Hlavní obsah

Almási a Kaloč jsou pryč, návratu Ewertona se trenér Baníku stále nedočkal. Věřím, že to dobře dopadne, přeje si Hapal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezonu konečně ukončit ve skupině o titul a bojovat o účast v evropských pohárech. Fotbalový Baník má pro jarní ligový finiš, do kterého tým Pavla Hapala vstoupí ze šesté pozice s bodovou ztrátou na pátou Olomouc, jasně vytyčenou metu. Pomůže k ní záložník Ewerton?

Foto: FC Baník Ostrava

Quadri Adediran v přípravném utkání Baníku proti Levski Sofia

Článek

V Ostravě věří, že ano, přestože ani dva dny před úvodním zápasem jara v Českých Budějovicích Hapal kreativního fotbalistu v týmu nemá. A to ani přes vyhlášení trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského, že 27letý Brazilec je na seznamu odchozích hráčů.

„Určitě dojde k redukci kádru. Jednání probíhají, bude se to týkat Tarase (Kačaraby, jenž přestoupil do Dunajské Stredy) a Ewertona, během příštího týdne budou tyhle dva odchody oznámeny oficiálně,“ řekl trenér Slavie po nedělní generálce.

Hapal v příchod Ewertona věří. Zároveň tým ale chystal na jaro bez něj. „Myslím si, že kádr pro jaro je kvalitní, možná i silnější než podzimní. Pokud bychom přišli o Ewertona, to by samozřejmě určité oslabení bylo, protože je to rozdílový hráč. Ale museli bychom se s tím vypořádat a obejít se bez něj. Věřím, že to dobře dopadne, rozhodující slovo má Slavia. Přestupní termín ještě neskončil (22. února), my o Ewertona samozřejmě stojíme,“ říkal Hapal.

Ten v zimě přišel o čtyři hráče. Do německého druholigového Kaiserslauternu odešel záložník Filip Kaloč, hostování z Ružomberoku ukončil Baník 25letému krajnímu obránci Mateji Madleňákovi, který se obratem domluvil v Českých Budějovicích. Na Slovensko do druholigového Dolného Kubína zamířil 19letý gólman Martin Hrubý a do chorvatského Osijeku na hostování 24letý útočník Ladislav Almási.

„Laco na podzim neměl takovou minutáž a návrh Osijeku byl konkrétní a zajímavý. Zatím jde o hostování do konce sezony a v létě uvidíme,“ řekl šéf sportovního úseku FC Baník Ostrava Luděk Mikloško.

Kterou nadstavbovou skupinu si Baník zahraje?
Skupinu o titul (1.-6. místo)
68,1 %
Skupinu o umístění (7.-10. místo)
27,2 %
Skupinu o záchranu (11.-16. místo)
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 831 čtenářů.

Novými tvářemi v Baníku jsou 24letý Slovák Matúš Rusnák a o rok mladší Nigerijec Quadri Adediran, který přišel z Českých Budějovic. A právě na hřišti Jihočechů Ostravané v sobotu jarní část Fortuna ligy odstartuje (od 15 hodin). Hned v úterý pak tým čeká z podzimu odložené domácí utkání 17. kola proti třetí Plzni (18 hodin).

„Chceme být po skončení základní části v elitní šestce s takovým bodovým kontem, abychom si pak před startem nadstavby mohli klást další postupné cíle. Nebude to jednoduché, protože stejný cíl má řada dalších týmů i pod námi,“ řekl Hapal.

Podobné ambice měl Baník i loňskou zimu. Ostravané byli po podzimu až na desáté pozici, na čtvrtou Olomouc ale ztráceli pouhé čtyři body. Na jaře ale přišel propad o dvě místa níže a starosti se záchranou. „Půjdeme zápas po zápasu, ale určitě bychom se mezi nejlepšími chtěli udržet,“ uvedl trenér Baníku, jenž s týmem absolvoval dobrou zimní přípravu. Baník odehrál šest utkání, z toho čtyři vyhrál.

Remízou skončil jen úvodní zápas přípravy proti druholigovému Vyškovu (0:0) a generálka proti černohorskému týmu Decič Tuzi (1:1). Nejlepším střelcem byl s pěti góly Jiří Klíma. „Odehráli jsme dobré zápasy a neprohráli jsme, to je fajn. Ale není to podstatné. Podstatné je, jak jsme připraveni. Věřím, že dobře,“ řekl Hapal.

Výsledky Baníku v zimní přípravě

Baník – Vyškov 0:0

Baník – Obolon Kyjev (Ukr.) 3:1 (1:1)

Branky: Šín 2, Tanko

Baník – Lublaň (Slo.) 3:2 (1:0)

Branky: Klíma 2 (1× penalta), Almási

Baník – Dynamo Kyjev U19 (Ukr.) 3:2 (3:1)

Branky: Tanko 2, Rigo

Baník – Levski Sofia (Bul.) 3:0 (3:0)

Branky: Klíma 2, Kubala

Baník – Decič Tuzi (Černá Hora) 1:1 (1:0)

Branka: Klíma

Reklama