Hlavní obsah

Chytil se vykartoval, Jílek kárat nebude. Šestá jarní remíza? Anomálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Remízový král jarní části fotbalové Fortuna ligy pochází z Olomouce. Svěřenci kouče Václava Jílka v posledních šesti duelech jiný výsledek neznají, naposledy uhráli plichtu 1:1 na půdě Plzně. O další bod ale budou muset bojovat bez svého elitního útočníka Mojmíra Chytila.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Olomouce Václav Jílek během utkání na hřišti Plzně.

Článek

Co na neobvyklou sérii remíz říkáte?

Trochu anomálie, ale když se na to podívám reálně, z jarních duelů jsme dnes byli od zisku tří bodů nejdále. Několikrát jsem žehral, že nejsme efektivní, máme hodně šancí, naopak soupeř žádné. Proti Plzni bylo štěstí na naší straně. Celkově tedy panuje s bodem velká spokojenost.

Výkon Sigmy nebyl ideální, Plzeň měla mnoho šancí. Za co byste tým nejvíce ocenil?

Asi za reakci na inkasovaný gól. Ta byla dobrá, přišlo vyrovnání a v závěru jsme byli v obraně kompaktní. Jinak ale Plzeň hrála dlouhé míče, Tomáš Chorý na hrotu vyhrával souboje a z toho pramenily šance soupeře. My jsme v přechodu nebyli tak sebevědomí a přesní.

Podobný styl se ale od domácích dal očekávat, není Plzeň v poslední době moc čitelná?

Nevím, jestli mi to přísluší hodnotit. Plzeň není v dobrém rozpoložení, citelně jí chybí Lukáš Kalvach, který dokáže hru dirigovat. Viděli jsme její předchozí zápasy, kdy nebyla suverénní. Chtěli jsme být aktivní, což se dařilo na začátku. Postupem času jsme se ale vytráceli a nechávali Plzni mnoho času. Také jsme chtěli sbírat odražené míče, ale Chorý vyhrál snad 90 procent soubojů pro sebe i spoluhráče. Jednoduchý a zároveň efektivní fotbal soupeře nám dělal problém.

Co říci na adresu Mojmíra Chytila, který se poprvé na jaře prosadil ze hry?

Řešení gólové situace bylo naprosto správné, víme, že Mojmír má výbornou kopací techniku. Zachoval klidnou hlavou, za to pochvala. Ale vrátím se i do prvního poločasu, tam bych mu vytknul přečíslení čtyři na dva. Měl otevřenou pozici do brány, ale přihrával. Čistá branková situace, měl to vzít na sebe.

Vyčtete mu žlutou kartu za souboj na polovině hřiště? Chytil se tímto vykartoval pro další kolo s Českými Budějovicemi.

Vyčítat mu to nebudu, zápasů pod hrozbou čtvrté žluté karty odehrál mnoho, teď to tam padlo. Rozhodčí nastavil zvláštní metr, kdyby nebyly během prvních minut kartou oceněny na Mojmíra tři zákroky, naopak on v tom byl trochu nevinně. Loktem šel do souboje přirozeně. Bude nám samozřejmě chybět, ale máme zpátky Davida Vaněčka, Tonda Růsek může nastoupit o pozici výš. Věřím, že si s tím poradíme a získáme konečně tři body.

Reklama