Hlavní obsah

Co vymyslí pragmatik Bílek s lišákem Horváthem? Slavia bude stejně mistrem, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaplaší dva šlágry zklamání z kvalifikačního krachu české reprezentace? Fotbalová liga má každopádně před sebou víkend se dvěma vrcholy. Sparta v sobotu hostí Baník a v neděli pak Plzeň (3,45:1) vyzve v zápase o první místo tabulky mistrovskou Slavii (2,23:1). Viktoria má jednobodový náskok, nicméně 65 % sázkařů věří ve vítězství sešívaných.

Zápas mezi Plzní a Slavií rozdá také karty před nadstavbouVideo: Sport.cz

 
Článek

Slavia mistrem, naděje Sparty utopií. Tak se bookmakerům zatím jeví šance na ligový titul. A teď se očekává, jak situaci zamotají víkendové zápasy týmů z čela tabulky: Sparta - Baník a Plzeň - Slavia.

„Plzeň jsme zatím nezmínili, ale vede ligu. Slavia se v posledních týdnech namlsala, ale Viktoria doma neprohrává a pragmatik Bílek s lišákem Horváthem určitě něco vymyslí i na Trpišovského velký tým. A pokud by Viktorka ve šlágru uspěla? I z našich kurzů je zřejmé, že souboj Plzně a Slavie v neděli, i dál o titul, bude hodně vyrovnaný. Tipoval bych na neděli nulu, tedy remízu," spekuluje nad ligovými lídry Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Šlágr kola budou pískat polští sudí. Musíme si dát pozor na zbytečné řeči i fauly, vědí slávistéVideo: Sport.cz

Oba týmy dělí v tabulce jediný bod, výsledek utkání tak pravděpodobně rozhodne, kdo půjde do nadstavbové části ve výhodnější pozici. Ačkoliv se bude hrát ve Štruncových sadech, nejsou domácí v kurzu 3,45:1 favoritem. Šance Slavie, která má za sebou kromě reprezentační přestávky i postup do čtvrtfinále Konferenční ligy, ohodnotili bookmakeři kurzem 2,23:1. Na remízu se sází v kurzu 3,36:1.

Úspěch svěřenců Jindřicha Trpišovského preferuje i poměrně jasná většina sázkařů. Na Slavii směřuje celých 65 % vkladů, na remízu připadá 20 % a na výhru Plzně 15 % náběrů.

„Ligové šlágry v poslední době nenabízejí pohledný fotbal. To platilo i pro minulý zápas Slavie s Plzní, ve kterém padly hned tři červené karty. Zkrotit emoce bude mít na starost rozhodčí ze zahraničí, což může bezesporu přispět ke kvalitě utkání, jehož výsledek bude mít zásadní vliv na boj o titul," poznamenává Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Kurzy na mistrovský titul
Slavia Praha1,45:1
Viktoria Plzeň2,9:1
Sparta Praha19:1

„Výhra by pro oba týmy znamenala odskočení soupeři a zároveň zisk výhody domácího hřiště v dalším zápase v nadstavbě, tedy pokud první místo do konce základní části udrží. Naopak remíza může před nadstavbou vrátit do bitvy o první místo Spartu, což si nepřeje ani jeden ze soupeřů. Svěřenci Michala Bílka ve Štruncových sadech v aktuálním ligovém ročníku ještě neprohráli, gól zde navíc dostali naposledy v 10. kole se Zlínem. Myslím si, že ať už skončí utkání jakkoliv, tuto skvělou sérii bez inkasované branky Slavia ukončí a v kurzu 1,24:1 se střelecky prosadí," radí Hanák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Franěk a fotbalisté Viktorie Plzeň Jhon Mosquera, Milan Havel a Lukáš Hejda během podzimního utkání na Slavii.

Na podzim v Edenu zvítězila Slavia 2:0, o góly se postarali Lingr a Krmenčík. Utkání poznamenaly tři červené karty pro hráče Viktorie. Na to, že rozhodčí někoho vyloučí i tentokrát, je vypsán kurz 2,45:1.

Často se také sází, že Slavia vyhraje o 2 branky. „Neočekávám mnoho gólů, obě mužstva se vyznačují tím, že málo inkasují. Proti Plzni hovoří fakt, že se mohl soupeř během reprezentační přestávky zkonsolidovat. Nemusel hrát žádné pohárové zápasy. Z mého pohledu bodový zisk Plzně příliš neodpovídá předváděné hře a v neděli to bude mít velmi těžké. Opět bude pískat polský rozhodčí a svou roli může hrát i disciplína. Předpokládám, že v čele tabulky dojde ke změně," avizuje Karel Brettschneider, bookmaker Chance.

Titul na Letné? Utopická debata...

Spartu čeká vždy vyhecované česko-moravské „derby" s Baníkem. V případě patu lídrů tabulky může něco stáhnout. „Jenže mluvit o šancích na titul klubu z Letné, to je utopická debata, už tolikrát vedená," dodává Urbanec ke kurzu Sparty 19:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty Praha a Jakub Pokorný z Baníku Ostrava.

Sparta bude přesto chtít v sobotu snížit bodový náskok svých soupeřů. Pokud se Letenští nechtějí vzdát nadějí na titul, musejí zbývající zápasy základní části bezpodmínečně vyhrát. Bookmakeři se přiklánějí k úspěchu domácích, na jejich výhru je vypsán kurz 1,52:1. Remíza má kurz 4,40:1 a výhra slezského celku se sází v kurzu 6,6:1.

Sparta ztrácí na Plzeň sedm bodů, proti páté Ostravě se ale očekává vítězství svěřenců Pavla Vrby. Kurz 1,5:1 svědčí jasně ve prospěch domácího letenského týmu. Na výhru Baníku s kurzem 6,63:1 jdou jen 2 % náběrů a na remízu s kurzem 4,41:1 pak 3 % vkladů. U Sparty bylo vidět už při zápase v Boleslavi, že jí volný týden prospěl. Hra měla ucházející parametry a teď by měla vzestupný trend potvrdit.

„Ostrava přijede jako vždy maximálně vyhecovaná a motivovaná, ale věřím, že Sparta dokáže utkání zvládnout. Letenským také pomůže jistota, že se minimálně jednomu z týmů, které mají před sebou, v případě vítězství přiblíží. Obrany nejsou ozdobou ani jednoho celku, a proto bychom mohli vidět více gólů. Snad tomu nebude vadit terén, který je bohužel na Letné dlouhodobě brzdou ofenzivního fotbalu," poukazuje Brettschneider.

Reklama