Hlavní obsah

Beauguel vládne útočníkům. Srovnávat ho s Hložkem by ale nebylo fér, tvrdí Lička

Praha

Rozehrál životní sezonu. Alespoň co se čísel týká. Útočník Plzně Jean-David Beauguel dal doposud za ligový ročník nejvíc 12 gólů, nyní po podzimu jich má na kontě už deset a společně s Václavem Jurečkou ze Slovácka vedou střeleckou tabulku. Viktorii vystřílel Beauguel několik výher, i díky němu se drží překvapivě v těsném závěsu za Slavií. Podle Sport.cz je 29letý Francouz nejlepším útočníkem podzimní části české fotbalové ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Jean-David Beauguel oslavuje gól vstřelený Spartě.

Článek

„Beauguel má v Plzni minimum zdravotních problémů, ty ho trápily v Dukle a posléze ve Zlíně. Může konečně naplno ukazovat vysoké kvality. Na svoji postavu je velice dobrý technik. U vysokých hráčů se předpokládá, že v šestnáctce soupeře uplatňují důraz, sílu. Beauguel si umí šance připravit také sám. Není to u něj o dynamice, tahu, ale techniku v sobě zakódovanou má. Pro Viktorku je nesmírně platný," říká trenér Verner Lička, někdejší útočník Ostravy a československé reprezentace.

Beauguel je hrozbou pro všechny soupeře. Na podzim se prosadil proti týmům ze spodku tabulky i proti elitě. Přispěl například gólem k triumfu nad Spartou. Právě tohle ho odlišuje od letenského talentu Adama Hložka, který se proti české špičce na podzim neprosadil. Stejně tak v těžkých utkáních na evropské scéně. „Bogy potvrdil na podzim svoje kvality. Pokud je zdravý a cítí se dobře, je k nezastavení," má jasno kouč Plzně Michal Bílek.

Nejlepší útočníci české ligy podle Sport.cz
1. Jean-David Beauguel (Plzeň)
2. Adam Hložek (Sparta)
3. Jan Kuchta (Slavia)

Česká stopa Beauguela začala v létě 2014, kdy jako 22letý přišel do pražské Dukly na zkoušku z nizozemského Waalwijku. Hned v prvním přípravném utkání nastřílel Varnsdorfu čtyři branky Dukly. Přes Zlín se nakonec dostal do Plzně. Vypadá však, že po této sezoně Česko opustí. Ve Viktorii mu vyprší kontrakt, nový stěží podepíše. Vadí mu věci spojené s rasismem, proti kterým se ohrazuje ostře na sociálních sítích i v rozhovorech.

„Ať se stane cokoliv, je to můj poslední rok ve Viktorii. Chci odtud odejít. V Česku jsem měl hodně problémů s rasismem. Hlavně na sociálních sítích," sdělil Beauguel před startem tohoto ročníku v podcastu Space013.

Plzeň však může v případě dobré nabídky opustit už v zimě, což je i ve finančním zájmu Viktorie. V létě by za Beauguela nedostala už ani korunu. Variantou je ale také, že do Plzně vstoupí brzy silný investor a Beauguela se pokusí přesvědčit, aby podepsal nový kontrakt.

„Pokud zůstane v Česku, mohl by se zlepšit jedině v případě, že by přestoupil do Sparty nebo do Slavie. Dostal by se na vyšší level, co se týká nároků, měl by možnost hrát evropské poháry. Spíš jsem pesimista, že tohle nedopadne," podotýká Lička, podle kterého je složité srovnávat plzeňského snajpra se sparťanským útočníkem Adamem Hložkem a kanonýrem Slavie Janem Kuchtou.

„Nebylo by ode mě férové porovnávat Hložka s oběma kluky. Je mu teprve devatenáct. Málo českých fotbalistů v tak nízkém věku dokázalo hrát stabilně ligu. Když si položíme otázku, kdo z českých fotbalistů by mohl působit v evropských top klubech, například v Manchesteru City? Jedině Hložek nebo Schick," tvrdí Lička.

Reklama