Hlavní obsah

Příprava Sparty ukázala několik otazníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři zápasy, čtyři výhry, jediný inkasovaný gól a k tomu hodiny tréninkových jednotek většinu času za slunce poblíž moře. Sparta v pátek odlétá z téměř dvoutýdenního soustředění ve španělské Marbelle, kde se připravovala na ostrý start jara. Během zimní přestávky ukázala široký kádr, dravé mládí, a možná naznačila, jak bude vypadat ideální základní jedenáctka.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sparty Praha Brian Priske a Ladislav Krejčí během přípravného utkání s FC Kodaň.

Článek

Marbella (od našeho zpravodaje) - Redakce Sport.cz vybrala pět věcí, které přípravu fotbalové Sparty charakterizují.

Rotace sestavy

Trenérský tým na jednotlivá utkání výrazně obměňoval sestavu. Zkoušel nové vazby, utvrzoval se v těch zajetých. S Kodaní a Puskás Akademií odehrál celých 90 minut jen ve druhém klání gólman Peter Vindahl. Na zápasy s Bodö/Glimt a Malmö pak naskočily dvě úplně rozdílné základní jedenáctky, druhá část hráčů z té druhé většinou nebyla ani na lavičce.

„Hráčů máme spoustu, a i další kluci se na tlačí do základní sestavy. Záměrně jsme zátěž co nejvíce rozložili, aby se všichni alespoň přiblížili k devadesáti minutám. I ti, co hráli proti Bodö, mají šanci být v základu. Konkurence je nezbytná a jsem za ni moc rád,“ popisuje trenér Brian Priske.

Otázky v sestavě

S tím úzce souvisí otázka, kdo nakonec naskočí v základní sestavě, ať už v Karviné, na půdě Galatasaraye či v derby. Pokud budou všichni zdraví, budou mít trenéři těžký výběr například u stoperské trojice. Na tři místa jsou kapitán Ladislav Krejčí, Filip Panák, Martin Vitík, Asger Söresnen a mladíci v čele s Patrikem Vydrou. Generálku začala trojice Vitík-Panák-Krejčí.

A pak například střed zálohy, do kterého přibyl norský reprezentant Markus Solbakken. Ten nastupoval s Lukášem Sadílkem, generálku odehráli Kaan Kairinen a Qazim Laci. Postupem času ale začne Solbakken zřejmě stále více na tyto dva tlačit.

Nadějné mládí

U Sparty často omílané téma. Řeč teď není o Adamu Karabcovi, Michalu Ševčíkovi nebo Martinu Vitíkovi, ale o čtveřici, která primárně patří do B-týmu a teď dostala příležitost se ukázat - Adam Ševínský (19 let), Dalibor Večerka (20 let), Roman Mokrovics (17) a Roman Horák (18). Nejvíce prostoru v utkáních dostali první dva jmenovaní.

Ševínský byl mimo jiné pro Bodö dokonce kapitánem, Večerka střídal s Malmö zraněného Filipa Panáka. „Moc dobrý výkon. Neřekl bych, že mě překvapil, protože vím, čeho je schopný, ale byl výrazný. Stejně jako proti Kodani nebo v dalších zápasech. Ukázal, že je schopen hrát na požadované úrovni, nám to dává další možnost na levou stranu obrany. Je dobře nastavený, líbí se mi,“ říkal o Večerkovi Priske.

Foto: @ facebook AC Sparta Praha

Dalibor Večerka na Letné.

Mladíci se dočkali slov chvály i od kapitána Krejčího: „Jsou to kluci vnímaví a talentovaní. Skvělí i mimo hřiště, zaujal mě jejich přístup, jak jsou nastavení. Na hřišti dokázali, že si zasloužili posunutí na tento kemp. Snad budou dále co nejvíce poslouchat pokyny trenérů, protože jim to hodně pomůže. Bylo během soustředění vidět, že se zvedají. Přeji jim jen to nejlepší.“

Standardní situace

O jednu z největších útočných zbraní Sparty se staral asistent Luboš Loučka, který nově vede druholigovou rezervu. Standardní situace po něm přebral 22letý Jan Blažíček. Letenští se z přímých i nepřímých volných kopů či rohů ne a ne během přípravy prosadit. Až proti Malmö se po rohovém kopu trefil Ladislav Krejčí.

„Rád vidím, že Bláža dělá pokroky, jak poznává naše hráče. Pro sebevědomí celého týmu je tento gól důležitý. Bláža je dobrý kluk, profesionál, standardky má najeté. Ostatně za posledních tři čtyři týdny, od kdy je s námi v prvním týmu, jich viděl víc než dost. Už v předchozích přípravných zápasech jsme byli ke gólu ze standardky blízko, takže jsem rád i za něj, že jsme se prosadili. Pomůže to jemu i hráčům, kteří vidí, že jeho práce funguje,“ hodnotil nového parťáka Priske.

Výsledky se počítají

Ladislav Krejčí po generálce tak trochu ve srandě říkal, že by bylo fajn si někdy odpočinout proti papírově lehčímu soupeři. Sparta však v lednu potkala mistry Dánska, Norska i Švédska plus Puskás Akademii. Byť to ne vždy bylo herně ideální, hlavně proti Bodö/Glimt, čtyři výhry s dohromady jediným inkasovaným gólem se počítají a minimálně zvedou sebevědomí.

„Zapadá to do všeho, co po nás trenér chce. V každém zápase i tréninku jdeme do všeho naplno. Je to jen odraz toho, že vše myslí vážně. Takové soupeře musíme potkávat, abychom v Evropě mohli porážet ještě ty silnější,“ má jasno Krejčí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.