Hlavní obsah

Revoluce na obzoru? VAR nefunguje, Příhoda prosazuje jiného muže!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušte video, nebo ligu! I takové titulky se objevují po skandálech z poslední doby. Stalo se neblahým koloritem, že po každém kole fotbalové Fortuna ligy se řeší evidentní chyby videorozhodčích. „VAR nám nefunguje, není tam pojistka. Musíme udělat opatření,“ přichází s rázným požadavkem Radek Příhoda, předseda Komise rozhodčích FAČR. Problematiku VAR podrobně rozebral v pořadu TIKI-TAKA, jehož premiéru stanice O2 TV Sport odvysílá v pondělí večer od 20:00.

Radek Příhoda v pořadu TIKI-TAKA přichází se zásadním požadavkem na změnu fungování VAR.Video: O2 TV Sport

 
Článek

Je rok a půl ve funkci, fanoušci už žádají jeho hlavu. Předseda komise rozhodčích však ještě z boje neutíká.

„Věděl jsem, že je to těžká mise. Přišli jsme o 30 rozhodčích, z nějakých důvodů - policie, etická komise... Jdeme do toho, nebojíme se toho," ujišťuje Radek Příhoda.

Šéf komise rozhodčích Radek Příhoda vystoupil v pořadu TIKI-TAKA na O2 TV SportVideo: O2 TV Sport

„Musíme rozlišit dvě věci. Rozhodčí na hřišti, tam posun je. Vzali jsme spoustu mladých kluků. Tohle kolo řídilo šest sudích, kteří před rokem a půl ještě vůbec nepískali ligu. Druhá věc je VAR, který nám nefunguje, není tam pojistka. Musíme udělat opatření," avizuje šéf komise.

Předseda komise rozhodčích Radek Příhoda v pořadu TIKI-TAKA mluví o chybě sudího Fraňka v Plzni.Video: O2 TV Sport

Problém je, že v českém fotbale funguje ohledně videa jistá dvojkolejnost. Koordinátorem VAR směrem k UEFA je bývalý rozhodčí Michal Beneš. Muže k videu však nasazuje a případně trestá Příhodova komise, jejímž členem Beneš není.

„Chceme si vzít VAR pod sebe. V létě jsem poslal člověka do Madridu, kde se musí proškolit, dělá se to jednou ročně. On je schopný převzít VAR v Česku od pana Beneše, my se na tom musíme domluvit s FAČR a LFA," požaduje Příhoda jednoznačně.

Chceme, aby VAR vstupoval do zápasu méně, uvedl šéf Komise rozhodčích Radek Příhoda v pořadu TIKI-TAKAVideo: O2 TV Sport

„Kdyby tomu tak nebylo, tak se VAR úplně zbavíme a nebudu sem chodit, ať tady místo mě sedí člověk, který je zodpovědný. Když bude pod námi a stejně to nepůjde, tak pak ať přijde někdo jiný..." zdůrazňuje ve studiu TIKI-TAKA.

Dvojkolejnost byla jasně patrná třeba při rozdílném hodnocení sporných situací nedávného vršovického derby Bohemians - Slavia.

Šéf Komise rozhodčích Radek Příhoda prozradil v pořadu TIKI-TAKA, proč padl trest hned po duelu v PlzniVideo: O2 TV Sport

„Videorozhodčí nasazujeme a trestáme my, jejich školení jde ovšem za Michalem Benešem. Ani v hodnocení konkrétních situací se někdy s garantem VAR neshodneme," netají Příhoda.

V přiložených ukázkách se ještě například dozvíte, že šéf komise nemá vysvětlení pro hrubku Pavla Fraňka v utkání Plzně se Spartou. Příhoda také požaduje, aby VAR vstupoval do zápasu méně. Pro odborníky i fanoušky chce udělat stručný jasný výklad, v jakých případech se videorozhodčí mají ozvat.

Reklama

Související témata: