Hlavní obsah

Cedidla dopadl jako Kuchta, nezahraje si pět zápasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ligová sezona začala surovými fauly, po nichž logicky následují vyšší sankce. Fotbalová disciplinárka potrestala zlínského obránce Martina Cedidlu za faul na slávistu Ewertona s následkem zranění zákazem startu na pět soutěžních utkání. Přesně stejný trest nedávno vyfasoval také sparťan Jan Kuchta, který v úvodním ligovém kole šlápl na hlavu libereckého gólmana Oliviera Vliegena.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Cedidla ze Zlína a Ewerton ze Slavie během utkání 2. kola Fortuna ligy.

Článek

Cedidla v 59. minutě utkání 2. ligového kola v Edenu u postranní čáry ostře „zajel" do Ewertona a sudí Dalibor Černý mu chybně udělil pouze žlutou kartu. Vyloučen být měl. Slavia navíc oznámila, že Brazilec si kvůli zranění kolenního kloubu a postranního vazu nezahraje nejméně čtyři až šest týdnů.

Komise rozhodčích klasifikovala Cedidlův zákrok jako surovou hru, která je v disciplinárním řádu rozdělena do tří kategorií. Pokud protihráč utkání nedohrál, hrozí faulujícímu trest na dvě až deset soutěžních utkání.

„Rozhodně nejde o trest exemplární, ale adekvátní. Vždyť jsme se ani nepřiblížili k horní hranici sazby. Shledali jsme, že pětizápasový trest odpovídá bezohlednému provedení zákroku i jeho následku. Na druhou stranu, zákrok nebyl vedený až takovou mírou bezhlavé bezohlednosti, aby trest měl být vyšší," poukázal Richard Baček, předseda Disciplinární komise LFA, v rozhovoru pro Sport.cz a ČTK.

„Ne, vůbec, bez komentáře! Ať si to okomentují sami," odmítl při odchodu ze sídla LFA žádost o vyjádření zjevně dopálený Zdeněk Grygera, generální manažer zlínského klubu.

Ševci mají možnost se proti trestu odvolat. Jelikož nebyl Cedidla vyloučen, trest nabude platnosti až pět dnů po zveřejnění na úřední desce. Mohl by tak nastoupit ještě v neděli doma proti Jablonci. Pokud by se ale aktuálně poslední klub ligové tabulky ještě před víkendem vzdal práva na odvolání, trest by se pak začal počítat hned od 4. do 8. kola.

Jak potrestat Cedidlu za ošklivý faul? Diskuse z pořadu Přímák s Vernerem Ličkou.Video: Sport.cz

„Disciplinární komise bohužel zaznamenala zkraje soutěžního ročníku zvýšený počet závažných zákroků vedoucích často k ohrožení zdraví hráčů nebo dokonce k jejich zranění. Takovéto bezohledné zákroky není možné tolerovat ani v případě, kdy se nejedná o zjevný úmysl," připomíná Baček, že ve 3. kole bylo vyloučeno hned sedm hříšníků.

"I hráči si musejí uvědomit, že mají kontrolu nad svým pohybem a musí udělat maximum pro to, aby se vyhnuli nebezpečným střetům, které mohou ohrozit zdraví protihráčů. Tresty zastavení závodní činnosti na úrovni minimálně poloviny možné sazby jsou podle nás v takových případech zcela přiměřené," argumentuje předseda disciplinárky.

A jak dopadli vyloučení? Stop na 3 soutěžní utkání vyfasovali Roman Květ (Bohemians), Jan Silný (Zlín) a Gigli Nsungani Ndefe (Baník Ostrava). Jednou si nezahrají Lukáš Mareček (Teplice), Vojtěch Smrž (Hradec Králové), Nicolas Penner (České Budějovice) a Michal Surzyn (Jablonec).

Dosud nejvyšší trest za faul - 12 zápasů - dostal od disciplinárky v samostatné české historii kamerunský útočník Sparty Léonard Kweuke, který v roce 2013 zlomil nohu obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi v semifinále domácího poháru.

Reklama

Související témata: