Hlavní obsah

Baník touží po Evropě. Ty nejdůležitější zápasy teď musíme zvládnout, říká obránce Juroška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápasy na domácím trávníku Městského stadionu fotbalistům Baníku v této sezoně zrovna nejdou (5 výher, 5 remíz a 5 porážek) a v závěrečném kole základní části Fortuna ligy to proti Liberci znovu potvrdili. Po gólu Patricka Kpoza ze 46. minuty vedli už 2:0, přesto na vítězství nedosáhli a se Severočechy se rozešli smírně 2:2.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Obránce Baníku Jan Juroška (vlevo) v souboji s libereckým Ľubomírem Tuptou

Článek

Přes další domácí zaváhání nicméně Baníkovci obsadili čtvrtou příčku a mohou nadále pomýšlet na návrat do evropských pohárů. „Před sezonou bychom čtvrtou příčku samozřejmě brali. Bohužel to trošku kalí ta domácí statistika,“ připustil pravý obránce Ostravy Jan Juroška.

„Spokojeni být s touhle bilancí nemůžeme. Domácí zápasy, a ještě když vedeme dva nula, musíme jednoznačně dotáhnout do vítězného konce. Ta sezona ale taková prostě je. Mrzí nás to, ale důvod jsme nenašli. Jinak by to bylo asi lepší,“ vykládal Juroška.

Ostravská defenziva byla v posledních zápasech navíc hodně děravá. Ve čtyřech závěrečných duelech dlouhodobé fáze ligy inkasovala deset gólů. Čtyři na hřišti Sparty (3:4), dva v Jablonci (3:2) a dvě branky dostal Baník doma také od Karviné a od Liberce (oba zápasy skončily remízou 2:2). „Hodně gólů je pro fanouška asi atraktivní a je dobře, že když už ty góly dostáváme, tak je i dokážeme střílet. Pro nás obránce to ale není dobrá vizitka, protože naší prací je, abychom jich dostávali méně,“ připustil Juroška.

V nadstavbě se Baník potká s první Spartou (v úterý 14. května), druhou Slavií (v sobotu 4. května) a třetí Plzní (v sobotu 18. května) na jejich hřišti. Doma nastoupí proti páté Mladé Boleslavi (v sobotu 11. května) a šestému Slovácku (v neděli 26. května).

Na třetí Plzeň mají Ostravané ztrátu nedosažitelných sedmnácti bodů, cílem týmu trenéra Pavla Hapala pro nadcházející týdny je proto uhájit čtvrtou příčku. Ta, protože domácí pohár vyhraje buď Sparta, nebo Plzeň, zaručuje místo v předkole Evropské konferenční ligy. „Budeme dělat maximum, abychom uhájili pozici, kterou máme. Zároveň víme, že můžeme také promluvit do toho, kdo získá titul. Naši fanoušci od nás chtějí vítězství a my jim je chceme dávat. Budou to určitě krásné zápasy s top trojkou,“ uvedl Juroška.

Naposledy si slezský tým zahrál Evropskou ligu UEFA v sezoně 2010/2011 a jedinými z kádru, kteří zápasy s gruzínským Tbilisi a běloruským Mogilevem pamatují, jsou stoper Michal Frydrych a trenér brankářů Michal Daněk. „Máme drobný náskok na Boleslav a Slovácko a je na nás, abychom si to uhráli. Jestli chceme skončit po dlouhých letech na pohárových místech, tak musíme ty nejdůležitější zápasy sezony zvládnout i pod tlakem,“ zdůraznil po Michalu Frydrychovi druhý nejstarší hráč na soupisce Baníku Juroška.

Skupina o titul

1. kolo: Slavia – Baník (sobota 4. května od 18 hodin), Plzeň – Mladá Boleslav (neděle 5. 5. od 15 hodin), Slovácko – Sparta (neděle 5. 5. od 18 hodin)

2. kolo (sobota, 11. května): Plzeň – Slovácko, Baník – Mladá Boleslav (oba 15 hodin), Sparta – Slavia (od 17:30 hodin)

3. kolo: Mladá Boleslav – Slovácko (úterý 14. 5. od 17 hodin), Sparta – Baník (úterý 14. 5. od 19:30 hodin, Slavia – Plzeň (středa 15. 5. od 19:30 hodin)

4. kolo (sobota, 18. května, 17 hodin): Mladá Boleslav – Sparta, Slovácko – Slavia , Plzeň – Baník

5. kolo (neděle, 26. května, 16 hodin): Sparta – Plzeň, Slavia – Mladá Boleslav, Baník – Slovácko

  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.