Hlavní obsah

Čech ještě stačil na Stamford Bridge natočit své poslední video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Chelsea už se jako funkcionář nedávno rozloučil. Pro dobrou věc však ještě Petr Čech stačil na svém milovaném stadionu Stamford Bridge natočit své poslední video. Populární Čechíno se stal ambasadorem fotbalové části charitativního projektu Saves Help hokejového brankáře Šimona Hrubce. Čech ještě chytá na ledě, a tak svými zákroky bude paradoxně přispívat nadále už jen coby hokejový brankář.

Petr Čech natočil na Stamford Bridge video ve prospěch projektu Saves HelpVideo: Saves Help

 
Článek

Projekt Saves Help se posouvá zase o kus dál. Za čtyři roky existence pomohl vybrat 1,5 milionu korun, ihned se do něj zapojilo dvacet českých a slovenských gólmanů působících ve fotbalových soutěžích v Česku, Polsku, Anglii a Portugalsku.

„Myšlenka se zrodila už tehdy, když jsme Petra Čecha přijali jako hokejového brankáře. Jen jsme přemýšleli, jak bychom to dělali se zákroky, protože těch je ve fotbalu přece jen méně," usmívá se Šimon Hrubec.

Hokejoví brankáři zapojení do projektu totiž přispívají částkou deset korun za jeden úspěšný zákrok, Hrubec dvojnásobně. Pro fotbalové gólmany bude nakonec obnos pro charitu nastavený na 80 korun.

Petr Čech a Šimon Hrubec propagují projekt Saves HelpVideo: Saves Help

„Nadále samozřejmě platí, že sto procent vybraných peněz bude využito na pomoc potřebným, stejně tak se všichni zapojení gólmani budou podílet na volbě konkrétního člověka či instituce," poukazuje výkonný manažer projektu Michal Raszka.

Jedním ze zapojených fotbalových brankářů je Dominik Holec z pražské Sparty.

„K hokeji i hokejistům mám dlouhodobě blízko a projekt jsem vnímal delší dobu. Když mě pak kluci oslovili s možností stát se jeho aktivní součástí, nebylo o čem přemýšlet. Šimon a jeho tým mají můj obrovský respekt za to, kam se jim podařilo celý projekt posunout. A já věřím, že zapojením fotbalu společně oslovíme ještě výraznější masu fanoušků a lidí s dobrým srdcem," doufá Holec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový brankář Šimon Hrubec (vlevo) a fotbalový brankář Dominik Holec chytají díky projektu Saves Help za společný tým.

Ambasadorem fotbalové sekce se stává právě zmíněný Petr Čech. „Přispívat budu nadále už jen coby hokejový brankář, ale vážím si možnosti být pojítkem mezi fotbalovou a hokejovou brankou. Od začátku jsem byl ze Šimonova nápadu na rozšíření projektu do fotbalu nadšený a pevně věřím, že tímto krokem se před Saves Help otevírají nové a výrazně širší možnosti," říká česká sportovní legenda.

„Důležité je, že je to celé postaveno na sportu. Čím více uděláte zákroků, tím víc pomůžete. Každým zákrokem zvyšujete nejen šanci svého týmu vyhrát, ale také šance ostatních na lepší život. Jdete na hřiště, děláte, co umíte, co milujete, a ještě tím pomáháte. Je to geniálně jednoduché a úžasně nadčasové," oceňuje Čech.

Nově vzniklá fotbalová sekce již částkou 88 tisíc korun pomohla malému Rostíkovi z Opavy, který trpí cévní malformací mozku, svalovou hypotonií a epilepsií. Pořízená pomůcka Flamingo pomůže Rostíkovi a jeho rodině v manipulaci na toaletě či ve sprše.

Zakladatel bude od nové sezony chytat ve Švýcarsku za Curych a věří, že by mohl rozšířit projekt i na nové adrese. „Je otázka na vedení, jak mi dovolí dělat tam nějaký nábor, ale určitě bych byl rád, aby z toho byl celosvětový projekt v hokeji i ve fotbalu," plánuje Hrubec.

Reklama

Související témata: