Hlavní obsah

Hrubec o novém angažmá v Curychu: Konec v Omsku nebyl jednoduchý, Švýcarsko bylo vysněnou destinací

Hokejový brankář Šimon Hrubec bude po odchodu z Kontinentální ligy chytat za Curych. S vedením švýcarského klubu podepsal dvouletý kontrakt. V rozhovoru pro agenturu Sport Invest třicetiletý reprezentační gólman uvedl, že odchod z Omsku pro něj nebyl jednoduchý, vedení ale zohlednilo práci, kterou během svého působení v Rusku pro klub odvedl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Šimon Hrubec během tréninku reprezentace.

Článek

Jak jste spokojen s podpisem smlouvy v Curychu?

Jsem upřímně šťastný. Švýcarsko bylo vysněnou destinací už v momentě odchodu z extraligy, ale z české do švýcarské ligy byla tehdy cesta extrémně složitá. Teď to klaplo, čehož si ohromně vážím. Že se navíc jedná o velmi silný sportovní tým z nádherného města, je v mých očích bonusem navíc.

Měl jste možnost probrat angažmá s kamarády, kteří už ve Švýcarsku působí?

Informace jsem si samozřejmě zjišťoval po všech možných liniích a nedostal jsem jedinou negativní referenci. Mluvil jsem například s Martinem Gernátem a Jirkou Sekáčem z Lausanne, nejvíce jsem vyzvídal u Jakuba Kováře, který působil právě v Curychu. Jednoznačně mi řekl, ať nepřemýšlím ani minutu a vím, že na mě dal vedení klubu skvělé reference. Z hokejového i osobního pohledu se jedná o snové angažmá. Už jen maximálně dvouhodinová cesta na zápas je po zkušenostech z Ruska neskutečná, tam zabrala stejný čas jen cesta na letiště. Jsem nadšený, že hned od začátku se mnou bude moct být rodina. Jednoduše se těším.

Jak náročná a kvalitní je ve vašich očích švýcarská soutěž?

Liga šla ohromně nahoru, koneckonců vidět je to na i na výsledcích švýcarského národního týmu. Po velké vlně odchodů hráčů z KHL se ještě zkvalitní, protože Švýcarsko je pro mnoho hokejistů prioritou na úkor Švédska či Finska. Jen v Curychu podepsali smlouvu vedle mě také Fin Mikko Lehtonen z Petrohradu nebo švédský centr Lucas Wallmark z CSKA. To jsou elitní evropští hokejisté, kteří posunou úroveň soutěže opět o něco výše.

Jaká konkurence na váš čeká v brankovišti?

Od Kuby Kováře vím, že je v klubu mladý a velmi talentovaný brankář. Těším se na něj a pevně věřím, že si vytvoříme skvělý vztah. To je pro mě v každém angažmá naprostou prioritou. Sportovně se můžeme posouvat, učit se od sebe navzájem.

Pokud se vrátíme k předchozímu angažmá, jak těžké bylo ukončit kontrakt v Omsku?

Byla to práce především pro Roberta Spálenku a jeho tým ze Sport Investu. Jednoduché to samozřejmě nebylo, na druhou stranu jsem v klubu odvedl kus práce, a to při loučení šéfové klubu zohlednili. Nebylo to o naschválech či vzájemné nevraživosti. Každopádně jsem rád, že poměrně brzy bylo jasno a já se můžu plně soustředit na Curych.

Byl ve hře také možný návrat do české extraligy?

Vážím si toho, že se některé kluby s nabídkou ozvaly, není to samozřejmost. Ale prioritou pro mě bylo zahraničí se Švýcarskem v čele.

Očima Roberta Spálenky (šéfa hokejové sekce agentury SPORT INVEST)
Jednání o novém kontraktu pro Šimona bylo náročné jak obsahově, tak časově. Osobně jsem měl na starosti rozvázání kontraktu v Rusku, kolega Radek Hampl vedl jednání s Curychem. Přesvědčit vedení švýcarského klubu o tom, že zvládneme ukončit Omsk v reálném čase, nebylo jednoduché a chtěl bych dát Radkovi kredit za to, jak profesionálně celá záležitost proběhla. Obecně je velmi obtížné dostat hráče do švýcarské ligy, která je aktuálně TOP evropskou destinací. Švýcaři si hráče velmi pečlivě vybírají, cizinci by měli jednoznačně plnit roli klíčových a rozdílových hráčů. Při současné vlně příchodů hokejistů z KHL platí výše popsané dvojnásobně, u gólmanů je pak konkurence enormní. Většina týmů v KHL měla na soupisce špičkové zahraniční gólmany, kteří nyní hledají angažmá v dalších soutěžích. Podpisu s Curychem si i proto velmi vážíme. Šimon každopádně přichází v pozici jednoho z nejlepších gólmanů mimo NHL, v Curychu od něj očekávají naplnění role leadera. A jsem rád, že Šimon se tohoto očekávání a odpovědnosti nezříká.

Budete chtít také gólmany švýcarské ligy zapojit do svého projektu SAVES HELP?

Určitě ano, mám v tomto smyslu poměrně velké plány. Samozřejmě jako prvního oslovím parťáka v Curychu, chci celý projekt představit také generálnímu manažerovi týmu. Bylo by skvělé, pokud by se časem přidali další brankáři ve Švýcarsku a skrz naši nadaci dokázali pomoct tam, kde to bude potřeba.

Jaké jsou další plány na léto?

Chci být na nové angažmá maximálně připraven. Už třetí týden jsem v přípravě a až do odjezdu v ní budu pokračovat. Především však čekáme každým dnem narození potomka, takže od toho okamžiku se bude samozřejmě vše odvíjet. Věřím, že společně zvládneme ještě nějaký výlet po Česku a především brzkou cestu do Curychu.

Stačil jste sledovat také světový šampionát a co říkáte na bronzový úspěch české reprezentace?

Snažil jsem se zápasy sledovat a klukům medaili strašně moc přeju. Zasloužili si to hráči i fanoušci. Osobně jsem byl hned po porážce s Rakouskem přesvědčen, že na konci turnaje medaile bude. Věděl jsem, že se tým semkne a prokáže svoji kvalitu. A jsem rád, že tahle predikce se naplnila.

Reklama

Související témata: