Hlavní obsah

Chovanec se asi v pondělí stane prezidentem Sparty

PRAHA

Velký návrat se podle všeho uskuteční v pondělí ve fotbalové Spartě. Vedení klubu svolalo na dopoledne tiskovou konferenci, na níž zřejmě uvede do funkce prezidenta svého někdejšího obránce Jozefa Chovance. Bývalý reprezentační kouč se tak na Letnou vrátí po osmi letech.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jozef Chovanec (vlevo)

Článek

Sparta sice oficiálně Chovancovo jmenování nepotvrdila, ale podle zákulisních informací jsou obě strany domluveny na očekávaném návratu.

Ani Chovanec zatím nechce zákulisní zprávy potvrdit, i když kontakty se Spartou nepopírá. "V kontaktu se Spartou jsem, ale bylo by nekorektní prozrazovat, o čem jednáme," řekl v pátek ČTK budoucí šéf fotbalové Sparty.

Návrat jedné ze sparťanských legend není náhodný. Sparta se dostala během podzimu do vleklé krize, která vyvrcholila vyhazovem neúspěšného trenéra Jaroslava Hřebíka.

Poté se dosavadní sparťanský šéf Daniel Křetínský začal vracet k modelu, který se na Letné v minulosti už několikrát úspěšně vydařil: k týmu jako trenér přišel Stanislav Griga, který patřil k největším postavám mužstva při jeho úspěšném tažení v osmdesátých letech. A návrat jeho bývalého spoluhráče Chovance novou cestu jen potvrzuje - Sparta začíná sázet znovu na dřívější opory.

Zatím však není jisté, v jaké pozici se Chovanec na Letnou vrátí. Ze zákulisí proniklo, že jeho podmínkou bylo, aby měl významný vliv na chod klubu, především pak na jeho sportovní část. Po odchodu sportovního ředitele Miroslava Pelty se podle všeho stane nejbližším spolupracovníkem trenéra Grigy a Křetínský se zřejmě stáhne do ústraní, aby řídil ekonomický chod.

Desetileté vzpomínky

Rodák z Považské Bystrice je už dávno českým občanem. Do Sparty přišel v roce 1978 ve svých osmnácti letech z Púchova a následoval tak svého strýce Františka, dalšího bývalého hráče pražského klubu. V nejvyšší soutěži, včetně vojenské služby v Chebu, postupně nasbíral 382 startů, v nichž nastřílel 59 branek. Jako hráč se podílel na osmi ligových titulech, dvakrát byl mistrem Nizozemska s Eindhovenem, kde působil v letech 1988 - 1991.

Dres národního týmu oblékl v 52 zápasech, v nichž zaznamenal čtyři trefy. Jeho největším úspěchem v barvách bývalého federálního celku byl postup do čtvrtfinále MS v roce 1990 v Itálii.

Chovancův návrat do Sparty připomíná deset let starou historii. Tehdy se Spartě vůbec nedařilo a dokonce se propadla na poslední příčku tabulky, a tak tehdejší manažer převzal mužstvo po odvolaném Vlastimilu Petrželovi.

Nakonec Spartu dovedl k mistrovskému titulu, ale další už přidat nemohl, protože začátkem roku 1998 převzal národní tým, s nímž bez ztráty bodu postoupil na mistrovství Evropy 2000. Po neúspěšné kvalifikaci na MS o dva roky později u reprezentace skončil, později působil Chovanec jako manažer a trenér Marily Příbram, v loňské sezóně trénoval ruský Krasnodar. Zdálo se, že podobným směrem vyrazí i nyní, protože měl na stole nabídku trénovat běloruskou reprezentaci. Jenže Sparta dostane přednost.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články