Hlavní obsah

GLOSA: Liga jako přehlídka surovosti, Kuchta a Cedidla poučení nepřinesli

Fotbalovou ligu zaplevelily tvrdé, nesmyslné až brutální fauly. Je to nepochopitelné ze dvou důvodů. Zaprvé by měl mezi hráči panovat elementární respekt, zadruhé už po prvních dvou kolech byli veřejně pranýřováni sparťan Jan Kuchta za šlápnutí na hlavu libereckého brankáře Oliviera Vliegena a zlínský Martin Cedidla za sestřelení slávisty Ewertona, kterého vyřadil na několik týdnů ze hry. Poučení pro ostatní? Evidentně žádné.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Víkendové zápasy Fortuna ligy přinesly hned několik červených karet

Článek

O české lize se traduje, že je specifická. Data potvrzují, že je v ní v porovnání s ostatními soutěžemi více soubojů. Ale tvrdost nesmí přejít v zákeřnost, neopatrnost neomlouvá. Poslední kolo se proměnilo v přehlídku hrubosti a surovosti. Přibyly další hrůzné fauly.

O víkendu padlo v osmi zápasech hned sedm červených karet. Vyloučení jabloneckého Michala Surzyna za hru rukou a teplického Lukáše Marečka po dvou žlutých napomenutích jsou normální. Zákroky hradeckého Vojtěcha Smrže a českobudějovického Nicolase Pennera byly ostřejší, ale ne nějak brutální. Ale zbylé tři činy?

Zlínský Jan Silný předvedl podobný delikt jako dva týdny předtím Kuchta, brankář Baníku Jan Laštůvka byl u míče dřív a on mu nohou došlápl na hlavu. Byť Silný patrně nechtěl Laštůvkovi naložit, mohl lépe předvídat, co se může stát, a snažit se být ohleduplnější.

PŘÍMÁK s Janem RajnochemVideo: Sport.cz

Ve stejném zápase se později ošklivě předvedl baníkovec Gigli Ndefe, jenž ve skluzu sice trefil míč, ale pak dojel kolíky na koleno Vakha. Roman Květ z Bohemians pak naháněl teplického Ladislava Kodada, až ho bez jakékoliv snahy zasáhnout míč zezadu sestřelil.

Nebyly to pěkné pohledy. Je dobře, že rozhodčí hned trestali a s provinilci se nemazali. Může to znít jako fráze, ale je třeba chránit zdraví hráčů. Je jen štěstí, že nikdo z fotbalistů, již se stali terčem zmíněných ataků, neutrpěl vážnější zranění. Tedy snad.

Jak potrestat Cedidlu za ošklivý faul? Diskuse z pořadu Přímák s Vernerem Ličkou.Video: Sport.cz

Ať se hraje důrazně a tvrdě, ale nikoliv surově a neurvale. Disciplinární komise v čele s předsedou Richardem Bačkem bude mít ve čtvrtek hodně práce a měla by trestat. Rázně, v trendu, který nastolila, když napařila Kuchtovi stopku na pět utkání. V dalších týdnech by si měli odpočinout i další.

Lize nedělá dobrou reklamu, když se po každém víkendu probírají hrubé fauly. Těmi hráči fanoušky na tribuny nenalákají.

Snad bylo uplynulé kolo dostatečným a posledním odstrašujícím příkladem.

Reklama

Související témata: