Hlavní obsah

Bomber číslo 2! Plzeňský útočník připomíná expertovi sparťanskou legendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiatřicet zápasů v řadě neprohrála Plzeň v české nejvyšší soutěži. Jak je možné, že je úřadující mistr tak dominantní a kdy jeho série skončí? „Nemáme týmy, které by bez prohry prošly celou sezonu, takže i na Plzeň přijde den blbec,“ myslí si expert Julius Bielik, jenž byl hostem pořadu Přímák. Na druhou stranu ocenil, jak Viktoria pod vedením trenérů Michala Bílka a Pavla Horvátha šlape. „Umějí pracovat s hlavou a namotivovat tým. Hráči vidí, že jim trenéři nekecají, všechno funguje,“ dodává na adresu současného lídra Fortuna ligy.

Bomber číslo 2! Expert Julius Bielik vidí v Tomáši Chorém nástupce sparťana Tomáše Skuhravého. Uvedl to v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

V Lize mistrů Plzeň výsledkově propadá, jenže zkušenosti z bitev s nejlepšími evropskými celky pak přetaví v dobré výsledky na domácí scéně. Bielik je přesvědčený, že ohromné plus znamenaly pro Plzeň třeba dvě branky vstřelené do sítě Bayernu ve druhé půli nedávného utkání Champions League.

„Plzeň je ve skupině smrti, nedaly se čekat výsledky v podobě bodů, ti soupeři budou bojovat o vítězství v Lize mistrů. Takže i ty dva vstřelené góly a vyhraný poločas Viktorce dodá síly a ona si pohodu přenese do české ligy."

Legendární kouč Václav Ježek měl na Spartě ohromný respekt hráčů. Na trenéra vzpomíná v pořadu Přímák Julius Bielik.Video: Sport.cz

Viktorii třeba na rozdíl od pražské Sparty funguje hra na dva hrotové útočníky. Bielik míní, že trenér Michal Bílek uzpůsobil dvěma hrotům herní styl, když Plzeň hraje na tři obránce. „Taky má rychlé krajní záložníky, kteří dávají útočníkům servis. Ti zakončují často po akcích ze strany, kraje dostávají Chorého s Klimentem do hry. Dobré je i to, že Kliment je rychlostní typ a Chorý zase klasický hroťák," chválí skladbu i taktiku Viktorie bývalý obránce Sparty.

Venkovní forma Bohemky? To jsem nezažil... diskuse v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Do hry se naopak nedostává Fortune Bassey, ten zůstává zatím ve stínu kolegů z útoku. Bielik ale ani jeho neztracuje, dobře ví, že zahraniční fotbalisté potřebují určitý čas na adaptaci v novém prostředí. „Ovoce se nesmí sklízet, když není zralé. Trenér musí vycítit, jak je na tom," doplňuje.

Chorému ostatně také trvalo, než se stal plzeňským útočníkem číslo 1. Ale dočkal se a jeho gólová vizitka už má osm záznamů. V lize už vyrovnal své sezonní maximum. „Teď je v útoku jedničkou, dává góly, což mu dodává sebevědomí," míní Bielik a dodává, že i v sedmadvaceti letech by mohl ještě Chorý myslet na angažmá v cizině. „Měl by se hlavně soustředit, aby dál podával dobré výkony a pak to přijde samo. Když bude dávat góly, šanci na cizinu pořád má," tvrdí.

Chorý je bojovníkem, který rozdá hodně ran v soubojích, dokáže se ale díky svému stylu prosadit i proti těsné obraně. „Takovým útočníkem byl třeba Tomáš Skuhravý. Ten se také těžko hlídal, uměl si udělat prostor. A Chorý to dokáže také, je silný," míní expert a zdůrazní, že pochopitelně dostává plzeňská útočnická jednička parádní přihrávky od spoluhráčů. „I super fotbalista potřebuje servis, bez něj je útočník k ničemu," dodává realisticky.

Více najdete ve videu z pořadu Přímák. Celý díl si můžete přehrát také v podcastové verzi.

Reklama