Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Sparta zpět na vlně. Klobouk dolů před Trpišovským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sparta udělala další krok k titulu, ojedinělý počin Jindřicha Trpišovského i nečekaná a důležitá výhra Karviné ve Zlíně. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch se ve svém pravidelném glosáři ohlíží za posledním kolem základní části fotbalové Fortuna ligy a na závěr prozrazuje, kdo je podle něj zatím hráčem sezony.

Foto: David Taneček, ČTK

Jindřich Trpišovský si připsal 192. vítězství v nejvyšší soutěži.

Článek

„Spartě se vrací forma, v posledních zápasech vidím v její hře větší lehkost. V Olomouci potřebovala vyhrát, a i když domácí ze začátku kousali a díky otevřenější hře se mi líbili více než o týden dříve v Edenu, tak favorit byl jednoznačně lepší. Sparta se vrací na vlnu poté, co ji zbrzdilo období kolem Liverpoolu a Plzně, což je ale pochopitelné.

Obrovské množství zápasů má dopad na každý tým. Žádný hráč si neudrží top formu celoročně. To je třeba případ Lukáše Haraslína, kterého Brian Priske podle mě nechával záměrně odpočívat, aby nabral fyzickou i mentální sílu. Aby Haraslín dostal znovu hlad a vrátil se do pohody. Sparta udělala krok k obhajobě titulu. Má před sebou sice pět těžkých duelů, pokud však zůstane v tomto rozpoložení, Slavia to bude mít hodně těžké.

Musím samozřejmě zmínit výjezd sparťanů na Andrův stadion. Fantastické. Všichni děkovali a přiznali, že šlo o krásný zážitek. Fotbal jde v tomto směru nahoru, lidé si na něj nacházejí cestu a kluby podporují. Pokud vidíme takovou atmosféru, i klukům se hraje hned jinak.

Klobouk dolů také před Jindřichem Trpišovským, 192 výher je opravdu ojedinělý počin. Gratuluji mu. Slavia zvládla ošemetný zápas v Hradci, se kterým v předminulé sezoně padla v nadstavbě a loni v závěrečném kole doma remizovala, čímž se propadla za Spartu. Votroci jsou pod Davidem Horejšem dobře organizovaní, nedostávají branky, sbírají body i hubenými výsledky. Slavia však ukázala svoji zkušenost a zaslouženě zvítězila 2:1.

Plzeň zdolala 3:0 Teplice. Je skvěle mentálně nastavená a doma si poradí snad s jakýmkoliv soupeřem. Tým je dobře poskládaný, dostávají šanci mladí, všechno si během sezony postupně sedlo. Viktoria vše směřuje k finále MOL Cupu, to je pro ni nejdůležitější. Má momentálně úžasnou sportovní formu, i přes vypadnutí z Konferenční ligy s Fiorentinou se mi zdá ještě více v pohodě.

Baník ztratil vedení 2:0 a zase doma nevyhrál. Chápu, že Liberec bojoval o první šestku, ale tohle by se stávat nemělo. Neříkám, že podávají doma špatné výkony, jen je nedokážou promítnout do výsledku. Kádr mají velmi dobrý, rozhodně na první čtyřku. Rozdíl oproti elitní trojce je velký, ale čtvrtá příčka pro Ostravu odpovídá.

Skupinu o titul doplňují nakonec Mladá Boleslav a Slovácko. Vzhledem k průběhu sezony asi zasloužené. Boleslav třeba v neděli neodehrála v Jablonci (1:1) úplně povedené klání, celkově si však za pátým místem šla. Slovácko těží hodně z podzimu, na jaře hodně ztrácelo.

Čistě podle posledních duelů a jara obecně by si šestku možná zasloužil nakonec sedmý Liberec. Je oproti Slovácku trochu fotbalovější, vidím u něj větší konzistenci. Jenže poztráceli více bodů, což je samozřejmě nakonec to nejdůležitější.

Ještě zůstanu u Boleslavi a vyrovnávací trefy v nastavení po velké chybě gólmana Jablonce Jana Hanuše. Je zkušený, asi se mu střetly myšlenky, to se prostě stane. Bohužel k tomu došlo v samotném závěru, z pohledu tabulky však gól nic neřeší. Jablonec je i tak ve skupině o záchranu. Ano, mohl mít o dva body více, to je ale fotbal. Chyby se stávají, jen se nesmí opakovat. Hanuš naopak Jablonec často podržel. Ví moc dobře, co se stalo, víc bych se v tom nepitval.

Zbývá nám zápas Zlína s Karvinou, vlastně jeden z nejdůležitějších v rámci posledního kola. Úplně jsem nečekal, že Karviná vyhraje 1:0 a odveze si tři body. Zlín je od příchodu trenéra Bronislava Červenky na svém stadionu velice silný. Karviná však ukázala, že jde nahoru, posily jako střelec branky Martin Regáli se dobře adaptují.

Skupina o záchranu bude strašně zajímavá, rozdíly jsou minimální. Sestup nepřeji nikomu, všechny čtyři poslední týmy, tedy České Budějovice, Zlín, Karviná a Pardubice, udělaly slušný progres. Nemohu nikomu vytknout, že by to zabalil. Takhle se hraje o záchranu! Líbí se mi, jakým směrem se kluby vydaly. Trenéři chtějí, aby kluci hráli fotbal, neuchylují se k zanďourovi. Ještě tam může spadnout i Jablonec, bitva je otevřená.

Teď trochu bilancování. Fotbalistů, kteří by aktuálně aspirovali na hráče sezony, je mnoho. Tomáš Vlček, Robin Hranáč, Pavel Šulc, Tomáš Chorý, Oscar nebo Haraslín. Všechny ale převyšuje Veljko Birmančevič. Přišel do nové soutěže a je hned nejproduktivnějším hráčem ligy. Možná je pro Balkánce adaptace jednodušší, viděli jsme to několikrát, třeba u Vukadina Vukadinoviče. Kultura je relativně blízká, vše v kombinaci s nespornými fotbalovými kvalitami mu hodně pomohlo.

Zaujal mě sportovní úspěch Třince. V jakém stylu došel k pátému hokejovému titulu za sebou, že všechny série hrál na 7 zápasů. Takhle má vypadat hlad a touha po vítězství. Klobouk dolů před celou organizací. Měla by být příkladem pro kluby i sportovce v jiných odvětvích. Obrovský respekt, i když vyřazení mého klubu v semifinále (Sparty, pozn.red.) hodně bolelo.

Na závěr opakuji, že jsem rád, jak – teď už zase fotbalové – kluby pracují s fanoušky. Věřím, že se do toho pustí ještě intenzivněji. Ať lidé chodí na zápasy. Těší mě, že trenéři vyznávají moderní trendy fotbalu, že díky tomu padá hodně branek. Viděli jsme mnoho krásných zápasů, výjimek jako podzimní derby bylo minimum. Teď nás čeká boj o titul, záchranu i Konferenční ligu. Snad se budeme bavit.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.