Hlavní obsah

Bál se o nohu, teď zachraňuje srdcový klub. Lercha v Dynamu čeká pekelná mise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrál na velkých scénách, se Slavií ochutnal semifinále Poháru UEFA a klidně mohl jet na stříbrné EURO 1996. Jenže v osudových chvílích Jiřího Lercha zrazovalo vlastní tělo. Ve dvaapadesáti dostal zatím největší trenérskou příležitost: v budějovickém Dynamu definitivně povýšil na hlavního kouče. Pestrý životopis má i asistent Jiří Kladrubský.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jiří Lerch (vlevo) povýšil do pozice hlavního trenéra fotbalových Českých Budějovic. Jeho asistentem je Jiří Kladrubský, společně zkraje ledna zahájili zimní přípravu.

Článek

Proč se dobrákovi Lerchovi říká Masíčko? „Sám nevím, oslovuju ho tak odjakživa. Jako všichni ostatní,“ usměje se parťák Kladrubský. Tady je odpověď: Lerchův otec byl řezník.

„S Jirkou jsme na sebe zvyklí a teď jsme dostali obrovskou šanci. Maso je o čtrnáct let starší i zkušenější, takže se mu snažím naslouchat. Dělá se mi s ním dobře, nechává mi velký prostor,“ vykládá Kladrubský.

Zkraje ledna s Lerchem v Budějovicích rozjeli zimní přípravu, nejdřív byli jen provizorním řešením. Jenže Dynamo je na prodej a známým jménům v čele s někdejším reprezentačním koučem Karlem Jarolímem se do riskantní mise nechtělo. Proto padla volba na prověřený tandem dlouholetých asistentů, kteří dokonale znají prostředí a hráči jim důvěřují.

Oba se v Budějovicích narodili a oba se naučili hrát fotbal v Dynamu. Pracovitý záložník Lerch těsně před rozpadem federace odešel do Slavie, s kterou si v šestadevadesátém vychutnal první titul po skoro půl století. Platil za klidnou sílu a nikdy nic neošidil. Scházela mu jen lepší životospráva: kouřil a rád zašel do fast foodu.

V reprezentaci stihl pouhé tři zápasy, kvůli extra velké konkurenci přišel o titul vicemistra Evropy. A chatrné zdraví mu dovolilo velký fotbal jen do třiceti. Bojoval s plicní embolií, rupla mu achilovka a hrozila amputace. „Měl jsem v noze díru patnáct krát pět centimetrů. Moje největší životní trauma,“ vzpomínal před časem v rozhovoru pro MF DNES.

Jako kouč si zamiloval technické inovace: coby asistent na střídačce sedával s tabletem na klíně a už během zápasu pilně stříhal klíčové detaily. V černobílém klubu je nepřetržitě od roku 2013, takže vůbec nepřekvapilo, když předloni na podzim po vyhazovu Jozefa Webera a loni v prosinci po rezignaci Tomáše Zápotočného šéfové Dynama dočasně svěřili tým právě jemu. „Jako hráč ani jako kouč jsem nikdy nic takového nezažil,“ líčil před prvním letošním tréninkem, do kterého šli s Kladrubským ještě jako zaskakující trenéři. „S Jirkou pracujeme tak, jako kdybychom měli mančaft vést nastálo.“

Od pondělí už mají oba jistotu. I když… Čeká je hodně žhavá výzva, není jim co závidět. Budějovice jsou v lize poslední, klub je na prodej a neoblíbený majitel Vladimír Koubek válčí s naštvanými fanoušky. Počet zimních posil? Nula, nevyšlo to ani s testovaným německým útočníkem Jakobem Tranziskou. „Doufám, že se tohle číslo změní. Dali jsme vedení pár požadavků a uvidíme, jestli to vyjde. Ovšem v záchranu bychom věřili i se současným kádrem, jinak bychom tady nebyli,“ tvrdí Kladrubský.

Spolehlivý a správně zabejčený defenzivní univerzál vyhrál ligu se Spartou i se Slovanem Bratislava, zastavil se taky v Řecku a Itálii. Doma je ovšem v Budějovicích, kde má moře práce. Sní o kariéře hlavního kouče a provozuje práškovou lakovnu: „Podnik má na starost švára, díky tomu mám čistou hlavu na fotbal.“ Během perného jara se čistá hlava bude hodit.

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články