Hlavní obsah

Češi studující trenérskou licenci na Slovensku? Bývalý hráč bundesligy vysvětluje překvapivou volbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenérské licence byly a stále jsou tématem například v české nejvyšší soutěži, kde se běžně stává, že vytoužený kouč nemá platné povolení pro práci hlavního trenéra a musí tak jeho roli oficiálně převzít asistent. Řešením pro české kouče tak může paradoxně být i studium licence na Slovensku. „Zkoušel jsem to i v Čechách napoprvé, nedostal jsem se a byla taková doba, že bych na další přijímačky musel čekat skoro tři roky,“ objasňuje svou volbu David Jarolím, který v minulém ročníku vedl Ústí nad Labem a letos úspěšně zakončil studium nejvyšší licence UEFA Pro.

Proč jsem dojížděl na Slovensko studovat trenérskou licenci? Zajímavé vysvětlení v PřímákuVideo: Sport.cz

 
Článek

Moderátor Filip Lejček uvádí téma příběhem mladého trenéra, který v britském listu The Guardian popisoval, jak se raději naučil nový jazyk, aby mohl vystudovat trenérskou licenci ve Španělsku místo domovské Anglie. V jeho rodné zemi je studium trenérské licence zhruba desetkrát dražší a zároveň zde v průměru vystuduje desetkrát méně trenérů.

Také mladší ze synů někdejšího reprezentačního kouče Karla Jarolíma řešil variantu zahraničního studia. Po neúspěchu u zkoušek v Česku zvažoval kurz v Německu. „Ale tam bych musel být zaměstnancem některého z profesionálních klubů, tak jsem to zkusil na Slovensku," prozrazuje bývalý kapitán Hamburgeru SV.

Jakou práci dělají fotbalisté po skončení kariéry? Některé příběhy vás možná zaskočí. Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

A jak uvádí v Přímáku, s kvalitou výuky byl spokojen. „Studium bylo sice hodně časově náročné cestováním a tak dále, ale bylo to hodně intenzivní," uvádí Jarolím.

Chystá se David Jarolím na další angažmá s bratrem? A co otec Karel, bude ještě trénovat? Diskutujeme v PřímákuVideo: Sport.cz

„Výuka probíhá v deseti lidech, bylo to hodně interakční, hodně o komunikaci, trenér prezentuje hlavně sám sebe, bylo hodně práce na počítači, kterou jsem moc neovládal, ale v dnešní době je to pro trenéra potřeba a já si to jenom pochvaluji," vypráví ve studiu Sport.cz.

Do Německa se tak vrátil alespoň na stáž. Paradoxně ne do Hamburku, kde patří ke klubovým legendám, ale do Dynama Drážďany. Důvody najdete v hlavním videu, kde také David Jarolím líčí, jak se liší situace mladých trenérů v Německu a jaká změna pravidel by nyní mohla usnadnit začínajícím profesionálním trenérům vstup do nejvyšší soutěže.

Celý Přímák si také můžete přehrát ve formě podcastu.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články