Hlavní obsah

Chorý bez trestu. Disciplinárka ani nemohla zahájit řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský útočník Tomáš Chorý se nemusí obávat dodatečného trestu za úder hlavou proti obránci Sparty Sörensenovi v sobotním šlágru fotbalové ligy. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) totiž s oporou Viktorie ani nemohla zahájit řízení.

Chorý měl dostat červenou! Zase to podpoří debaty, jestli video k něčemu je, zní ze sparťanské kabinyVideo: Sport.cz

 
Článek

„Komise nemohla jednat v rozporu s pravidly disciplinárního řízení, jež jsou popsána v disciplinárním řádu Fotbalové asociace ČR a statutu disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA). Komise není oprávněna, vyjma situací popsaných ve statutu DK LFA, přezkoumávat či dokonce přehodnocovat rozhodnutí rozhodčích učiněná při utkání na hrací ploše nebo ve voze VAR. Jedná se o pravidlo a praxi, kterou DK LFA drží dlouhodobě a konzistentně, což v minulosti již několikrát prokázala. Popsaný postup je současně plně v souladu s řády a rozhodovací praxí disciplinární komise UEFA," uvedl předseda disciplinární komise FAČR Richard Baček.

V překladu jeho slova znamenají toto. Komise se sice řídí disciplinárním řádem FAČR, zároveň však i zmíněným statutem LFA, který kopíruje řády UEFA. V něm stojí, že dodatečné řízení může disciplinárka zahájit pouze za tří podmínek. Pokud se jedná o administrativní pochybení rozhodčího (udělení karty nesprávnému hráči, což se v Plzni nestalo), když sudí daný přečin přehlédl (což se také neudálo, neboť hlavní rozhodčí byl ve spojení s VAR) nebo pokud dojde ke zranění faulovaného hráče (ani to nebylo naplněno, Sörensen odehrál středeční duel se Slováckem).

Předseda komise rozhodčích Radek Příhoda v pořadu TIKI-TAKA mluví o chybě sudího Fraňka v Plzni.Video: O2 TV Sport

Sedmadvacetiletý Chorý v závěru prvního poločasu duelu se Spartou při vzdušném souboji narazil hlavou do obličeje Sörensena krátce předtím, než přiletěl míč. Hlavní arbitr Černý faul neodpískal, od videorozhodčího Fraňka posléze uslyšel pokyn, že bylo všechno ok. Komise rozhodčích FAČR bezprostředně po zápase uvedla, že Chorý měl dostat červenou kartu.

Reklama

Související témata: