Hlavní obsah

Dukla zaplatí pokutu téměř půl milionu. Šrámek naváděl Berbra k ovlivnění dvou zápasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odečet bodů ji nepostihl, citelná pokuta ano. Fotbalová Dukla Praha, aktuálně třináctý tým druhé nejvyšší soutěže, už zná trest za případy ovlivňování dvou prvoligových zápasů z roku 2018. Za spáchání disciplinárního přečinu ji Etická komise FAČR ukládá peněžitou pokutu ve výši 400 000 korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Dukly Praha Ivan Schranz a jeho gólová hlavička na 2:1 během utkání 26. ligového kola s FC Zbrojovka Brno, hrané 27. dubna 2018 na Julisce v Praze.

Článek

Legendární klub z Julisky má po podzimu k návratu do nejvyšší soutěže daleko. Vynesený trest se však týká ještě doby, kdy pražská Dukla mezi elitou působila.

Etická komise Fotbalové asociace ČR ji potrestala pokutou 400 tisíc korun za snahu o ovlivnění dvou zápasů první fotbalové ligy v roce 2018.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Douděra z Dukly Praha a Musefiu Olasunkanmi Ashiru z Brna během utkání hraného 27. dubna 2018 na Julisce v Praze.

Dukla se dopustila disciplinárního přečinu tím, že její funkcionář klubu Michal Šrámek naváděl a podporoval Romana Berbra v ovlivnění regulérnosti utkání 1. FC Slovácko - FK Dukla Praha hraného 15. prosince 2018.

Stejně tak Šrámek naváděl a podporoval Berbra v ovlivnění regulérnosti utkání FK Dukla Praha - FC Zbrojovka Brno hraného 27. dubna 2018.

Šrámek byl tehdejší výkonný ředitel pražského klubu, Berbr zase místopředseda FAČR.

Etická komise zahájila s Duklou, která hraje od roku 2019 v druhé lize, řízení v srpnu, původně kvůli možnému ovlivnění tří duelů nejvyšší soutěže. Kauza je spjatá s rozsáhlou aférou kolem Berbra, v jejíž souvislosti už komise uložila několik trestů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdrcený Rafael Acosta ze Zbrojovky Brno po prohře s Duklou.

"Vzhledem k tomu, že k rozhodnutí došlo dnes, nebudeme se k tomu zatím vyjadřovat. Stále platí naše původní stanovisko, které jsme zveřejnili dříve na webu," uvedl Jiří Doležel, tiskový mluvčí Dukly.

V srpnu předseda představenstva Bohumil Paukner uvedl, že klub bude případně požadovat odškodnění soudní cestou. "Pokud se snad kdokoli z Dukly této naší zásadě (fair play) zpronevěřil a jednal za mými zády, za zády majitele klubu, bez našeho vědomí a proti naší vůli dělat fotbal s čistýma rukama, Dukla nebude váhat se žalobou na takovou osobu a bude žádat finanční odškodnění za poškozování dobrého jména," uvedl Paukner.

"Taková vina by musela být ale nejdříve nezvratně prokázána. Pokud se tak nestane, bude Dukla stejným způsobem postupovat i proti jakékoli právnické osobě, která dobré jméno Dukly poškodila," prohlásil Paukner.

Výběr nejvyšších pokut, které dostaly fotbalové kluby v souvislosti s korupcí v první lize (řazeno podle výše pokuty):
6 000 000 (navíc odečet 15 bodů v tabulce) - Bohemians Praha (duben 2010) - za nenastoupení k zápasu proti Bohemians 1905 v roce 2009 s cílem upozornit na údajné neřešení složitého právního případu klubů s názvem Bohemians a za nedodání důkazů v korupční aféře se Sigmou Olomouc.
4 000 000 (navíc odečet devíti bodů v tabulce) - Sigma Olomouc (srpen 2011) - za pokus uplatit před vzájemným utkáním v květnu 2009 hráče Bohemians Praha částkou 300 000 korun, aby Olomouc vyhrála a dostala se do Evropské ligy.
500 000 - 1. FC Synot (červenec 2004) - za účast v korupční aféře.
500 000 - Viktoria Žižkov (září 2004) - za účast v korupční aféře.
500 000 - SFC Opava (listopad 2004) - za účast v korupční aféře.
500 000 - Slovan Liberec (únor 2005) - za účast v korupční aféře.
400 000 - Dukla Praha (únor 2023) - za to, že se její tehdejší funkcionář Michal Šrámek snažil v roce 2018 přes někdejšího místopředsedu FAČR Romana Berbra ovlivnit dva zápasy.
Poznámka*: půlmilionová pokuta z května 2003 se týká původního klubu Bohemians Praha, který kvůli dluhům přišel v roce 2005 o licenci a následně skončil v konkurzu.

Reklama