Hlavní obsah

Krmenčík jako slávistický trumf? Proč ne, zabrnkat na nervy by Plzni mohl, myslí si expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř dva roky vedl fotbalovou Plzeň jako hlavní trenér. A před pár sezonami měl nakročeno do Slavie, nicméně v Edenu se nakonec na kontraktu nedomluvil. Jak nedělní šlágr nejvyšší soutěže, v němž nastoupí lídr ze západu Čech proti bod ztrácejícím Pražanům okupujícím druhou příčku, vidí Stanislav Levý, bývalý vynikající hráč a nyní trenér na volné noze.

Upoutávka k novému dílu podcastu Bodlo se Stanislavem Levým.

 
Článek

„Plzeňský trenér Michal Bílek určitě nebude ustupovat ze svého pragmatického stylu a z hlediska taktiky neočekávám od Západočechů žádnou dramatickou změnu. Možná v úvodu utkání bude Plzeň aktivní, zkusí Slavii donutit k chybám. Ale že by měnila Plzeň znenadání systém? To určitě ne. Současně nevěřím, že by Slavia hrála na takové riziko, aby za každou cenu získala tři body," přemítá Stanislav Levý.

„Klíčové bude udržet emoce, nenechat se vyprovokovat soupeřem či chybným verdiktem sudího. Z tohoto pohledu jde o celotýdenní proces přípravy. Určitě proběhla spousta pohovorů, jak ustát provokace," říká Stanislav Levý v narážce na podzimní řežbu v Edenu, při které padly tři červené karty. Všechny pro Západočechy.

„Tehdy po jedenácti minutách, respektive první červené kartě pro Řezníka fotbal skončil. Plzeň tehdy nezvládla zápas po psychické stránce. Snad se oba týmy budou soustředit na fotbal. Stačí jeden tvrdší souboj a vášně znovu vzplanou," netají Levý, že má o možný vývoj obavy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Levý v rozhovoru s redaktory Sport.cz Zdeňkem Pavlisem a Radkem Malinou.

Dost možná je mělo i vedení komise rozhodčích, které se rozhodlo využít služeb polského sudího Razckowského. „Jsem z rozhodnutí rozpolcený. Nevím, jestli je dobře, aby na šlágr kola bylo nutné zvát zahraničního rozhodčího. Je to určitá nedůvěra vůči českým rozhodčím. Není taková, aby jim byl duel svěřený," klade si řečnickou otázku Levý, který rok a půl působil v polské lize v klubu Slask Vratislav.

„I v Polsku dělají rozhodčí chyby. Jsou tam pod drobnohledem, chyby se více pitvají. Rozhodčí jsou tam pod ještě větším tlakem. Dříve to bylo v Polsku jako u nás. Po korupční aféře, která v Polsku rovněž byla, důvěra v sudí upadla. Teď se kredit zvedá," vypravuje Levý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Levý je bývalý český fotbalový obránce, reprezentant Československa, fotbalový trenér a bývalý sportovní ředitel klubu 1. FC Slovácko

Zásadní rozdíl v porovnání s českými sudími vidí ve zkušenostech. „Poláci pískají evropské poháry. Získávají tak sebevědomí a ohromný kredit. Je to na jejich výkonech vidět. Speciálně sudího Marciniaka, který vedl derby Slavia-Sparta, si pamatuji ze svého působení a že by podával pokaždé excelentní výkony, to určitě ne," vzpomíná Levý.

Je zvědavý, jak Pražané vyřeší obsazení ofenzivních postů. Zatímco v evropských pohárech zimní posila Sor září, na domácí scéně tak přesvědčivý není. „Protože v v Evropě se hraje otevřenější fotbal, což potvrdila Slavia při utkání Konfereční ligy v Linci. Náběhy za obranu, na jaké měl Sor prostor v Rakousku, to se tak jednoduše v Česku nestane. Navíc u nás ho všichni znají, umí se připravit. Proto je situace pro něj složitější. Hra do plné obrany ještě není jeho doménou, na tom musí pracovat," přemítá Levý a je zvědavý, zda Slavia jako žolíka nachystá Krmenčíka.

Na podzim bývalý hráč Západočechů rozpoutal obrovské emoce už před zápasem, když se přidal k nenávistnému pokřiku slávistického kotle určeného Plzni, následně při utkání gólovou trefu slavil provokativním gestem před hostujícím sektorem. „Pokud bude v nominaci, může jít o hru na nervy fanouškům i hráčům Plzně. Určitě nenastoupí od začátku zápasu. Minulá utkání nehrál, ale jeho využití na závěrečné minuty si představit dovedu," přesvědčuje Levý, že obrovitý útočník může být žolíkem červenobílých.

Reklama

Související témata: