Hlavní obsah

Budějovice: ticho, křeč a další facka. Teď si do nás kopne každý, řekl Zápotočný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávnou sněhovou kalamitu v Českých Budějovicích vystřídala kalamita fotbalová. Když fanoušci Dynama hledají svůj tým v ligové tabulce, moc práce jim to nedá. Stačí očima sjet na konec. Parta ze Střeleckého ostrova je v lize pořád poslední, nepolepšila si ani po středeční dohrávce 17. kola s Hradcem Králové. „Obrovský zmar a křeč,“ přiznal budějovický trenér Tomáš Zápotočný po porážce 0:2.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Budějovický trenér Tomáš Zápotočný musel se svým týmem vydýchat sedmou ligovou porážku v řadě, Dynamo padlo s Hradcem Králové 0:2.

Článek

Výsledek korespondoval s komorní atmosférou, která víc než první ligu připomínala obyčejný přátelák. Přišlo jen 783 lidí a úplně zavřený zůstal sektor pro skalní budějovické fanoušky jako trest od klubu za házení dýmovnic na trávník během nedělního zápasu v Plzni (0:5). Kotel Dynama v pondělí reagoval bojkotem a vyzval k němu i ostatní fanoušky. „Jasně, přál bych si větší podporu. Ale taky vnímám dobré fanoušky, kteří za námi stojí,“ vzkázal kouč Zápotočný.

Drásavé ticho paradoxně nejčastěji narušoval ostrůvek příznivců Hradce, který oslavil první venkovní výhru v sezoně. „Povedlo se nám to i díky nule vzadu. Konečně!“ usmál se hradecký kouč Václav Kotal. Jeho tým mohl Dynamu naložit víc, skóre bylo ještě milosrdné.

Dynamu nesedl už začátek, prohrávalo po trefě exbudějovického záložníka Lukáše Čmelíka ze čtvrté minuty. „Hráči nastoupili s odhodláním, jenže hned první střela na branku skončila gólem. Navíc od Čmeldy, kterého známe. Neskutečná rána,“ poznamenal Zápotočný.

Od Vltavy, která protéká kolem budějovické arény, šel lezavý chlad. A hráči v černobílém srdcaře na tribunách moc nezahřáli, stihli jedinou střelu na branku. I proto v součtu se zpackaným osmifinále MOL Cupu prohráli už poosmé. „Dlouhá šňůra bez výhry na kluky hodně doléhá, mají to v hlavách. Proti Hradci to byla křeč, tým neměl sílu na obrat,“ přiznal Zápotočný. „Na druhou stranu, je to pořád jen fotbal.“

Jak si to přeložit? „Nejde o život, nikdo neumřel,“ odpověděl Zápotočný. „Ovšem moc dobře chápu, že si teď do nás každý kopne, když jsme dole. Jsme takový národ. Je mi líto pana Koubka (majitele a předsedy představenstva Dynama), kterého každý kritizuje. Já takový nejsem, nenandám ani svým hráčům. Naopak: chci jim maximálně pomoct k tomu, aby se zvedli. Ideálně už v sobotu na Bohemce. Je nejvyšší čas, aby se něco změnilo.“

Budějovice budou mít před letošním ligovým epilogem jen dva dny volna, před cestou do Ďolíčku toho moc nestihnou. „Základ je dobrá regenerace a především psychická podpora. Je vidět, že někteří hráči jsou ještě nezkušení. A zkušení zatím nejsou schopní tým zvednout a zlomit tuhle nepříjemnou sérii. Potřebujeme někoho, kdo bude na hřišti dřít na úkor vlastní kariéry,“ zdůraznil Zápotočný. „Musíme něco uhrát na Bohemians a pak uvidíme přes zimu. Třeba v minulé sezoně začaly poslední Pardubice jaro s bodovým mankem, přesto se dokázaly zachránit.“

Reklama