhamoinesu podepsal kontrakt na dva roky s opcí.

Další posily teď nehledají

Vedení letenského klubu při představení posil potvrdilo, že s dalšími případnými posilami momentálně nejedná. „Ve čtvrtek dokončíme nominaci na soustředění. Cíle, které jsme si s trenérem Lavičkou ohledně posílení týmu dali, jsme splnili. V Evropě se ještě přestupní trh ani neotevřel, ale o dalším příchodu zatím nejednáme," avizuje Jakub Otava, člen představenstva.

Naopak potvrzuje, že na odchodu jsou levý obránce Manuel Pamič a obrovitý útočník Leonard Kweuke, o něhož je zájem hlavně v Turecku. „O Pamiče hodně stojí Chievo, s nímž máme i díky jednání ohledně Vacka dobré kontakty. A velmi intenzivně řešíme také odchod Kweukeho," líčí Otava.

Obrovitý Kamerunec na jaře vypadl ze základní sestavy, jako žolík však dokázal mužstvo nejednou spasit. Do nové sezóny si přenáší stop na osm zápasů. „Dá se třeba požádat o prominutí části trestu. Každopádně je to otázka manažerského citu, najít mu klub třeba v zemi, kde začíná liga později, aby mu zbývalo odsedět už jen minimum zápasů," naznačil cestu Kolář, který Spartě při jednání pomáhá.

Matějovský zatím zůstává

Otava před týdnem avizoval, že v případě angažování Pauscheka klub nejspíš uvolní zkušeného obránce Vlastimila Vidličku. A je otázkou, zda po návratu Vacka nebude muset odejít dosavadní kapitán Marek Matějovský. Není moc pravděpodobné, že by se ve středu zálohy najednou vedle sebe poskládali Vacek, Hušbauer i Matějovský. „Já si to představit dovedu. Počítat k nim musíme ještě i Váchu. Hrajeme na tři střední záložníky a nastupovat budou ti nejlepší. Ale to je otázka především pro trenéra Lavičku," říká Otava.

„Není to tak, že by Sparta dávala Marka na transferlistinu. Má na Letné ještě rok smlouvu a spíš z naší strany jsme zvažovali, zda by bylo lepší ji prodloužit, nebo ještě zkusit získat nějaké zahraniční angažmá," dodává Kolář, který Matějovského zastupuje.

Reklama