Hlavní obsah

Berbr bude vypovídat v úterý. Obhájce tvrdil, že média nectila presumpci neviny

Aktualizováno

V minulosti zřejmě nejvlivnější muž českého fotbalu Roman Berbr v pondělí stanul před plzeňským okresním soudem. Jako bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) čelí obžalobě v kauze Šváb, která se týká ovlivňování výsledků zápasů a s tím spojené korupce. Obžalovaných je celkem 22, včetně sportovního manažera Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze a samotného klubu. Státní zástupce viní Berbra a jeho komplice rovněž ze zpronevěry, společně měli připravit Plzeňský krajský fotbalový svaz o více než 2,3 milionu korun. Berbr a Rogoz budou vypovídat v úterý. Co se stalo v pondělí, si můžete přečíst v aktualizované reportáži.

Roman Berbr u soudu v PlzniVideo: Sport.cz

 
Článek

14:00 – Jednání bylo přerušeno, pokračovat se bude v úterý od 9:00.

13:59 – „Obžalovaní do doby, než budou vyslechnuti, se neúčastní jednání,“ zopakoval soudce.

13:55 – Romana Berbra čeká výslech v úterý v 9:00, odpoledne bude následovat Roman Rogoz. Michal Káník předstoupí před soud ve čtvrtek v 9:00, Tomáš Grímm pak bude vypovídat ve čtvrtek 18. května, tedy v plánovaném druhém týdnu procesu.

13:38 – Pauza skončila, soud s Romanem Berbrem pokračuje.

13:26 – Do pokračování líčení zbývá pár minut. Roman Berbr je na místě, právě nakoukl do místnosti pro veřejnost, která je určena také pro novináře.

12:08 – Jednání se přerušuje do 13:30, po pauze by mělo dojít ke zveřejnění rozpisu výslechů.

11:59 – „Žádám vás o spravedlivé rozsouzení celé věci," ukončil obhájce svou řeč.

11:49 – „Odposlechy nebyly zajištěny jako důkazy, nýbrž k prověření, zda ke skutkům vůbec došlo," pokračuje druhý Berbrův obhájce.

11:44 – Druhý Berbrův obhájce teď zdůraznil, že odposlechy, které byly učiněny, vznikly nezákonným způsobem. 

11:41– Roman Berbr si bedlivě prohlíží přítomné novináře.

11:29 – Sýkora odmítl, že by Berbr byl členem či vedoucím organizované skupiny, že by měl jeho klient dávat úplatky nebo si přisvojit cizí věcí, a způsobit tak škodu. Také upozornil na silnou medializaci případu. „Vycházely články na pokračování, které mého klienta vykreslovaly v nejhorších barvách, nectily presumpci neviny. Kromě procesu trestního tak probíhá i proces mediální, který už dávno obžalovaného odsoudil.“

11:20 – Slovo dostal Berbrův obhájce Michal Sýkora. Na tváři bývalého místopředsedy FAČR nechyběly o přestávce úsměvy.

11:17 – Dva obhájci opět upozornili na to, že téměř nic neslyší. Soudce tedy informace o tom, zda se obžalovaní cítí vinu, žádají o dohodu o vině a trestu a budou vypovídat, vždy nahlas zopakuje.

11:16 – Roman Rogoz se stejně jako Berbr cítí nevinen, vypovídat bude.

11:10 – Berbrův obhájce Michal Sýkora uvedl, že jeho klient se necítí vinen, nemá zájem uzavřít dohodu o vině a trestu ani nesouhlasí s právní kvalifikací skutků, které jsou mu kladeny na vinu. Berbr ale bude vypovídat. Tomáš Grímm se cítí být vinen, uzavřel už dohodu o vině a trestu, vypovídat bude. Michal Káník se cítí vinen, ráno jeho obhájce podal žádost o dohodě o vině a trestu, vypovídat je také ochotný.

Přestávka po čtení obžaloby. Na tváři Romana Berbra nechybí úsměvVideo: Sport.cz

10:39 – Soudce Vladimír Žák poučil všechny obžalované, následuje přestávka do 11:00.

10:38 – V soudní síni je velmi špatná akustika. Jeden z obhájců na tento problém upozornil, dobře totiž neslyšel stanovisko zástupce FAČR, kterým je místopředseda Jiří Šidliák.

10:35– FAČR se připojila k poškozeným. Její zástupce před soudem uvedl, že asociaci vznikla majetková i nemajetková újma, přičemž nemajetková se nedá vyčíslit, a tak ji ani nepožadují.

10:19 – Státní zástupce prohlásil, že byly uzavřeny čtyři dohody o vině a trestu, a to u Tomáše Grímma, Miroslava Skály, Petra Tarkovského a Marka Janocha.

10:18 – Skončilo čtení obžaloby, které trvalo více než 40 minut.

10:08 – Berbr poslouchá čtení obžaloby, čas od času jen prohodí pár slov s Tomášem Grímmem a Michalem Káníkem.

9:59 – Jednání zatím probíhá standardně. Soud musel vydat speciální zasedací pořádek kvůli velkému množství obviněných i jejich obhájců.

Foto: Sport.cz

Zasedací pořádek u soudu s Romanem Berbrem.

9:38 – „Berbr jako tehdejší místopředseda výkonného výboru FAČR činnost této skupiny řídil a umožňoval její fungování v úmyslu upevnit si vazby, které mu zajišťovaly udržení vlivu a jeho funkce ve FAČR. Za účelem prosazování svých mocenských a ekonomických zájmů ovlivňoval ze svého faktického dominantního postavení ve FAČR nasazování rozhodčích na jednotlivá vybraná utkání podle požadavků obviněného Rogoze," stojí v obžalobě.

9:33 – Skončily procedurální záležitosti. Státní zástupce začal číst obžalobu, která má 85 stran.

Foto: Sport.cz

Hlavní líčení s Romanem Berbrem u plzeňského soudu bylo zahájeno.

9:14 – Hlavní líčení bylo zahájeno. Vedle sebe na lavici obžalovaných usedli Tomáš Grímm v pozici spolupracujícího obviněného, Roman Berbr, Michal Káník a Roman Rogoz.

9:05 – Samotné jednání dosud nazačalo, v budově je několik desítek novinářů.

8:57 – Roman Berbr právě dorazil na místo.

Foto: Sport.cz

Roman Berbr dorazil k soudu.

8:43 – Obrazové záznamy lze pořizovat jen se souhlasem předsedy senátu. Zástupci médií i veřejnosti zatím čekají venku.

8:30 – Kvůli velkému zájmu médií a veřejnosti se vydávají do jednací síně vstupenky. Bez nich nikoho justiční stráž dovnitř nepustí.

8:20 – Vítáme vás u online reportáže z plzeňského okresního soudu, kde dnes začíná líčení s bývalým místopředsedou FAČR Romanem Berbrem a dalšími 20 lidmi. Vše by mělo začít v 9:00, na místě je redaktorka Klára Mrázová.

Foto: Sport.cz

Vstupenka do jednacího sálu na soud s Romanem Berbrem.

Základní informace – Skandál, jenž otřásl českým fotbalem, vypukl v říjnu 2020. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu tehdy zatýkali na několika místech ČR, nevyjímaje pražského sídla FAČR. Ve vazbě skončili kromě Berbra a Rogoze také rozhodčí Tomáš Grímm a někdejší prvoligový hráč Michal Káník. Všichni se po několika měsících dostali na svobodu.

Podle spisu se kauza týká zmanipulovaní utkání Slavoje Vyšehrad. Tomu se podařilo v sezóně 2018/2019 postoupit z třetí ligy do druhé nejvyšší fotbalové soutěže. A pomoci přitom měli Berbr, Rogoz a údajně podplacení rozhodčí a hráči, jejichž činnost označil státní zástupce jako organizovanou zločineckou skupinu.

„Berbr jako tehdejší místopředseda výkonného výboru FAČR činnost této skupiny řídil a umožňoval její fungování v úmyslu upevnit si vazby, které mu zajišťovaly udržení vlivu a jeho funkce ve FAČR. Za účelem prosazování svých mocenských a ekonomických zájmů ovlivňoval ze svého faktického dominantního postavení ve FAČR nasazování rozhodčích na jednotlivá vybraná utkání podle požadavků obviněného Rogoze," napsal státní zástupce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr a Dagmar Damková.

Podle obžaloby chtěl Berbr udržet své postavení ve FAČR i za pomoci svého kamaráda Rogoze, jenž znal ve fotbalovém prostředí dost lidí. O nadstandardních vztazích svědčí i familiární označení „taťko" a „synku", která mezi sebou muži používali.

Sportovní manažer Slavoje se měl snažit zajistit co nejlepší výsledky týmu tak, aby postoupil do vyšší soutěže, čímž by zvýšil výnosy, prestiž i hodnotu hráčů. Rogoz tak údajně nabízel rozhodčím peníze, aby svá rozhodnutí přizpůsobili zájmům Vyšehradu. Podle odposlechů Berbr o tomto jednání věděl. „Pravidelně a aktivně s ním pozici týmu Vyšehradu řešil a diskutoval možnosti jejího nekalého vylepšení," konstatoval státní zástupce.

Úplatky rozhodčím se pohybovaly od jednotek tisíc do maximálně 100 tisíc korun za zápas. Jeden z obviněných sudích vypověděl, že nikdo z rozhodčích nechtěl mít Berbra za nepřítele. „Pokud chtěli kariérně postupovat, nesměli si znepřátelit někoho, kdo byl nejmocnějším mužem fotbalu," uvedl. Jestliže by neposlechli, prý jim hrozil trest, a to delegování k méně atraktivním a hůře honorovaným mládežnickým zápasům, nebo dokonce vyřazení z listiny rozhodčích na sezonu.

Pouze jeden z obviněných má statut spolupracujícího. Zbytek svou vinu odmítl. Státní zástupce navrhl pro Berbra a Rogoze nepodmíněné tresty, hrozí jim až 12 let vězení.

Média dlouhodobě označovala Berbra za kontroverzní osobu s velkým vlivem na fotbalové sudí. Rogoz v minulosti čelil obvinění, že se jako funkcionář příbramského klubu pokusil uplatit hráče Českých Budějovic. Soud ho ale zprostil obžaloby. Káník zase figuroval v jiné kauze ovlivňování výsledků. Vyšehrad byl kvůli úplatkářské kauze vyloučen z třetí ligy.

Reklama