Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Upachtěná Slavia, energičtější Sparta. Expert srovnává rivaly v boji o titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sparta 76, Slavia 72 bodů. Titulové dostihy fotbalové ligy mezi pražskými S spějí do finiše, o vítězi soutěže rozhodne pět kol nadstavby, která startuje o víkendu. Díky první příčce po základní části drží trumfy Letenští. „Byli kontinuálně lepší. Slavia byla trochu upachtěná, utrápená,“ domnívá se bývalý útočník Petr Mikolanda, který byl hostem pravidelného pořadu Přímák na webu Sport.cz.

Přímák s Petrem MikolandouVideo: Sport.cz

 
Článek

„Sparta má titul ve svých rukou,“ tvrdí Mikolanda. Dobře, to je díky výhodnějšímu postavení v tabulce logické. Ale čím to, že se na výsluní po třicátém kole dostala?

„V základní části byla kvalitnější v mezihře, její výkony byly energičtější, dynamičtější. Bylo tam více fotbalu. Slavia naopak nebyla tak fresh a ztratila spoustu bodů, které s ambicemi na zisk titulu neměla,“ doplnil současný trenér divizního Benešova.

Častým tématem při porovnávání obou týmů jsou výjimeční jednotlivci v kádru úřadujícího mistra. Veljko Birmančevič, Lukáš Haraslín a Jan Kuchta tvoří vysoce nadstandardní ofenzivní trojzubec. „Ve Spartě je více gamechangerů,“ bilancoval například po nedělním vzájemném souboji a porážce 1:4 kouč Olomouce Jiří Saňák.

„Sparta to má pobrané týmověji, nestojí na pár hráčích,“ oponoval Mikolanda. „Slavia se zvedá a padá s rolí Petra Ševčíka, Oscara Dorleyho a stoperů. Strašně jí ubližuje, když nehraje Ševčík, Christos Zafeiris nemá formu nebo není plně připravený Lukáš Provod.“

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Záložník SK Slavia Praha Christos Zafeiris.

Lídr tabulky má podle něj v současnosti mírně navrch i v mentálním nastavení.

„Psychická odolnost mi přijde větší na straně Sparty. Navíc v porovnání s dřívějškem ani netrpí na zranění. Oba týmy mají podobné hráče a jsou schopné postavit dvě konkurenceschopné jedenáctky. Je to jen o tom, jak jsou na tom v hlavách, a o jejich připravenosti,“ řekl Mikolanda.

Klíčovým duelem následujících týdnů bude derby ve druhém kole nadstavby. Právě v něm může hlava dost možná rozhodovat. Sparta přivítá Slavii 11. května na Letné.

„To je úplně odlišný zápas v porovnání s těmi ve zbytku ligy. Pokud do té doby vydrží čtyřbodový odstup mezi oběma týmy, tak rozhodne. Přál bych si, aby oba týmy první zápasy vyhrály a derby ukázalo fotbal v plné kráse. Aby se trenéři snažili navzájem přečůrat,“ zasnil se Mikolanda.

Favoritem na zisk prestižní trofeje je bez debat Sparta. Přímák se ale věnoval i dalším tématům. Ať už nadcházejícímu derby, přestupové politice lídra tabulky, bojům o záchranu, či tomu, zdali se jazýčkem na misce titulových vah stane třetí Plzeň pod vedením Miroslava Koubka.

Řeč došla i na budoucnost Jindřicha Trpišovského ve Slavii. Zůstane, i když sešívaní nezískají titul? Má namířeno do zahraničí? To vše nastíní Přímák s Petrem Mikolandou na webu Sport.cz.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

  3 : 0 Slavia - Plzeň 3 : 0 dohráno
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
  Jablonec - Pardubice dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  Bohemians - Karviná dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
  Zlín - Č. Budějovice dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články