Hlavní obsah

Sparta je favorit, ale my chceme ukázat, že se s námi musí počítat, říká karvinský Svozil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obtížnější vstup do jarní části Fortuna ligy si fotbalisté Karviné těžko mohli představovat. Na úvod se postaví mistrovské Spartě (sobota od 15 hodin), ve středu v dohrávce 18. kola vyzvou v záchranářské bitvě Pardubice (od 17 hodin) a těžký trojboj zakončí příští neděli (18. února) proti pražské Slavii.

Foto: Profimedia.cz

Karvinský obránce Jaroslav Svozil (vpravo) se už startu jara nemůže dočkat

Článek

Drobnou útěchou pro Slezany může být, že všechny tři zápasy odehrají na svém hřišti. „Moc se na ten start těším, protože budeme hrát s nejlepšími mančafty v Česku a fotbal hrajeme, abychom se s těmi nejlepšími poměřovali. S chlapci jsme si řekli, že tady v Karviné to nikdo nebude mít lehké, a pevně věřím, že to tak i bude,“ řekl trenér MFK Karviná Juraj Jarábek, pod jehož vedením ligový nováček prožil podobně výsledkově povedenou přípravu jako v zimě roku 2015. A o půl roku později slavili v Karviné první postup mezi elitu.

Nejlepším střelcem zimní přípravy se s pěti trefami stal nigerijský útočník Adeleke Akinyemi. Proti Žilině skóroval třikrát. Čtyři góly dal v utkáních zimní přípravy Martin Doležal, na jehož schopnosti a také zkušenosti bude Jarábek na jaře hodně spoléhat.

„Martin výrazně zhubl. Je to profík, přípravu odtrénoval bez zranění, bohužel po návratu z Turecka onemocněl, ale to se může při změně teplot stát,“ vysvětloval Jarábek Doležalovu absenci v generálce proti Skalici (2:1).

Výsledky zimní přípravy Karviné

MFK Karviná – SK Líšeň 1:0 (1:0)

Branka: 45. Ezeh

MFK Karviná – SFC Opava 4:0 (2:0)

Branky: 5. Adeleke, 41. Regáli, 55. vl. Blecha, 74. Kačor

Górnik Zabrze – MFK Karviná 2:3 (0:2)

Branky: 14. Adeleke, 17. Memić, 89. Doležal

MŠK Žilina – MFK Karviná 7:4 (2:2)

Branky: 19., 58. a 62. Adeleke, 24. Ezeh

Radnički Niš – MFK Karviná 0:2 (0:2)

Branky: 30. a 43. Doležal

Grémio Esportivo Mauáense – MFK Karviná 0:2 (0:0)

Branky: 50. Ayaosi, 60. Doležal

KS Shkupi – MFK Karviná 0:1 (0:0)

Branka: 78. Budínský

MFK Karviná – MFK Skalica 2:1

Branky: 64. Ayaosi, 85. Memić

Karvinští v pěti zápasech zimní přípravy z osmi neinkasovali. Ve třech zbylých duelech ale dostali deset gólů. „V Žilině (4:7) to byl ústřel, ale tam hráli mladí kluci, devět hráčů mělo volno, neboť jsme den předtím hráli v Polsku. V Turecku jsme si k defenzivě něco řekli a gól jsme dostali až od Skalice,“ ocenil Jarábek, jenž se v zimní přestávce dočkal jediné posily.

Z belgického Kortrijku přišel po vypršení kontraktu slovenský krajní útočník Martin Regáli. Neodškrtnutá ale stále zůstává pozice stopera, kam si Jarábek posílení také přál. Žádná z oslovených posil si nakonec karvinskou adresu nezvolila. „Máme nějaký rozpočet a nemůžeme mít každého, na koho si ukážeme. Ale možná mám já vysoké nároky,“ uvedl Jarábek, jenž má aktuálně k dispozici čtyři stopery – Jiřího Bederku (28 let), Kuana Carneira (19), Dávida Krčíka (24) a Jaroslava Svozila (30). „Určitě vybereme,“ prohodil trenér Slezanů.

Nejvíce zkušeností může do těžkých bitev o udržení nabídnout exostravský Svozil. „Chceme ukázat, že se s námi musí počítat. Sparta je favorit, Slavia jakbysmet a s Pardubicemi si to rozdáme. Musíme z toho urvat co nejvíce,“ řekl Svozil.

Z pohledu záchrany bude pro čtrnáctou Karvinou klíčový souboj s třináctými Pardubicemi. „Ale rozhodně se k té dohrávce nebudeme upínat. Všechny tři zápasy jsou důležité, ve hře je devět bodů. Sparta i Slavia jsou favorité, ale my jim nebudeme chtít dát nic zadarmo. Už jsme v sezoně párkrát překvapili,“ zdůraznil Svozil.

Odchovanec Olomouce v závěru podzimu vypadl ze základní sestavy a nyní by se do ní rád vrátil. Dlouhodobě ho ale trápí potíže s kolenem. „Měl jsem menší zdravotní problémy. Dostal jsem navíc před Plzní žlutou kartu. Kluci tam vyhráli (1:0) a trenér asi nechtěl sestavu měnit. Nic jiného bych v tom nehledal,“ odmítal Svozil, že by nehrál kvůli zdraví.

„Bojuji každý trénink, každý zápas o to, abych byl v sestavě. Cítím se dobře, koleno mě vůbec nebolí, to je pro mě důležité. Jsem nachystaný, ale pro nás je zásadní, abychom sbírali nějaké body. Máme před sebou těžký los, takže jestli hraje ten nebo onen, na tom nesejde,“ zdůraznil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.