Hlavní obsah

Ostrava - Prostějov 0:1Baník prohrál s druholigovým soupeřem, Zlín jasně zvítězil. Na Maltě uspěla jen Olomouc

Praha
Aktualizováno

Rekordně krátká zimní příprava začala, fotbalové týmy se hned pouštějí do přípravných zápasů. Ostravský Baník první letošní duel nezvládl, druholigovému Prostějovu podlehl 0:1. Naopak Zlíne neměl s Blanskem problém a zvítězil 4:1. Zbrojovka Brno v prvním semifinále Tipsport Malta Cupu prohrálo s rakouským Swarovski Tirol 0:2. Do finále naopak postoupila Sigma Olomouc po výhře 2:1 nad Trnavou.

Foto: fcb.cz

Trenér Baníku Luboš Kozel během zimní připravy.

Článek

Prostějov zahájil přípravu na jaro stejně jako Baník v pondělí, po podzimu je ve druhé lize pátý. Naposledy se obě mužstva v přípravě utkala před rokem v zimní Tipsport lize, Baník s řadou mladíků v sestavě tehdy s Hanáky remizoval 2:2.

Tentokrát měl favorit mnohem více ze hry, ale narážel na Muchu, který vychytal i největší šance. Sedm minut před koncem z ojedinělé akce udeřil outsider poté, co se z dálky prosadil tečovanou střelou pod břevno střídající Jurásek.

"Chtěli jsme rozložit zátěž. První poločas herně velmi dobrý výkon, bohužel bez gólů, i když šancí bylo dost. Finální fáze byla naší největší slabinou. Druhá půle už nebyla taková, ale do cca nějaké 75. minuty to ještě sneslo meřítko. Pak už šel výkon dolů a v závěru jsme si to 'vyžrali'. Výsledek je zklamání, i když nebyl prioritou," hodnotí na klubovém webu Luboš Kozel, trenér Baníku.

Ve Zlíně padlo všech pět branek až po přestávce a navíc v rozmezí pouhých 14 minut. Tři ze čtyř gólů Ševců dali střídající hráči Toutou, Fantiš a Hrdlička, mezitím skóroval Dramé.

„Chtěli jsme si vyzkoušet i variabilitu v rozestavení, což účel splnilo," poukazuje asistent trenéra Jan Somberg. „V první půli to měli kluci těžší. Pak jsme prostřídali a po úvodní brance už byl druhý poločas zajímavější," přidává se střelec druhé branky Antonín Fantš.

Také fotbalisté Zbrojovky mají za sebou první letošní duel. V semifinále Tipsport Malta Cupu proti rakouskému WSG Tirol Swarovski nejprve v úvodním dějství zahodili několik slibných šancí, naopak soupeř byl po prostřídání produktivnější a během dvou minut rozhodl o svém vítězství. Svěřenci Richarda Dostálka si tak v sobotu zahrají o třetí místo, potřetí v řadě se do finále turnaje nepodívají.

Zbrojovka do utkání vstoupila aktivně, z gólu se však neradovala. Kouč Dostálek pak sestavu obměnil po hodině hry a postupně se na hřiště dostali všichni náhradníci kromě gólmana Flodera. První zápas za áčko si tak zahrál i Barnabáš Lacík.

Ve druhém semifinále zdolala Sigma Olomouc slovenský Spartak Trnava 2:1. Všechny branky padly ve druhém poločase, kdy se za Hanáky prosadili Kryštof Daněk a minutu před koncem Dominik Radič. V sobotu tak svěřence Radoslava Látala čeká finále proti Swarowski Tirol. Zápas se bude hrát od 18:00 a živě jej bude přenášet Nova Sport.

Přípravná fotbalová utkání:
Baník Ostrava - Prostějov 0:1 (0:0)
Branka: 83. Jurásek.
Baník - I. poločas: Budinský - Sanneh, Pokorný, Azackij, Fleišman - Jánoš, Drozd - Kuzmanovič, Tetour, De Azevedo - Zajíc.
II. poločas: Budinský - Kukučka, Svozil, Stronati - Sanneh (75. Drozd), Chvěja, Kaloč, Mena, Holzer - Šmiga, Potočný. Trenér: Kozel.
Fastav Zlín - Blansko 4:1 (0:0)
Branky: 63. Toutou, 65. Fantiš, 72. Dramé, 76. Hrdlička - 74. Harba.
Zlín - I. poločas: Rakovan - Procházka, Buchta, Kolář - Cedidla, Conde, Slaměna, Janetzký - Dramé, Jawo, Poznar.
II. poločas: Rakovan (69. Šiška) - Slovák, Vraštil, Simerský - Cedidla (69. Kolář), Conde (69. Janetzký), Slaměna (69. Dramé), Hrdlička - Fantiš, Chwaszcz, Toutou. Trenér: Páník.
Fotbalový Tipsport Malta Cup - semifinále:
Zbrojovka Brno - Swarovski Tirol 0:2 (0:0)
Branky: 67. Dedič, 68. Baden Frederiksen.
Brno: Šustr - Moravec (60. Bariš), Dreksa (60. Hlavica), Šural (80. Černín), Záhumenský - Reiter (60. Štepanovský), Vaněk (60. Jambor), Sedlák (80. Lacík), Fousek (60. Šumbera) - Pachlopník - Zikl (60. Fila). Trenér: Dostálek.
Sigma Olomouc - Spartak Trnava 2:1 (0:0)
Branky: 58. Daněk, 89. Radič - 84. Kotlár.
Olomouc - I. poločas: Mandous - Radek Látal, Beneš, Poulolo, Vepřek - Hála, Houska, Breite, Chytil, González - Nešpor.
II. poločas: Mandous - Sladký, Štěrba, Poulolo, Zmrzlý - Radek Látal (72. Yunis), Greššák, Houska, Daněk, González (87. Šíp) - Radič. Trenér: Látal.

Reklama